Hoi ! leuk dat je de moeite neemt even te kijken hier! Ik zou graag in contact willen komen met dames (evt heren als die hier zijn ) die zijn geëmigreerd naar Denemarken! wij denken hier steeds meer over na en gaan in zomervakantie dan ook die kant op om eens te neuzen! Ik hoor graag jullie ervaringen!
Wij waren deze meivakantie daar en zeiden tegen elkaar "indien we moeten emigreren, is dit een kanshebber " maar gaan wij echt niet doen. Veel plezier in de zomer daar! Waarom willen jullie emigreren?
Ik ken vooral Denen die er juist weg zijn gegaan/dat graag willen... Maar daar heb je vast weinig aan
Een goede vriendin van mij heeft dat gedaan. De taal is wel echt heel pittig om te leren. Maar verder is het een heel kindvriendelijk land, een mooie plek voor een jong gezin denk ik.
op facebook heb je wel pagina's van emigreren naar denemarken, of nederlanders in denemarken. daar zou je ook wat ervaringen kunnen vinden. Volgens mij zijn er ook wel wat agrarische families heen verhuisd afgelopen jaren, omdat daar nog wat meer mogelijkheden zijn voor boeren bedrijven.
Er is ook een groep Nederlanders die daarheen emigreert omdat hun kinderen in Nederland vastlopen in het onderwijs en er in Denemarken meer mogelijkheden zijn om te homescholen. Ik weet niet of TS misschien tot die categorie behoort.
Racisme, slecht weer, ecologischer/simpeler willen leven, onderwijs. Dat waren in ieder geval de redenen van mijn Deense vriendin en haar gezin om zich in Marokko te vestigen (haar man is Marokkaans, vandaar dat ik racisme benoemde).
Ik ken een gezin dat daarheen is verhuisd; alles ging makkelijk behalve de taal. Man kreeg het niet onder de knie, in het bedrijfsleven wilde ze best Engels praten maar na een jaar verwachten ze dat je Deens kan en stopt het Engels. Vrouw kreeg het wel onder de knie, dus zij is gaan werken en hij thuis bij de kinderen. Het leven zelf bevalt daar super.
Mijn beste vriendin is erheen geëmigreerd. Ze is in Nederland vast begonnen met de taal te leren , de taal is moeilijk om te leren. Zij heeft het prima naar haar zin, maar er zijn daar geen kinderen bij betrokken dus met betrekking tot scholing enz geen idee. Kan wel vragen of ik haar gegevens met je mag delen ?
Kan ik hieruit opmaken dat je er nog nooit geweest bent? Ben ook wel benieuwd wat je beweegredenen zijn. Wij zouden best naar Zweden willen, jongste ook, maar oudste echt niet. Jongste houdt van de rust en de natuur daar. Oudste houdt van wat meer reuring en wil het liefst gewoon in Nederland blijven. Misschien later, als we met pensioen zijn, of een extra huisje daar.
Ik vind het juist niet heel moeilijk? De grammatica is raar. Maar veel woorden lijken sterk op Engels of Duits, wat maakt dat je vrij snel eenvoudige dingen kan begrijpen/duidelijk maken. Maar goed... een taal echt goed spreken of wat duo-lingo zinnetje leren zit wel verschil tussen
En er is een heel verschil tussen snappen wat er bedoeld wordt en meepraten, zeker als je er moet werken. Mijn Zweeds bijvoorbeeld is best redelijk (en dan kan je ook Deens prima begrijpen), maar hele gesprekken krijg ik het benauwd van hoor
De uitspraak is echt heel anders dan dat je het schrijft, ze slikken echt de helft in van sommige woorden. En het is ook erg regio gebonden met dialecten en streektaal. Lezen gaat nog, maar verstaan is echt moeilijk!
Wij zijn net terugverhuisd vanuit Denemarken, naar daar 2 jaar gewoond te hebben. Niet omdat Denemarken niet beviel, maar de insteek was altijd tijdelijk en nu met een kleine onderweg wilde we graag weer dicht bij familie en vrienden zijn. Wij hebben in 2 jaar tijd Deens op een zeer goed niveau geleerd en mijn collegas waren altijd bereid om met me te oefenen (of dat zij bijv deens spraken en ik engels antwoorden). Mocht je specifieke vragen hebben dan hoor ik het wel
Ook dat vind ik dus prima meevallen (op de app hé. In real life mag ik over 2,5 week meemaken Regiogebonden is hier ook natuurlijk (en ik denk overal). De gemiddelde Groninger staat hier in Limburg ook met zijn oren te flapperen en andersom. En Duits praten met de Oostenrijkers was vorig jaar ook best een uitdaging. Tot nu toe vind ik Deens in elk geval makkelijker dan Frans. Wat me dus 100% meevalt, gezien het mijn eerste Scandinavische taal is waar ik een beetje van leer. Een beetje he. Koffie bestellen en ijsjes kopen. Dat soort werk. Genoeg voor vakantie. Bij lange na niet genoeg voor werk of diepgaande gesprekken.
Ik hoor graag over 2,5 week wat je ervan vindt Mijn Deense vriendin haalde eens een onderzoek aan dat Deense kinderen het laatste van alle Europese kinderen hun moedertaal goed kunnen spreken vanwege de ingewikkelde klanken. Ik zocht een artikel er van maar kwam alleen dit in het Nederlands tegen http://www.welkom-in-denemarken.nl/Deensetaal/De%20puzzel%20van%20de%20Deense%20taal.html
Dat is op zich ook niet onlogisch aangezien Deens in dezelfde taalgroep valt als Nederlands, namelijk de Germaanse talen. Frans is een andere taalgroep (Romaans). Het is, zoals ook al gezegd, vooral de uitspraak van het Deens die het lastig maakt. Zelf heb ik Noors gestudeerd en ik kan dus prima Deens lezen. Maar verstaan is echt wel lastiger. En spreken zou ik ook niet kunnen, vanwege de heel andere uitspraak. Als je daar op vakantie bent, zal men ook niet verwachten dat je Deens kunt en zul je je prima kunnen redden met Engels zoals in Noorwegen ook het geval is. Het is natuurlijk wel leuk als je wat simpele dingen kunt. Maar ja, als je daar echt gaat wonen, ja dan is het ook wel begrijpelijk dat men op een gegeven moment wel verwacht dat je de taal kent. En met een beetje taalgevoel zou je het ook best moeten kunnen leren lijkt mij toch, maar ja, die uitspraak
Nog even op aanhaken, je kan dus gewoon gratis deensles krijgen vanuit de overheid als je daarheen verhuisd
Nou ja... Dat kan soms nog best lastig zijn. Ik begrijp vrijwel alles in het Arabisch dat mijn gezin/schoonfamilie spreekt. Maar terugpraten is toch anders.