Baby en kind

Shaken baby syndroom

Shaken baby syndroom
Shaken baby syndroom
Elk jaar komen ongeveer tachtig baby’s met ernstig hersenletsel binnen bij de eerste hulp. Bij ongeveer dertig kinderen is dit het gevolg van ernstig schudden. Deze baby’s lijden aan het shaken baby syndroom (SBS).

Wat is het shaken baby syndroom?

Shaken baby syndroom is een engelse term. Het betekent hetzelfde als ‘de door elkaar geschudde baby’. Dit syndroom ontstaat als de baby zo hard door elkaar schudt is, dat er hersenschade optreedt. Dit gebeurt vooral bij kinderen onder de 1 jaar. Dat betekent overigens niet dat je een kindje boven een jaar wel door elkaar mag schudden. Je kindje is lichamelijk nog flink kwetsbaar tot het vierde levensjaar.

Waarom is schudden gevaarlijk?

Het hoofdje van je kindje is nog erg zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. Daarnaast heeft je kindje nog erg zwakke spiertjes in de nek. Daardoor kan het zijn of haar hoofdje nog niet goed rechtop houden. Wanneer het kindje hard door elkaar wordt geschud, gaat het hoofdje hard heen en weer. Dit heeft desastreuse gevolgen voor de kwetsbare zenuwen, bloedvaten en hersenen. De gevolgen kunnen zo ernstig zijn dat je kindje gehandicapt wordt, of zelfs sterft.

Gevolgen van schudden

In eerste instantie zie je niet direct dat het kindje het shaken baby syndroom heeft opgelopen. De beschadigingen zitten immers binnen in het hoofdje. De meest kwetsbare plek zit bovenin het nekje, daar waar de hersenen overgaan in het ruggenmerg. Op die plek komen verschillende zenuwbanen bij elkaar die de ademhaling controleren. Als deze zenuwbanen beschadigd raken, zwellen de hersenen op en functioneren ze niet meer optimaal. Hierdoor zal er een tekort aan zuurstof optreden. Dit tekort aan zuurstof kan ernstige beschadigingen in de hersenen veroorzaken. In het ergste geval zal het kindje zelfs overlijden. Soms gebeurt het dat de gevolgen direct na het schudden merkbaar of zichtbaar zijn. Er kunnen dan doofheid, blindheid, slikproblemen, oogbloedingen of ademhalingsmoeilijkheden ontstaan. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kindje.

Zorg goed voor jezelf!

Ouders hebben soms de neiging hun kindje door elkaar te schudden. Vaak gebeurt dit alleen bij stress en paniek. Ouders weten niet hoe gevaarlijk het is om het kindje door elkaar te schudden. Wanneer je zelf ontzettend gestrest bent, kun je ook weinig hebben van je kindje. Als het dan onophoudelijk huilt, geeft dat je een gevoel van machteloosheid of zelfs boosheid. Dit kan leiden tot het door elkaar schudden van de baby, in een poging hem toch stil te krijgen. 
Het kan ook zijn dat je in paniek bent, omdat je kindje misschien niet meer ademt. Ook dan reageren ouders al snel door het kindje heen en weer te schudden om zo de ademhaling weer op gang te brengen. Dit heeft echter weinig zin.

Als je merkt dat je gestrest reageert op je kindje, zorg dan voor hulp. Laat je ouders een keertje oppassen en ga er eens lekker tussenuit. Zorg zo goed mogelijk voor jezelf, want dat komt niet alleen jou, maar ook je kindje ten goede.