Is er iemand bekend met sensorische prikkelverwerkingsstoornis bij kinderen? Mijn oudste dochter heeft ADHD (gecombineerd type) en school "klaagt" over haar lichamelijke onrust (beweegt erg veel, kan niet stilzitten). Verder heeft ze last van concentratieproblemen. Deze problemen passen natuurlijk helemaal bij de diagnose ADHD. Nu zijn we deze week bij de psychiater geweest om te bespreken of medicatie een optie zou kunnen zijn. De psychiater wil ivm de jonge leeftijd van mijn dochter geen medicatie voorschrijven. Ze gaf aan dat een onderzoek bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in sensorische prikkelverwerkingsstoornis wellicht goed zou kunnen zijn. De fysio zou nav het onderzoek gericht advies kunnen geven over mogelijke behandeling van de lichamelijke onrust bij mijn dochter. Heeft er iemand ervaring met het onderzoek en behandeling van sensorische prikkelverwerkingsstoornis?
Ja, ik werk op een kinderdienstencentrum waar deze problematiek vaak voorkomt. Ik werk nauw samen met fysiotherapeuten die hierin gespecialiseerd zijn. Het is mogelijk om de lichamelijke onrust van je dochter door middel van oefeningen op de juiste momenten te verminderen. Klein voorbeeld, een jongen met grote lichamelijke onrust laten we voor een werkmoment aan tafel waar hij geconcentreerd moet zijn eerst even tien minuten op een trampoline springen. Of een meisje krijgt juist bij elk tafel moment een wriemel speeltje waarmee ze haar onrustige handen iets te doen geeft waardoor ze beter kan opletten. Kinderen met een prikkelverwerkingstoornis ervaren lichamelijke prikkels anders dan wij. Zij voelen en ervaren hun lichaam anders. Diepe druk kan bijvoorbeeld heel prettig aanvoelen terwijl ze een lichte, zachte aai over hun hoofd bijvoorbeeld nauwelijks voelen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je hier veel meer over vertellen. Ik zou zeker het advies van de psychiater volgen, pas medicatie geven als het niet anders kan. Sensorische prikkelverwerkingstoornis kan echt goed ondersteunt worden door de fysiotherapeut! Succes!
Mijn zoontje heeft sinds vorig jaar de diagnose SI. Hij krijgt hiervoor nu fysiotherapie gespecialiseerd op prikkelverwerking en o wat gaat hij met sprongen vooruit. Hij krijgt thuis borstel therapie waarbij ik hem 2x per dag over zijn hele lichaam moet borstelen en dit zorgt voor prikkeldemping en minder zoeken naar prikkels. Verder volgt hij dus 1x per week Fysio in de praktijk waarbij hij leert doormidden van spel om te gaan met de prikkels. Ook tips voor thuis en school. Nou echt waar, een verademing. Zijn huid is al veel minder gevoelig voor prikkels ( broeken continu ophijsen, aan mouwen bijten, last van jeuk, irritatie Van kleding. Last van geluid, licht, continu moeten bewegen en nog veel meer is allemaal wel iets verminderd kwa gevoeligheid sinds de therapie. Zijn handen zijn hardnekkig, die mogen niet vies of nat worden etc. Maar geloof wel dat dit nog minder gaat worden. Vergeleken met 6 maanden terug zit mijn zoon veel beter in zijn vel . Vandaag zelfs met carnaval op school ging het goed. Ben er nu nog verbaast over . Voor mond gevoeligheid volgt hij Logepedie. Hij zoekt nog continu met zijn tong naar prikkels. Hij heeft naast SI ook een vorm van autisme
Mijn zoon heeft sensorische integratiestoornis, was zelfs de eerste diagnose die hij kreeg toen hij ruim 2,5 jaar was. Hij heeft hiervoor (jaren) fysio met aantekening SI gehad. Hij heeft hier zeker baat bij gehad. Zelf vooral veel gehad aan de tips, het beter begrijpen waarom hij dingen doet. Diverse problemen, zoals douchen, tandenpoetsen, haren knippen zijn verbeterd door de aanpak. We hebben een trampoline in de kamer staan om aan zijn springbehoefte te voldoen, ik let er op dat ik hem altijd stevig aanraak ipv zacht, etc. Zijn prikkelover- en ondergevoeligheden spelen nog steeds dagelijks een rol in zijn gedrag, is niet los te zien van zijn autisme. Momenteel heeft hij nog steeds fysio, maar die richt zich nu vooral op zijn fijn-motorische ontwikkeling (waar SI overigens ook een rol bij speelt, hij is tastovergevoelig). We hebben nu geen specifieke behandeling voor zijn SI, maar zo om de zoveel tijd (in periodes dat niet goed gaat) kijken we daar weer kritisch naar (en vul ik de zoveelste vragenlijst in ). Mocht je geinteresseerd zijn, het boek "Uit de pas" is een aanrader tav dit onderwerp.
Bedankt voor de tip. Ga is kijken voor dat boek. Ik kam Fysio heel erg aanraden. Ook voor jezelf . Je weet dan waarom je kind doet wat hij doet, waarom en hoe je hier mee om kunt gaan. Douchen doet mijn Zoon nog niet maar in bad gaat hij nu wel. Indd stevig knuffelen ipv zacht, laten springen op trampoline en vallen op bij luchtbed die halfvol is geeft mijn zoon even rust
Bedankt voor jullie reacties! Kunnen jullie ook iets vertellen over het onderzoek? Hoe gaat dat in zijn werk? Ik heb al een lange vreagenlijst ontvangen die we in mogen vullen. Verder herken ik mijn dochter lang niet in alles wat jullie benoemen. Ze heeft voor zover ik weet geen gevoelige huid. We hebben geen problemen met douchen, in bad gaan, tandenpoetsen, haren knippen etc. Waaraan herkennen jullie de springbehoefte van jullie kinderen? Mijn dochter klimt graag op de banken en stoelen. Verder is ze heel erg beweeglijk. Zo kan ze aan tafel tijdens het eten nog geen seconde stilzitten. Op school benoemen ze dat ook. Verder heeft ze moeite met haar fijne motoriek. Zo vindt ze het lastig om met bestek te eten. Op school krijgt ze extra begeleiding voor het schrijven. Ik merk dat ik er een beetje dubbel in zit.... De kenmerken kunnen passen bij een prikkelverwerkingsstoornis maar ook bij ADHD... Ik vind het vervelend voor mijn dochter dat er weer een onderzoek afgenomen moet worden... @ Mirjam: hoe gaat dat in de praktijk bij het jongetje met de trampoline? Ik kan me voorstellen dat het voor school moeilijk toepasbaar is om een kind eerst 10 min op een trampoline te laten springen voordat hij geconcentreerd moet werken...?
Ik wil alleen maar zeggen dat het goed is dat ze dat doen. Volgens mij doen ze dat hier niet, dus moet mijn zoon (ADHD) binnenkort wel aan de medicatie. Ik herken het zwakke fijne motoriek hier ook. Zijn handschrift is onleesbaar, eten met mes en vork is een ramp. Wij hebben de medicatie zo lang mogelijk afgehouden dmv homeopathische middelen en letten op zijn voeding. Maar dat was helaas niet genoeg.
Kinderen met SI zijn continu op zoek naar prikkels om hun onrustgevoel te onderdrukken . Even stukje lopen is niet genoeg. Ergens opklimmen en afspringen is wat ze willen. Doordat ze continu op zoek zijn worden ze onrustig, gaan ze wiebelen, kunnen niet concentreren etc. Wat dan aangeraden wordt onder bij een werkje of toets is even werken, even springen, weer verder werken, weer even springen en zo ga je door tot het werkje af is. Het kind is beter geconcentreerd omdat de prikkelbehoefte wordt vervult. Je kunt ook je kind een keer van tafel of stoel laten springen tussendoor. Kinderen kunnen op school ook gebruik maken van een wiebelkussen tijdens opdrachten. Kinderen met si hebben vaak een hekel aan lichte aanrakingen zoals kriebelen, aanraking van kleding op de huid, water uit de douche wat druppels op hoofd etc ( is echt te veel prikkels) . Verder kunnen ze hard geluid of verschillende geluiden door elkaar niet plaatsen, willen ze in de zomer persee een zonnebril omdat ze de zon niet kunnen verdragen ivm te veel licht. In de wintert als het sneeuwt willen ze niet naar buiten en met wat regen alleen met paraplu ivm sneeuwvlokken/regendruppels in gezicht. Dat is echt te heftig . Verder eten van verschillende structuren is niet te doen . Alles op het bord moet het liefst gescheiden al gaat dat nu al beter. Dingen als knutselen, tekenen, verven etc willen ze vaak niet omdat met handen werken zwaar is en bijv potlood vasthouden veel vervelende prikkels geeft. Deze kinderen hebben daarom een slechte fijne motoriek. Verder zoeken ze heel vaak continu naar iets om de prikkelbehoefte in de mond te vervullen. Zo willen ze vaak eten , kauwen aan kleding ,vooral mauwen. Hiervoor zijn speciale bijt armbandjes te krijgen. Vaak moeten te kokhalzen met tandenpoetsen Etc etc etc. Door hard ( heel hard) huid te borstelen 2x per dag leert zijn huid de prikkels beter te verwerken. Als je je kind hier niet ik kunt vinden maar toch twijfels kun je altijd met de vragenlijst een bezoekje brengen aan een specialist bijv Fysio die mee kijkt met je kindje en haar bevindingen uit.
Ik weet niet waar je woont (ga er even vanuit dat je in Nederland woont) maar je kan altijd naar een fysiotherapeut gaan om onderzoek te doen naar sensorische prikkelverwerkingsstoornis. Welke homeopatische middelen heb jij gebruikt voor jouw zoon? @ lovewinnie: mijn dochter knutselt en kleurt graag. Ook kleien en verfen en spelen met zand vindt ze leuk om te doen. Laatst met de sneeuw vond ze het juist leuk om buiten te spelen. Met regen heb ik haar nooit gehoord over dat ze het vervelend vindt dat de druppels in gaar gezicht komen. Douchen en badderen vindt ze fijn. Ze zwemt sowieso wekelijks ivm zwemles. Qua eten: ze is een goede eter en het maakt haar niet uit of we macaroni eten of aardappels groenten en vlees. Ze eet het liefst met haar handen. Eten met mes en vork vindt ze moeilijk en lastig. Ze kauwt niet aan haar kleding of op andere niet eetbare voorwerpen. Over twee weken heb ik een afspraak staan. En dan zien we wel weer verder....
Bij sensorische integratie problemen, kunnen kinderen last hebben van ondergevoeligheid en van overgevoeligheid, daarom alleen al is het prettig om het te laten onderzoeken door een gespecialiseerde fysio, dan weet je bij welk zintuig wat speelt. Hier extreme prikkelgevoeligheid met autisme en wij hebben van de jeugdpsychiatrische kliniek nu wel medicijnadvies liggen, nu moeten we er nog wel serieus over nadenken, want we hebben het hier over meds voor autisme, niet adhd, en helaas zijn die heel wat heftiger dan ritalin (waar ik overigens ook over na zou denken, hoor). Ook lopen we bij een kinderfysio gespecialiseerd in si, wij gaan ook borstelen, en ik vind deze therapie veeeeeel minder heftig dan medicijnen, ons zoontje gaat altijd met veel plezier naar de fysio.
Ik werk op een kinderdienstencentrum en daar komen kinderen van 2-17 met een ontwikkelingsachterstand. Wij zijn geen officiële onderwijs instelling, maar kijken heel specifiek naar de behoeftes van een kind en proberen daar dus rekening mee te houden. Ik kan me voorstellen dat trampoline springen in een reguliere basisschool misschien wat lastiger is toe te passen. Maar je hebt zoveel verschillende mogelijkheden dat er vast wel iets tussen zit wat jou dochter kan helpen. Borstel therapie, drukvesten, verzwaringsvesten of gewichtjes dragen, oefeningen zoals trampoline springen, schommelen, zware dingen meeslepen. Onderzoek hiernaar gebeurd inderdaad via vragenlijsten in te vullen door ouders en leerkrachten of begeleiding, daarnaast gaat de fysiotherapeut met je kind aan de slag met oefeningen ect. En daarna zal de fysiotherapeut zijn bevindingen met je gaan bespreken en een behandelplan met je opstellen.
Ik had al een afspraak gemaakt Overigens heb ik een vragenlijst ontvangen maar heeft de fysiotherapeut niet aangegeven dat er ook een vragenlijst ingevuld moet worden door de leerkracht. Maar wellicht komt dat nog in een later stadium?
Mijn dochter van 2,5 loopt sinds 2 maand bij de fysio vanwege zeer hypermobiele gewrichten. De fysio gaf meteen aan dat mijn dochter SI problemen leek te hebben. Het constante wiebelen, springen, niet aan tafel kunnen zitten herken ik heel erg. SI problemen kunnen door allerlei oorzaken komen (oa hypermobiel, adhd), maar het komt altijd neer op een verkeerde prikkelverwerking. Wij hebben nu oefeningen gekregen zoals stevig in een deken rollen, spelen met zand en rijst, rollen etc. De fysio gaf meteen aan dat mijn dochter waarschijnlijk moeite zal hebben met schrijven/pengreep vanwege de hypermobiliteit, en dat ze op school later misschien een wiebelkussen nodig heeft voor de concentratie. Een vriendin van mij is ook heel hypermobiel (hms) en die zei dat ze bij zitten soms het gevoel heeft in elkaar te zakken. Ze herkende het hangen op tafel heel erg. Douchen, regen, tandenpoetsen, zachte aanrakingen, eten etc heeft mijn dochter helemaal geen problemen mee, het is bij haar echt het zoeken naar lichamelijke prikkels door constant te bewegen. De springbehoefte zie ik bij zwemles, ze kan niet normaal door het water lopen maar is continu aan het springen. Ook thuis speelt ze vaak kikkertje. Ik zou een goede fysio zoeken die bekend is met SI oefeningen, en wellicht ook even laten kijken of er behalve de adhd ook andere oorzaken van de SI problemen kunnen zijn (hypermobiel?).
Een duidelijk filmpje over si. Mijn Zoon is overgevoelig Kwam hem tegen bij lotgenoten op Facebook en denk zet het meteen hier neer. Is wel Engels https://m.youtube.com/watch?list=PLsv1Qc7bXXfOSPK3uk-mFNZkZCPvsfa3h&v=D1G5ssZlVUw
Ik ken het vanuit mijn werk, weet niet of het al genoemd is, maar veel kinderen die het hebben, hebben baat bij borsteltherapie, heb ik kinderen echt van zien opknappen (beter in hun vel etc) Ik wilde een link van de site plakken, maar dat lukt niet. Als je borsteltherapie intypt bij Google dan vindt je veel informatie
Ik ben (nog steeds) sceptisch over of mijn dochter een sensorische prikkelverwerkingsstoornis heeft.... Komt eigenlijk ook een beetje omdat ik het vervelend vindt dat mijn dochter weer een onderzoek moet ondergaan..... En ook omdat ik lang niet alle verhalen die ik,hier lees herken. Maarja, we geven het een kans. Wellicht heeft de fysiotherapeute goede tips voor school/ de concentratieproblemen en de lichamelijke onrust van mijn dochter.
We gaan morgen voor de tweede keer naar de fysiotherapeute. Vorige week heeft ze een aantal onderzoeken gedaan en morgen gaat ze verde kijken. Uit de door ons ingevulde vragenlijst kwam naar voren dat ze op een aantal punten niet gemiddeld scoort en er wellicht sprake is van een prikkelverwerkingsstoornis. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet echt open stond voor weer een onderzoek. Maar na een gesprek met de fysiotherapeut ben ik positiever geworden. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van het onderzoek en naar de tips die zij heeft voor het probleem op school. Wordt vervolgd!