Een pasgeboren baby heeft vaak een mooie roze kleur. Soms kan het zijn dat je baby tussen de 3e en de 7e dag na de geboorte wat geel gaat zien. Dit noemen we ook wel neonatale geelzucht. Het komt bij ongeveer 60% van alle pasgeborenen voor. Bij te vroeg geboren baby’s (prematuren) ligt dit percentage iets hoger. De tijdelijke verkleuring van de huid komt bij elke huidskleur voor, alleen bij baby’s met een donkere huidskleur valt het minder op.
Oorzaak
Geel zien of geelzucht ontstaat doordat de lever de hoeveelheid bilirubine (een afvalstof die vrijkomt bij afbraak van oude rode bloedcellen) niet kan verwerken. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad en verdwijnt deze verkleuring na een paar dagen (soms 2 weken) weer vanzelf. In uitzonderlijke gevallen kan de hoeveelheid bilirubine te hoog worden. Er is dan kans dat de hersenen blijvend beschadigd raken. Daarom is belangrijk dat je baby de eerste dagen regelmatig gecontroleerd wordt.
Symptomen en behandeling geelzucht
De kraamverzorgster houdt je baby goed in de gaten. Symptomen van geel zien zijn: gele verkleuring van de huid, het oogwit of de slijmvliezen in de mond en een onrustige of suffe baby. Als je baby licht geel ziet wordt vaak geadviseerd om de wieg of de box bij het raam te zetten. De UV-straling in zonlicht kan goed helpen om de bilirubine af te breken. Lukt het niet om het bilirubine gehalte te verlagen, dan kan er gebruik gemaakt worden van fototherapie. Je baby wordt alleen met een luier onder een UV lamp gelegd, zodat de huid zoveel mogelijk licht opvangt. Je baby krijgt een soort brilletje op om de ogen te beschermen tegen het licht. Na een paar dagen zal je baby minder geel zien en kan de behandeling worden gestopt.
Borstvoeding
Als je borstvoeding geeft kan je baby soms wat langer geel zien. Over het algemeen is dit niet erg en kan je borstvoeding blijven geven. Het geven van wat extra vocht zorgt eventueel voor een betere uitscheiding van de bilirubine.
Als je baby geel blijft zien en daarnaast klachten heeft als donkere urine of kleurloze ontlasting, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of de kinderarts.