Op tweetalig onderwijs wel. Ten minste, als je je tweetalig curriculum wil behalen. Dit is iets dat je als ouders al te horen krijgt bij open dagen. Voorheen gingen ze ook wel buiten Europa, maar dat is afgeschaft ivm kosten en duurzaamheid. Op de school van mijn dochter kunnen ze kiezen uit verschillende landen en niet bij alle landen hoef je in een gastgezin.
Zoals @Zxcvb zegt; niet verplicht dus Iedere school hanteert vast weer andere verplichtingen/onderdelen.
Onze school doet het niet, andere scholen wel. Het is geen onderdeel bij onze school voor het tto, maar andere scholen doen het weer anders. Bij een andere school kan het dus wel een verplicht onderdeel zijn van tto.
Ja snap ik, daarom zei ik dus dat elke school andere verplichtingen zal hebben. Maar er wordt hier nu vaak gezegd; verplicht, want tto. Maar dat klopt dus niet helemaal. Per school dus gewoon verschillend.
Oh ja, zo bedoelde ik het ook niet. Het is natuurlijk afhankelijk waar de school voor kiest als het gaat om de internationale activiteit. Dat is op tto wel verplicht zover ik weet. Maar dat zal op verschillende manieren ingevuld kunnen worden denk ik.
Hier ook verplicht bij tto. Dat weet je ook allemaal vooraf. Als je dat niet wilt als ouder dan moet je kind dat niet gaan doen. Tto is een keuze. Gewoon een kwestie van even een matrasje bijleggen of een kamer vrijmaken voor een nachtje (of paar dagen).
Gelukkig zijn er dus ook scholen waar het anders geregeld is. Dus ook als je het niet zou willen kan je prima tto doen.
Onze oudste heeft op vrijwillige basis een uitwisseling met een Poolse school gehad Ik vond het best even spannend om 6 dagen een vreemde over de vloer te hebben maar het was ook heel leerzaam. Ze sliep op de kamer van dochter en die sliep op zolder . Ging prima om even in te schuiven. Het was ook een enorme ervaring in Polen. Ze zijn naar Auschwitz geweest en op een andere school rondlopen waar het allemaal echt anders is geregeld is ook een goede ervaring geweest.
Ik ben wel benieuwd welke activiteiten ze op de tto school van jouw kind(eren) ondernemen als het gaat om internationalisering en wereldoriëntatie
Nou ligt er wel aan waar je woont. Hier is maar op 1 school TTO mogelijk. De andere is gelijk een heel stuk verder weg.
Ik denk net als de andere scholen? Anders mogen ze geen TTO geven, die eisen zijn heel streng. Er komen meermaals internationale sprekers, de leerlingen gaan op verschillende reizen/excursies en bezoeken een partnerschool waar ze mee samenwerken. Ook in de buurt zelf werken ze samen met andere scholen en culturen. Dit vooral tijdens projectweken.
Meerdere sprekers van over de hele wereld, ze bezoeken een partnerschool en daar verblijven ze op de school campus. Dus niet in gastgezinnen, maar in slaapzalen op de school en lopen dus nee met de leerlingen van die school. En elk jaar (meerdaagse) excursies waarbij ze opdrachten hebben om in contact te komen met de mensen daar. De eisen voor tto zijn streng en daar wordt echt wel aan voldaan. Dat kan ook zonder gastgezinnen.
De vraag is natuurlijk waarom zou je als ouder dat allemaal gaan tegenwerken? Waar ben je bang voor? Dat je kind in aanraking komt met andersdenkenden buiten je eigen (wellicht religieuze) kring? Dat kind zal worden aangerand in dat gastgezin? En al die angst en bezwaren geef je ook weer door aan je kind. Dat andere mensen in andere culturen gevaarlijk kunnen zijn. Dat er angst is voor alles van buiten. Dat staat zo haaks op het idee van tto.
Hier vandaag de info gekregen over de tto-reis van de oudste. Het is volledig vrijwillig. Ze gaan in groepjes van 2, 3 of 4 naar een gastgezin, die zijn aangesloten bij een internationale organisatie die kwaliteit en veiligheid van uitwisselingen waarborgen. Andersom volgen er ook uitwisselingen waarbij leerlingen naar NL komen, ook dan is opvangen van die leerlingen volledig vrijwillig (en vaak zijn er ook een aantal docenten die een groepje opvangen, dus het komt niet allemaal neer op de ouders - bij te weinig gastgezinnen, regelen ze slaapplekken op school zelf, dat wordt bij een uitwisseling met Nepal bv altijd gedaan, die leerlingen gaan nooit naar gastgezinnen). Kosten zijn €400 voor 5 dagen incl alles (reis, eten, activiteiten etc). En ook dat is vrijwillig. Maar bij te weinig budget, gaat het niet door.
Ze gaan dus wel naar het buitenland op reis. Ik begreep uit je opmerkingen dat ze dat niet deden. Een gastgezin is hier ook niet verplicht. Je kunt ook voor een reis kiezen waar je bv in een hostel verblijft. Maar de reis (en andere activiteiten) an sich is verplicht.
Ja zeker! Meerdere keren. Ik denk dat er niet zoveel verschil in zit hoor. Het is niet voor niets een tto school natuurlijk.
ik heb zelf 20 jaar geleden een uitwisseling gehad met Oekraïne. Een week hier thuis een meisje (ze sliep op de logeerkamer en ook wat nachtjes bij mij) en ik bij haar een week. Daarnaast ook inderdaad naar Krakau en Auschwitz geweest. Het was echt een van de meest leerzame dingen die ik ooit heb gedaan. Echt zo in aanraking met een totaal andere cultuur dan wij (toen helemaal natuurlijk) maar ook het groepsgevoel dat je samen opbouwt met iedereen die deelneemt, sociale vaardigheden, wat we daar gezien en gehoord hebben maar ook hier (eigen land leren kennen ) etc. Ik zou het eigenlijk iedereen aanraden. Heb het er nog steeds over met vriendinnen van toen en ook mijn ouders vonden het bijv erg leuk.