Stel man en vrouw zijn niet getrouwd wel samen, hebben twee kinderen die de achternaam van de vader hebben aangenomen na geboorte. Stel man en vrouw gaan trouwen voor de wet, maar man wil in verband met (moeilijk uitspreekbare) en vervelende ervaringen met eigen achternaam, de achternaam van zijn vrouw aannemen. Gaan de kinderen dan daarna automatisch mee met die wijziging als ze nog onder de 18 zijn? Of houden zij dan de achternaam van vader? Hoop dat jullie het snappen
Ik zou denk3n dat ze gewoon de achternaam van de man houden. Maar ik heb hier geen verstand van Misschien kan je het bij je gemeente informeren?
ik heb geen idee, maar weet wel dat wij mochten kiezen welke achternaam wij aan ons kind gaven toen wij hem aan gingen geven. Wij gebruiken allebei een dubbele achternaam (mansnaam-vrouwsnaam). Helaas mochten we de kleine man geen dubbele achternaam geven dus uiteindelijk gekozen voor mansnaam...
Wij zijn ook niet getrouwd. Hij moet mij nog steeds vragen.... ( en dat wachten duurt lang haha! ) Maar goed, de gemeente hier zei, ( kinderen hebben mijn naam ) zodra wij trouwen mogen we de achternaam van de kinderen mee veranderen naar de naam van hun vader.
Je houdt wel je eigen naam he. Dus automatisch wijzigen zou niet logisch zijn. Je gebruikt alleen de andere naam in het dagelijks verkeer. Dit staat bij Gemeente Amsterdam, je kan even kijken bij je eigen gemeente, maar dit zal vermoedelijk wel landelijke policy zijn: Hebt u bij de erkenning van uw eerste kind naamskeuze gedaan? En bent u van plan met de andere ouder van uw kind(eren) te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan kunt u nogmaals, eenmalig, naamskeuze voor uw kind(eren) doen. U kunt daarbij alleen kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Procedure Deze naamsverandering kan alleen op de dag dat u trouwt of uw partnerschap registreert. U moet dan beiden een akte van naamskeuze ondertekenen. Daarna is naamsverandering niet meer mogelijk. Laat daarom ruim van te voren weten aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u trouwt of uw partnerschap wordt geregistreerd dat u de achternaam van uw kind(eren) wilt veranderen. Doe dit bijvoorbeeld bij het afleggen van de Verklaring huwelijk/partnerschapsregistratie of als u de datum en locatie reserveert. Leeftijd kinderen Hebt u meerdere kinderen beneden de zestien jaar? Dan kunt u alleen naamswijziging doen voor al deze kinderen samen. Is uw kind ouder dan zestien jaar? Dan moet het kind ook zelf zijn handtekening zetten. Kosten De naamsverandering is gratis. Let op: de naamskeuze die bij de erkenning is gedaan, kan alleen veranderd worden bij huwelijk of partnerschap van de ouders.
Nee dat lijkt me echt heel raar. Ik snap alleen niet zo goed waarom als t zo'n vervelende naam is die je vriend eigenlijk niet wil, je beide kinderen die achternaam hebben gekregen?
Dat snap ik eigenlijk niet en vraag mij af wie bij de gemeente dat gezegd heeft, dat kan enkel door een officiële naamswijziging. De naam die de man of vrouw nl aan neemt is alleen "voor de leuk". De generatie van onze ouders had een echte officiële dubbele achternaam. Bij ons geldt dat niet meer. De aangenomen naam is puur voor het dagelijks leven. Voor papieren en andere officiële dingen moet je je eigen naam gebruiken en heeft dus ook niks met de kinderen te maken.
Ik vraag me dit ook af. Waarom eerst de kinderen de naam van de vader geven als je die naam moeilijk en onuitspreekbaar vindt?
Nou ja, het is kennelijk gebeurd.. ze zullen er destijds wel een reden voor hebben gehad. Maar ik neem aan dat de namen van de kinderen op de een of andere manier toch wel veranderd kunnen worden. Het is toch heel gek als de ouders straks De Vries heten en de kinderen heten Jansen? Maar ik heb er zelf verder geen verstand van. Ts, als ik jou was zou ik gewoon even het gemeentehuis bellen. Net zo makkelijk toch? Dan krijg je in ieder geval een eenduidig antwoord
Omdat we in eerste instantie het plan hadden gewoon een achternaamswijziging aan te vragen voor mijn partner. Dan zouden de kinders onder de 18 gewoon mee veranderen. Toen we hiermee bezig waren bleek hij hier een geboorteakte uit land van herkomst voor nodig te hebben. En land van herkomst werkt niet mee dus vandaar dat we het op deze manier proberen. Ik bel inderdaad morgen de gemeente maar wat Cindy2015 ook al zei, dat staat ook bij onze gemeente website. Bedankt voor alle reacties.
Klopt en die naamswijziging Is gratis bij het trouwen van de ouders en daardoor kan de achternaam gewoon gewijzigd worden naar de familienaam