Mijn dochter gaat na de zomervakantie naar groep 7. Eerder hadden we al een ouder gesprek waarin begrijpend lezen wat achteruit was gegaan, nu kregen we afgelopen vrijdag weer een rapport waarin ze nog verder is gezakt groep 5 niveau. De leerkracht wil de toets na de zomervakantie met haar doornemen om te kijken waar ze steeds fouten in maakt. en kijken of we er wat aan kunnen doen. avi lezen loopt ze op plus score van eind groep 8 dus lezen kan ze wel. Nu wilde ik kijken of ik misschien thuis ook wat met haar kan oefenen zodat het wat makkelijker voor haar wordt. is Junior einstein of Squla iets? Zag dat junior einstein via de bibliotheek kan, dus dat is voordeliger kwa kosten maar stel dat Squla nou meer wordt aangeraden wil ik dat ook overwegen. Hoor graag jullie ervaringen.
Wij hadden Studira. Van de makers van Squla. Ik vond dat in de bovenbouw fijner. Zat een duidelijk leerplan in i.t.t Squla wat meer spelgericht was. Met junior Einstein heb ik geen ervaring.
Junior Einstein sluit goed aan op de cito toetsen. Maar dat is ook waar het op traint, het maken van cito toetsen..... je wilt uiteindelijk dat je kind vooral meer leesbegrip ontwikkelt. Ik zou even de analyse van de juf afwachten en kijken welke soort vragen ze veel fouten maakt. Dan weet je of het taakaanpak is of dat ze bijvoorbeeld moeite heeft met woordenschat of leggen van verbanden binnen een tekst. Daarna kun je pas gericht oefenen.
Vraag anders wat teksten mee van Nieuwsbegrip ofzo voor thuis en ga samen aan de slag. Eerst je kind het eens op haar manier laten maken en kijken wat er mis gaat. Dan een stappenplan maken met hoe je die teksten leest, leer haar waar ze op moet letten, signaalwoorden enz., en waar ze wat waarschijnlijk in de tekst terug gaat vinden. Ik vond het met dat thuisonderwijs heel verhelderend om te zien waar de problemen zaten. Drie teksten later was hij van heel veel fouten naar amper fouten gegaan. Maar hij was ook wel erg lui hoor, bleek die teksten vaak niet eens door te lezen .
dit waren sowieso een paar punten die waren opgevallen: Er zijn een paar punten die opvallen: Haar verwerkingssnelheid is erg hoog tijdens deze toetsen. Ze had de toetsen ruim binnen de gestelde tijd af. Je ziet nu dat met name de vragen "Lees.....regel of zin opnieuw" de fout ingaan. Een verklaring kan zijn, dat ze niet goed genoeg terug in de tekst kijkt (en leest) om dit type vragen op te lossen. Vragen waarbij ze zelf een conclusie moet trekken blijken lastig voor haar. Tekstsoorten. Wat voor een tekst heb ik net gelezen? Instructietekst, verhaal, etc. lijken ook lastig voor haar.
Dat eerste punt is waarschijnlijk al een hele belangrijke. (overigens is verwerkingssnelheid iets anders dan werktempo, hier gaat het vermoedelijk om haar werktempo). Dit is dus taakaanpak. Als je antwoorden niet exact terug zoekt in de tekst ga je snel de fout in om dat de antwoorden bij cito erg op elkaar lijken en je dus heel nauwkeurig terug moet lezen. Je kunt dit trainen door heel precies dat stukje tekst waar het antwoord staat, te laten arceren in de tekst. De andere twee zijn meer inzichtelijke dingen. Om conclusies te trekken moet je verbanden kunnen leggen. Dit is deels te trainen, maar ook grotendeels inzicht/intelligentie. Tekstsoorten herkennen kun je oefenen door veel verschillende soorten teksten te lezen. Kranten, tijdschriften, informatieve boeken, verhaalteksten, gedichten, recepten, etc.
Herkenbaar! Die van ons ging over naar algemene kennis en vulde zo de vragen in. Las inderdaad de teksten niet. Ging over het algemeen prima tot de thema's niet meer aansloten bij zijn interesse Voordeel van Nieuwsbegrip is dat je vaak wel de teksten moet lezen. Als je Junior Einstein via de bieb kan doen zou ik die als eerste testen. Je kan zelf kiezen wel niveau.
Hier heeft Nieuwsbegrip erg geholpen. Zoon ging van de bodem (cito V) naar een stuk vooruit lopen. Ik gaf een beloning om te voorkomen dat het werd afgeraffeld. Het doel legde ik telkens net iets verder dan de laatste prestatie.