Ik ben al een aantal jaren werkzaam in een coördinerende functie bij een gemeente. Erg leuk, gevarieerd werk, met veel externe contacten en veel praktische zaken en problemen om aan te pakken. Door een reorganisatie komt mijn functie in de huidige vorm echter te vervallen. Mijn baan ben ik niet kwijt, maar qua taken gaat het een kant op die mij niet aanspreekt. Dus ben ik verder gaan kijken, met het idee open te staan voor wat nieuws. In een opwelling heb ik toen gesolliciteerd op een vacature voor een beleidsadviseur op het gebied van lokale veiligheid (huiselijk geweld, jeugdgroepen, enzv). En nu ben ik dus gewoon uitgenodigd voor een sollicatiegesprek! Totaal niet op gerekend eigenlijk . Om heel eerlijk te zijn heb ik helemaal geen erg goed beeld van de werkzaamheden van een beleidsadviseur . Dus mijn vraag: zijn er beleidsadviseurs in the house, en kun je een beeld schetsen van de dagelijkse werkzaamheden? Voor ik een serieus gesprek in ga wil ik voor mezelf wel een duidelijk beeld hebben om te beoordelen of het iets voor me is. Overigens: inhoudelijk heb ik wel een stevige achtergrond vanuit mijn studie op dit gebied, dus volledig op goed geluk was mijn sollicitatie niet, ik ben absoluut in de materie geïnteresseerd. Ik weet alleen dus nog niet of de functie iets voor me is.
Ik heb even voor je gegoogled, want veel verder dan "beleid maken" kom ik niet Zie: Beroep beleidsadviseur - uitgebreide taakomschrijving, competenties en persoonlijkheidsprofiel Beleidsadviseur | NationaleBeroepengids.nl Succes met je gesprek!
Ik ben het niet, maar weet wel ongeveer wat ze bij ons (bestuursorgaan) doen. Hier adviseren ze over hoe bepaalde wetgeving moet worden opgevat (in algemene zin) ze ontwikkelen beleid over bepaalde uitzonderingen (wanneer en hoe moet je kwijtschelden bijvoorbeeld). Ze adviseren over nieuwe wetgeving en geven aan waar de haken en ogen zitten. Op die afdeling vindt ook het overleg met het ministerie plaats over de stand van zake.
Bij ons (brancheorganisatie) doen de beleidsadviseurs: - relevante ontwikkelingen bijhouden; - onze doelgroep informeren, bijv. door het organiseren van bijeenkomsten; - doelgroep adviseren; - contacten onderhouden; - lobbyen en onderhandelen. Ik zal vast nog wel iets vergeten, het is een vrij breed beroep.