Ik weet niet zo goed of dit topic hier goed staat, maar de overweging is er door het het corona virus, dus toch maar hier. Ik heb tot nu toe de luxe gehad dat ik thuis kon zijn bij de kinderen, maar de 28e zal ik waarschijnlijk weer buitenshuis aan het werk gaan. Echter begint hier dan de meivakantie en ik verwacht niet dat de kinderopvang de deuren dan alweer (volledig) open heeft. Na de meivakantie misschien school beperkt open? We weten het niet. Hoe dan ook, vooruit kijken bezorgt me stress, laat staan daadwerkelijk in de situatie dan zitten, al het regelen, om en om vrij nemen misschien, evt. verkouden kind moeten halen. Niet het probleem van mijn werkgever ook en ik wil me er eigenlijk niet druk om moeten maken, dus ik speel met het idee om een maand (of twee) onbetaald verlof op te nemen. Waarschijnlijk ook door de corona crisis ontzettend veel hits als ik Google, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Kan dit op korte termijn aangevraagd worden? (Ik wil eigenlijk eerst de besluiten van volgende week afwachten en dan eventueel de week er op het in laten gaan) Hebben we dan nog recht op kinderopvangtoeslag? Kan het eventueel vroegtijdig beëindigd worden of ook weer op korte termijn verlengd? Andere zaken waar ik rekening mee moet houden? (Ben me ervan bewust dat ik niets opbouw in die tijd) Afdeling personeelszaken is er niet, wil een beetje kennis hebben, alvorens ik met mijn werkgever in gesprek ga. Bedankt alvast!
Op moment dat jij moet gaan werken maar de scholen dicht blijven of bso dan heb je zorg verlof. dit mag je baas niet weigeren . Er moet immers iemand vóór je kind zorgen.
Zorg verlof geldt voor zieke of hulpbehoevende kinderen. Het spijt me maar een gezond kind valt niet onder zorgverlof
Zorgverlof geldt toch alleen wanneer je kind daadwerkelijk ziek is? Calamiteiten verlof wellicht een optie, maar is hoe dan ook, beide kortdurend. Neemt geen stress weg ook, ook de onduidelijkheid bij de kinderen niet. Verbaas me erover hoe flexibel ze zijn, maar wil ook straks dat alles zo soepel mogelijk verloopt, zeker voor de jongste die net moet starten op zowel school als de BSO.
Sorry. Bedoel calamiteiten verlof. En dit lijkt mij wel een onvoorziene omstandigheid. Calamiteitenverlof Werknemers hebben recht op calamiteitenverlof (1 à 2 dagen, tenzij anders bepaalt bij arbeidsovereenkomst, bedrijfsregeling of cao). Het moet gaan om zeer bijzondere persoonlijke of onvoorziene omstandigheden waardoor de werknemer vrij moet nemen en het verlof moet gemeld worden bij de werkgever. Tijdens dit verlof loopt het salaris door. Het calamiteitenverlof is slechts bedoeld om de werknemer in staat te stellen een oplossing voor de ontstane calamiteit te organiseren, zoals de opvang van de kinderen vanwege de sluiting van de scholen en kinderopvang.
Maar onder een calamiteit versta ik een onvoorziene acute ontstane situatie, zoals dat was toen zondag ineens werd aangekondigd dat maandag de scholen dicht zouden gaan. Inmiddels is dit geen onverwachte situatie meer. Ook wil TS langdurig verlof, daar voorziet calamiteiten verlof sowieso niet in. Er zit niets anders op dan met de werkgever gaan praten en kijken of je hier samen uit kan komen, misschien is dit voor de werkgever ook wel een uitkomst, maar dat kan TS het beste inschatten.
Hoezo, ze heeft neem ik aan niet 2 maanden aan vakantiedagen? Calamiteiten verlof is 1 maximaal 2 dagen om ervoor te zorgen dat de calamiteit wordt opgelost. Zorgverlof is alleen bij ziekte. In wederzijds goed vinden kun je inderdaad onbetaald verlof aanvragen. Ik zou gewoon met je werkgever in overleg gaan en aangeven wat je overwegingen zijn en wat voor je zou werken.
Dacht alleen voor de meivakantie maar ze bedoelt idd langer. Er is verder geen andere mogelijkheid mbt thuiswerken voor jou of je partner? Of verschuiven vd werkdagen?
Ik verwacht wel dat dit langdurig gaat zijn inderdaad, in ieder geval een maand (of twee). Het hangt allemaal af natuurlijk van de uitkomst volgende week dinsdag mbt de scholen en opvang en hoe deze dat gaan oppakken, maar 'normaal' zal het natuurlijk lang nog niet zijn. Gewoon verlof opnemen gaat niet, thuiswerken ook niet. Daarnaast wil ik voor onszelf die stress en onzekerheid ook niet, wie wanneer vrij, 'als m'n kind maar niet snotterig wordt' etc. Dan lijkt het me juist een probleem voor onze werkgevers te worden. Deze zijn vrij makkelijk, daar niet van en qua bezetting zal het ook wel gaan. Het is financieel gewoon mogelijk, zo'n 'pauze'. Heb alleen wat vragen zoals in de OP beschreven, waar ik via Google geen duidelijk antwoord op vind.
En wat als je ouderschapsverlof opneemt? (Zie gekopieerde stuk van rijksoverheid hieronder) Een van de redenen om het stop te zetten, is als er een plek vrij komt op het kdv. Weer open gaan van het kdv, zou je kunnen interpreteren als vrij komen van een plek toch toch? Ik zou het in ieder geval gewoon bespreken met je werkgever of dit een goede optie is. Ouderschapsverlof onderbreken of stoppen: in welke gevallen? In de volgende gevallen kunt u uw ouderschapsverlof onderbreken of beëindigen: U gaat zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof opnemen. Er is een situatie ontstaan die u niet heeft voorzien. Bijvoorbeeld: uw partner wordt werkloos en daardoor gaat uw gezinsinkomen achteruit; er komt een plaats vrij voor uw kind in de kinderopvang; u heeft extra kosten, bijvoorbeeld door een verhuizing, waardoor u meer inkomen nodig heeft; u bent (langdurig) ziek geworden.
Ouderschapsverlof is misschien ook een optie, maar moet langer vooraf aangevraagd dacht ik? Overigens hebben ze beide gewoon hun plek op de BSO, maar goed, die moet dan wel open gaan natuurlijk en aansluiten op wat school doet. Al zullen ze daar wel op inspelen. Gaat met vooral om de rust voor ons gezin.
Als je het kunt permitteren om zo lang onbetaald verlof op te nemen zou ik dat aanvragen bij je werkgever. Ik herken de stress maar al te goed van al het geregel rondom opvang.. Ik heb een 50/50 regeling kunnen treffen met mijn werkgever en (nog steeds) lieve familie die zelf ervoor kiest om nog op ons zoontje te passen ondanks het corona virus. Scheelt dat wij niet in een risico gebied wonen. Het is nu tot na de mei vakantie geregeld qua opvang en verlof. Maar mocht de opvang nog dichtblijven na die tijd dan ga ik toch over op 1 a 2 dagen onbetaald verlof. Geen idee hoe ik het anders moet regelen, kan moeilijk mijn zoontje mee naar werk nemen en al mijn vakantie uren hiervoor opnemen ga ik niet doen.
Fijn dat je het tot nu toe zo geregeld krijgt en toch opvang achter de hand hebt. Rust in het gezin is veel waard. Heb helaas alleen mijn moeder achter de hand, maar die behoort zelf tot de risicogroep, dus die wil ik niet eens vragen. Wonen gelukkig ook niet in risicogebied (Groningen), maar het moet ook veilig blijven natuurlijk...
Ouderschapsverlof en onbetaald verlof zou allebei kunnen in overleg met de werkgever. Als die meewerkt kan dat bij wijze van spreken gisteren al geregeld zijn. Calamiteitenverlof en zorgverlof is zoals eerder vermeld geen optie. Ga gewoon even praten met je leidinggevende en peil wat hij/zij er van vindt.
Ouderschapsverlof kun je altijd opnemen, tenzij er zwaarwegende belangen van het bedrijf waar je werkt zijn. Je hebt 26x je contract uren per week om op te nemen en dat blijft staan tot je kind 8 jaar is. Dit hoeft vaak niet ver van te voren worden aangevraagd en denk dat je dit hier dus prima voor zou kunnen gebruiken! Bij sommige werkgevers blijven ze (een percentage) door betalen en bij andere is het onbetaald. Als je van te voren een periode afspreekt behoud je het recht op de rest van de uren.... Doe je dit niet dan verlies je het recht op resterende uren als je minder uren opneemt als de uren die ervoor staan tenzij je opzegt vanwege de eerder genoemde redenen hier (plek op kinderopvang etc). Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Ik ga zeker in gesprek. Ouderschapsverlof of onbetaald verlof kent weinig verschillen geloof ik? Weet iemand of je bij deze vormen van verlof je recht op kinderopvangtoeslag houdt?
bij ouderschapsverlof komt het voor dat je pensioen wordt doorbetaald. Dat zou je even kunnen navragen. Mbt kinderopvangtoeslag weet ik niet wat de impact is.