Lezen is leuk, maar voorlezen is nóg leuker! Gelukkig zijn een hoop ouders het hier mee eens, want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Met voorlezen kan je daarom niet vroeg genoeg beginnen. Op die manier stimuleer je de woordenschat, taal- en spraakontwikkeling en de fantasie van je kind. Vooral kinderen tussen de twee en vijf jaar worden veel voorgelezen. Van deze groep wordt 90% regelmatig voorgelezen.
Voorlezen bij baby’s is zeker al nuttig en belangrijk voor de ontwikkeling. De meeste baby’s zijn rond een maand of vier nieuwsgierig genoeg om naar je te luisteren. Echt het verhaaltje begrijpen doen ze nog niet, maar het gaat om jouw stem. Ze kijken naar de plaatjes terwijl jij benoemt wat er te zien is. Voorlezen voor deze leeftijd is een goede manier om jullie band te versterken.
Bij peuters en kleuters gaat het vaak om herhaling, daarom kiezen ze vaak voor het zelfde verhaal of boekje. Voor jou misschien wat saai, maar voor je kind juist goed! Door de herhaling zal je kind het verhaal steeds beter begrijpen. Plaatjes zijn nog steeds belangrijk. Ze vinden het leuk om iets aan te wijzen.
Vanaf groep 3 (zes jaar) leren ze zelf lezen. Dit is een geweldige ervaring voor je kind, eindelijk kunnen ze zelf lezen wat er staat! Ondanks dat ze zelf eenvoudige verhaaltjes kunnen lezen vinden ze ook nu het voorlezen nog leuk. Voorlezen op deze leeftijd vergroot de luistervaardigheid en concentratie.
Kortom, voorlezen en zelf lezen is belangrijk en stimuleert de ontwikkeling van je baby en kind.
Kwebbels Kinderboeken stimuleert lezen en voorlezen bij kinderen en heeft elke maand vier leuke leer-, lees- en doeboeken. Speciaal voor Zwangerschapspagina heeft Kwebbels Kinderboeken een leuke actie opgezet: check jouw unieke wincode en maak kans op 12 maanden lang gratis kinderboeken.