Hi dames, Wij hebben een optie op een bouwkavel. We willen zelf ons huis laten bouwen. Nu weet ik dat een aantal dames dit proces al zijn doorlopen en ik ben dan ook opzoek naar ervaringen. - door welk bouwbedrijf heb jij je woning laten bouwen? - kun je onderhandelen over de prijs? - welke dingen zou je anders willen doen, als je het over mocht doen. - wat voor soort bouw hebben jullie genomen (prefab/traditioneel) - moet je rekeninghouden met meerkosten? Wil namelijk alles in het contract hebben. - waar moet ik op letten bij het tekenen van het contract en ga zo maar door. Deel je ervaring!
Hoi! Gefeliciteerd met jullie kavel! Wij hebben in eigen beheer gebouwd, dus zonder aannemer/bouwbedrijf. Wel hebben we voor dingen die we niet zelf konden professionals op uurbasis ingehuurd. Behalve voor dingen als stucwerk en het buitenmetselwerk, daar hebben we een vaste prijs voor laten make. Ten eerste: altijd onderhandelen over de prijs. Bij losse materialen is dat lastig maar als je alles bij dezelfde leverancier bestelt kan er altijd wat vanaf. Ik zou eigenlijk niks anders doen, behalve ons beter aan het budget houden. 😏 En misschien wat sneller bouwen. Wat betreft meerkosten. Als je met een aannemer bouwt maakt hij een offerte met een vaste prijs. Komt hij iets tegen dat meerkosten gaat opleveren moet hij dit met jullie overleggen. Dit kun je in het contract vast laten leggen. Je kunt me altijd pb-en met vragen. Succes!
Geen ervaring mee. Maar ik heb wel een bouwkunde diploma. Zorg dat het bestek goed vast ligt en dat je dit snapt. Met name gaat het om de kwaliteit die je wilt. Want ze zoeken altijd goedkopere manieren om het uit te voeren.
Wij hebben zelf gebouwd. Alleen het houten skelet laten maken en plaatsen door een bedrijf die hier in gespecisliseerd was. Die hebben ook het ontwerp voor ons gemaakt, al het teken,- en berekenwerk gedaan en de vergunningsaanvraag bij de gemeente. Mijn man heeft verder zelf alles gedaan en anders uitbesteed aan onderaannemers waar hij zelf, voor zijn eigen bedrijf, ook mee werkt.
Mooi, wij willen ook zo'n woning. Hebben ook gekeken naar houtskelet, maar gaan toch liever voor traditionele bouw. Mag ik vragen waarom jullie gekozen hebben voor houtskelet? Super handig zo'n handige man. Wij hebben hier de kennis niet van, en kennen ook geen betrouwbare onderaannemers. Mag ik vragen voor wie jullie hebben gekozen voor de houtskelet?
Wij willen misschien ooit nog eens gaan bouwen... maar als ik alleen de prijs van een kavel al zie denk ik AI. In Duitsland eens gekeken naar de bouw van een bepaald huis, was toen 45.000 voor de spullen van de ruwbouw (traditionele bouw). Dat zijn de kosten niet zo. Maar de rest.... lijkt me alleen interessant als je veel zelf kunt doen.
Hier onder wat redenen waarom we hebben gekozen voor houtskeletbouw: Wooncomfort: Een houtskeletbouwwoning is "anders warm". De wanden en het dak zijn gevuld met isolatie. Dit levert een constante aangename temperatuur op tegen lage energiekosten. Zie het als een investering in de toekomst; investeren in houtskeletbouw levert in de toekomst maandelijks voordeel op op uw energierekening. Duurzaamheid: Houtskeletbouw is milieuvriendelijk, zowel tijdens de levensduur van de woning als in de bouwfase. Hout is een vernieuwbare grondstof zonder schadelijk productieproces. Dat kan van de meeste andere bouwmaterialen -ondanks goede bedoelingen- niet gezegd worden! Snelle bouwtijd: Als alle vergunningen rond zijn kan een woning in twee tot drie maanden gereed zijn. In de winter bouwen kan vertraging opleveren, maar de vertragingen zijn veel minder langdurig dan bij andere bouwmethoden. Droog bouwen: In een traditionele woning moet binnen nog tot enkele weken na de bouw "drooggestookt" worden met bouwdrogers. Een houtskeletbouwwoning heeft doordat het geheel zo snel wind- en waterdicht is weinig tot geen last van bouwvocht. Dit levert tijdswinst op, en het komt de kwaliteit van alle bouwmaterialen ten goede. Licht bouwen: Er drukt minder gewicht op de fundering. De fundering kan daardoor in sommige gevallen lichter uitgevoerd worden, iets wat een kostenbesparing op kan leveren. Doordat de constructie lichter is, is het bij verbouwingen soms ook mogelijk om zonder extra voorzieningen op een bestaande bebouwing aan te sluiten. Dat de constructie licht is, betekent overigens niet dat deze "waarschijnlijk zo wegwaait". Wij hebben t casco laten maken door topcasco. TopCasco | prefab houtskeletbouw van topklasse voor aannemers en architecten Als je in t noorden woont zou je ook kunnen kijken bij Welkom | Bouwbedrijf Postma
Wat een ontzettend mooi huis! Wauw! Wij hebben net een nieuw huis gekocht waar we helemaal verliefd op zijn, maar als dit huis in onze wijk had gestaan was de keuze nog moeilijk geworden
Het mooie is dat je het zelf zo duur kunt maken. Verder denk ik dat het wel iets kan schelen qua prijs, maar dan moet je echt op zoek naar een goede kavel. Zo hadden wij een kavel op het oog en wilde daar een huis opbouwen van rond de 200.000. Nu heeft bouwfonds op dezelfde locatie ook kavels, waar zij ook huizen op zullen bouwen. De prijs van de huizen zal rond de 650.000 liggen. Wij zouden dan uitkomen op max 550.00 totaal. Toch wel een verschil van 100.000. Uiteindelijk niet gedaan omdat de kavel aan een te drukke weg ligt. Helaas zijn wij zelf niet handig, want dat scheelt idd een hoop. Als ik de caso prijzen vergelijk met de prijzen sleutelkaar dan wordt caso ineens heel aantrekkelijk. Mijn man is van mening dat als je zelf niet handig bent het caso gedeelte niet aantrekkelijk is. Want als we zelf aan de slag gaan met onderaannemers komen we waarschijnlijk net zo duur uit.
een aannemer 'verdient' altijd op onderaannemers, dus dat percentage ben je al wel kwijt als je zelf onderaannemers inhuurt. Maar als je beiden bijv. full time werkt zou ik dat niet adviseren.. bij onderaannemers moet je er wel bovenop zitten vind ik! Wij hebben wel casco opgeleverd, maar mijn vriend is zelf gelukkig handig en elektricien geweest. Daarnaast hebben we veel handige kennissen die ons voor een mooi prijsje hielpen.
Super bedankt. Ik begrijp dus dat ik goed naar het bestek moet kijken. Nou moet ik me daar dan maar even in verdiepen, want zo zegt het me niets. Dit is een van de redenen waarom we voor een sleutelklaar huis willen gaat bij een van de wat grotere bouwers. Zelf wilde ik ook nog kijken bij een lokale bouwer, maar volgens mijn man is dat vaak duurder. Iemand nog goede ervaring met lokale bouwers? omg Zuid-holland
Ga gewoon op gesprek bij verschillende aannemers waar je je goed bij voelt. Als het een fijn gesprek is laat je ze een offerte uitbrengen. Ik zou wel zorgen voor een aannemer met bouw garant keurmerk. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan is je bouw 'veilig' en kost het je niks.. Het bestek is de tekening met lijst/punten waar de aannemer zich aan moet houden om je huis te gaan bouwen. Bij ons had de architect het bestek geschreven, dus welke type kozijnen, welke type garagedeur, welk type rolluik etc... Als wij die beter hadden doorgelezen hadden we een paar onnodig hoge kosten kunnen drukken. Zo hebben we een garagedeur die bekleed is met houten panelen, maar deze waren uiteindelijk te zwaar voor de deur! dus moest de garage deur weer 'uitgekleed' worden. Wij hebben ook betonnen bielzen rondom onze ramen (voor de sier) maar ik ging er via de tekeningen altijd van uit dat dit houten omkaderingen waren (ofzo) dus toen ik die grijze betonnen bielzen zag schrok ik me dood! Ik liet meteen de bouw stilleggen (want eenmaal ingemetseld, dan zijn ze er niet zomaar meer uit) en heb de architect gebeld. Bleek dus inderdaad in het bestek te staan dat het beton (met witte toeslag) moest zijn. Ze waren toen grijs (en ik vond het echt niet zo mooi) maar nu zijn ze inmiddels echt wit (niet spierwit) maar nu vind ik het prachtig! Helemaal omdat het nu in zijn geheel heel goed bij het huis past! Maar oh wat schrok ik toen! Ik stond echt bijna te huilen naast het beton *schaam* hahahaha!
Ja, dat bestek word lastig lezen. Heb me inmiddels al een beetje ingelezen en ik begrijp dat je letterlijk alles erin moet vastleggen. Dat wordt nog wat. Zijn jullie trouwens voor kunststof kozijnen gegaan of houten? En hoe weet ik welk merk kozijn goed is? Even een andere vraag. Ik krijg zojuist de bodemonderzoeken. Dit onderzoek is in maart 2016 uitgevoerd en er staat in dat de bovengrond 'licht verontreinigd is' en het grondwater ook. In 2009 is er ook een onderzoek geweest naar asbest en wat ik uit het nieuwe onderzoek begrijp is dit inmiddels gesaneerd. De conclusie is: grond mag gebruikt worden voor woondoeleinde. Echter vraag ik me het volgende af. Krijgen wij niet extra kosten voor de lichte verontreiniging van de bovengrond en grondwater? Heeft iemand hier toevallig verstand van?!