Ik had altijd begrepen dat je salami en chorizo gewoon mocht dooreten tijdens je zwangerschap omdat dit net als rauwe ham bewerkt is. Ik eet het dan ook gewoon en heb zojuist ook nog genoten van een Subway spicy Italian. Nu was ik even op internet aan het struinen voor wat andere producten, maar las tot mijn schrik bij het voedingscentrum en rivm het volgende advies: Eet vlees, vis of schaal-/schelpdieren alleen als ze goed gaar zijn. Eet geen vleeswaren die zijn gemaakt van rauw vlees, zoals filet américain, tartaar, ossenworst of carpaccio en laat ook gefermenteerde worsten (cervelaatworst, chorizo, salami) liever staan. Op andere sites staat dat je het weer wel kunt eten. Ik verkeer dus in enorme onzekerheid, want ik heb volop die gefermenteerde worsten zitten eten. Heeft iemand hierover al eens gesproken met de verloskundige of arts?
Ik vond het toen ook erg verwarrend en heb het aan mijn gyn gevraagd. Volgens hem mocht je dit gewoon eten en dat heb ik ook gedaan. Het enige waar ik mee oppaste waren de speciale salami's (dus niet uit een pakje).
Ik was vanochtend bij de gynacoloog en het was voor haar ook nieuws. Zij vermoedt dat er nog geen duidelijkheid over is vandaar dat het RIVM heeft gezegd "liever laten staan". Ze zoekt het nog wel verder uit en ze belt ook nog naar het RIVM. Ze vond het ook vreemd dat ze dit niet wist en wil dit uiteraard ook weten voor haar andere zwangere dames.
Sorry maar de verwarring gaat toch vooral om de worsten die jezelf nog snijdt? Gesneden plakjes (als in broodbeleg) salami zijn toch wel veilig?