Gaat niet om het gebouw. Kerkelijke geloften afleggen met de hele dienst eromheen terwijl je niet geloofd slaat imo nergens op. Wanneer een (voormalige) kerk als gemeentelijke trouwlocatie staat aangemerkt dan snap ik heel goed dat je die wil gebruiken voor je wettelijke huwelijk. Deden wij ook. Oude kapel van een kasteel hier in de buurt. Vroeger werd het voor kerkdiensten gebruikt. Tegenwoordig is het een trouwlocatie.
Helemaal met je eens Voor ons was het burgerlijk huwelijk een formaliteit en het kerkelijk huwelijk juist het belangrijkste moment.
Ik dacht dat je bedoelde een wettelijk huwelijk in een kerk inderdaad. Als je niet gelooft en je hebt toch een kerkelijk huwelijk (dus náást een wettelijk huwelijk), dat vind ik ook wel gek. Zijn er mensen die dat doen?
Voor ons ook, al zijn wij in strikte zin niet voor de kerk getrouwd, maar hebben een zegen gekregen. Een leek ziet overigens het verschil niet. Maar wij staan dus niet ingeschreven als gehuwd voor de kerk. het is dat je verplicht bent het burgerlijk huwelijk aan te gaan, anders had het van mij overgeslagen mogen worden. Voor ons was het vragen om een zegen over ons huwelijk belangrijker.
Ik kan me niet voorstellen. Immers: voor de tijd krijg je meerdere huwelijksgesprekken over de invulling van je huwelijk. Een ongelovige zit daar denk ik niet te wachten “alleen voor het mooie plaatje “
Klopt... was ook duidelijk zo'n 10 jaar geleden toen we 2 avonden "moesten" volgen. Ik heb toen nog expliciet gevraagd om wel een communie te voorzien in onze dienst... dat is bij de meeste kerkelijke huwelijken niet meer.
Ja. Die zijn er. Wel officieel katholiek. Maar niet praktiserend. Vrienden van ons (waren getrouwd voor ik ze keerde kennen). Hadden dus een kerkelijk en wettelijk huwelijk. En de kerk dus echt alleen voor het plaatje. Zij vertelde mij dat ze dat achteraf ook ontzettend stom vond. En ik denk dat het ook nog wel voorkomt dat er vanuit (groot)ouders druk is om voor de kerk te trouwen, omdat die nog wel geloven, maar jijzelf niet meer, of er niet exht mee bezig zijn. Kan ik dan wel weer begrijpen als je daaraan toegeeft.
Ja hoor. Ik heb wel eens zo'n huwelijk bijgewoond van mensen die werkelijk nooit naar de kerk gaan. En die thuis niets aan het geloof doen. En mensen die zich hebben laten "bekeren" omdat de partner (en familie) absoluut voor de kerk wilden trouwen. Niet overal is men even streng. En niemand kan het controleren. Wat mij betreft een schijnvertoning als je er niet volledig achterstaat. En ook niet correct naar mensen die daadwerkelijk geloven. Zeker als mensen er daarna nooit meer komen. En ook de kinderen niet eens laten dopen, geen dienst bezoeken of er niet laten begraven.
Een soort van geloof op wielen noemen ze dat hier: - in de kinderwagen maar de kerk voor het dopen - in de trouwauto naar de kerk om te trouwen - in de lijkauto naar de kerk als ze dood zijn En verder komen ze er niet
Dat heeft natuurlijk ook te maken met afnemende interesse voor het geloof. Mensen hebben daar niets meer mee. De kerken zitten vaak vol met een generatie die aan het uitsterven is. Dan gaan jongeren er op de door jou genoemde momenten nog heen voor de traditie of verwachtingen van de omgeving. Daarnaast heb je natuurlijk een categorie die hun geloof meer zelfstandig beleven. Die geen gebouw nodig hebben. Of geen aansluiting vinden bij door de kerk opgelegde regels. Maar die wel degelijk gelovig zijn. Of dat meer digitaal of vanuit huis doen. Ik denk dat beleving heel persoonlijk is.
Wat een onwijs negatieve kijk. Ik weet niet of en in welke kerk je komt, maar ik deel jouw beschreven ervaring niet in onze kringen. De generatie hier die opbloeit in de kerken is juist 30/40 en hun jonge gezinnen. Heel veel (enthousiaste) jeugd. Maar goed ik herken ook helemaal niets van opgelegde regels.
Haha, ik heb mn mond gehouden omdat ik een vermoeden heb dat ze niet helemaal weet waar ze het over heeft. Maar inderdaad, hier in veel kerken juist ook veel jonge/grote gezinnen.
Het zal er ook wel aan liggen, waar je komt. Wellicht bepaalde kerkgemeenschappen, waar dat gebeurt met de strenge regels opleggen. Ik weet dat er ook kerkgemeenschappen zijn zoals bij @Bloempjelief en @Shalom waar veel jonge gezinnen zijn. Maar goed volgens mij dwalen we af van het onderwerp
Ik herken dit van jou ook helemaal niet! Bij ons zitten er nog genoeg jongeren en jonge gezinnen in de gemeente.
Dat weet ik wel zeker. Ik ben nl wel gelovig, maar kom maar een paar x per jaar in de kerk. Geloof zit in jezelf, bidden kun je ook zelf. Daar hoef ik niet voor naar de kerk. enige is wel dat je ervoor moet waken dat je het niet laat verslappen. Samen, met meer mensen bij elkaar, maakt het wat makkelijker doordat je er op een bepaald tijdstip moet zijn
De kerken hier staan grotendeels leeg. En wat er zit is voornamelijk ouder. Maar goed ik woon ook niet in de bible belt natuurlijk. Als je in zo'n gemeenschap zit is je beeld natuurlijk anders. Het gaat om een bredere kijk buiten je eigen dorp. Maar als je een beetje het nieuws volgt weet je dat ontkerkelijking gewoon een gegeven is in Nederland. Nog maar 42% ziet zichzelf als gelovig. En dat zijn voornamelijk ouderen. En jezelf als zodanig zien zegt niets over actief zijn binnen die gemeenschap. Er is al jarenlang sprake van een afname. Daar zijn voldoende cijfers over. Heeft niets met negatief zijn te maken. Wel met algemene kennis.
Ik ook niet en zit ook niet in "zo'n gemeenschap". Maar mijn kijk is wel veel breder dan nationaal (nederland). Het gaat om een bredere kijk buiten je eigen land.