Wij zijn ons aan het oriënteren op een ander huis. We hoeven niet weg maar we zien soms leuke huizen voorbij komen. Nou hebben wij totaal geen ervaring met hoe dit in zijn werk gaat als je zelf ook een huis te verkopen hebt. Wij hebben nu een familiebank hypotheek en dat zal ook zo blijven, verder leggen we zelf geld in en hebben dus geen bank nodig. De huizenprijzen zijn hier momenteel absurd gestegen en in ons segment ben je je huis zo kwijt, dit heeft ons een beetje aan het denken gezet. Hoe werkt het om een huis te kopen onder voorbehoud van verkoop eigen huis? Hoe lang is de opleveringstermijn? Heb je bijvoorbeeld in de tussentijd een huis moeten huren? Het huis waar we nu naar kijken is vrij duur en minder aantrekkelijk voor de meesten. Het huis staat een tijdje te koop en is al iets gezakt in prijs. Ik denk dat als we een aantal maanden wachten dat het nog wel iets zakt. We hebben nog niet bezichtigd. Ervaringen en tips?
Een makelaar raadplegen. Maar ik zou er niet vanuit gaan dat het huis over een paar maanden nog te koop staat. De markt nu staat erom bekend dat huizen die al wat langer te koop staan, toch ineens meerdere bieders kunnen hebben. Kopen onder voorbehoud verkoop eigen woning zal denk ik niet meer geaccepteerd worden. Toen wij ons huis verkochten hebben we de overdrachtsdatum 4 maanden later gepland zodat we in de tussentijd een nieuw huis konden vinden en betrekken.
Is 4 maanden redelijk standaard? We zouden dan alleen de voorwaarde verkoop eigen woning hebben en geen financiering. Huizen in deze prijscategorie staan wat langer te koop. We gaan het zien. We gaan sowieso een aantal maanden wachten, mocht het dan verkocht worden is het ook geen ramp
Drie maanden is over het algemeen standaard. Maar je kan ook bijvoorbeeld 6 overleggen - het enige is wel dat dat je biedingen kan beïnvloeden (want de koper komt je op een ander vlak tegemoet dan financieel, dus biedingen kunnen lager uitvallen). Je kan altijd een bod uitbrengen bij een huis, het is aan hun om het te accepteren of niet. Dus zou zeker eens gaan kijken! Je hebt een goede positie omdat je niet onder voorbehoud van financiering hoeft te bieden (want die heb je al) dus dat kan een positief punt zijn aan het bod. In ieder geval succes ermee!
Ik weet niet wat standaard of gemiddeld is, maar elke situatie is natuurlijk weer anders. Het hangt er ook vanaf of de (ver)kopende partij al een ander huis of potentiele koper heeft, de reden van verhuizing (bijv. echtscheiding of baan aan de andere kant van het land) en daarmee samenhangend de haast om te kopen of verkopen. In ons geval is het erg snel gegaan. Wij hebben in juli vorig jaar onze huidige woning gekocht. We hebben een mooie prijs geboden op voorwaarde dat we er een maand later al in konden. De verkopende partij schrok zich rot, maar is uiteindelijk wel akkoord gegaan. De reden waarom wij zo'n haast hadden, was dat onze woning geheel onverwacht supersnel werd verkocht en de kopers er snel in wilden omdat zij hun huis ook snel hadden verkocht. Soort domino effect dus. Wij wilden liever niet 2x verhuizen en hadden dus voorkeur voor een snelle koop ipv eerst naar een huurhuis. De verkopende partij is overigens wel naar een huurhuis verhuisd. Mijn tip: Als ik jullie was, zou ik eerst eens gaan kijken naar de woning die jullie op het oog hebben. Op funda kan een woning er heel mooi uit zien, maar in werkelijkheid kun je het huis misschien toch anders ervaren. (Hij staat tenslotte niet voor niets al een tijdje te koop en de kopers zijn zelfs al in prijs gezakt.) In ons geval hadden wij ook een aantal bezichtigingen nodig om er achter te komen wat we wel en niet wilden. En toen we eenmaal ons droomhuis hadden gevonden, ging het supersnel allemaal. Veel succes!
Ja dat is waar, met de financiering heb je een groot voordeel. Maar zou eerst een bezichtiging doen wat wordt gezegd
Wij hebben ons eigen huis pas te koop gezet toen we ons bod op het nieuwe huis geaccepteerd was. Maar de huizen in onze straat gingen ook wel heel snel. Binnen 2 weken was ons huis verkocht. We hadden wel onder voorbehoud van verkoop van ons huis gekocht. Vonden de verkopers geen probleem omdat ze onze buurt kenden. Toen nog 4 maanden wachten op de overdracht.
Wat ik me ook afvraag, als je een nieuw huis koopt en een maand later je oude woning oplevert, hoe overbrug je die periode financieel? Moeten we dan speciaal voor die maand een overbrugginshypotheek afsluiten? Aangezien we geen geld hebben om huis 2 te betalen voor huis 1 verkocht is.
De oplevering tegelijk doen, spaargeld of een overbruggingshypotheek. Wij hebben gekocht op onder voorbehoud verkoop eigen woning, daar hadden we 6 weken de tijd voor en daarna zou een 48 uurs clausule in gaan. Ons huis was binnen een week verkocht.
Het punt is dat we voor de nieuwe woning geen hypotheek nemen bij een bank. Bij oplevering moet je meteen het bedrag van je nieuwe huis betalen voordat je het geld voor je oude huis hebt. Deels betalen we dat dus uit eigen geld maar er blijft dan nog een deel over wat we betalen uit de overwaarde/eigen geld uit huidige woning. Ben bang dat alleen een overbruggingshypotheek overblijft.
Volgens mij hebben we een soortgelijke situatie. Wij betalen de kk nieuwe huis van de overwaarde oude huis maar de overdracht nieuwe huis is eerder dan onze eigen overdracht. Wij hebben een overbrugging die we direct met onze overdracht weer aflossen. Was voor ons de beste oplossing.
In ons geval Nieuwe hypotheek 20% Eigen geld contant %15 Overwaarde en eigen geld huidige woning %30 Hypotheek huidige woning die mee gaat %35 Dus we richten ons op iets meer dan de helft familiebank hypotheek.
Mijn vriend heeft ons huidige huis gekocht onder voorbehoud definitieve verkoop eigen woning. En definitief was dus passeren bij de notaris. Dat is iets wat opgenomen was in de koopovereenkomst. Verkopers vonden t prima..hun woning stond nl al 2 jaar te koop en ze hadden t bord al bijna uit de tuin gehaald.
Zoals ik nu kan lezen, kun je het nieuwe huis dus niet of enkel betalen als je huidige woning is verkocht. Je neemt immers je hypotheek mee en steekt ook je overwaarde in de nieuwe woning. Het is dus niet waar dat je de woning gelijk kan financieren... in dat geval is het conform NVM dat je eerst 3 dagen wettelijke bedenktijd hebt nadat je van beide partijen een ondertekende overeenkomst hebt en daarna nog 6 of 8 weken de tijd hebt om de financiering te regelen. Dit staat niet gelijk aan aankopen onder voorbehoud verkoop eigen woning. Indien je dit wenst, neem je dit nog apart op in de overeenkomst. Doorgaans heb je dan de verkoop eigen woning, indien daarvan dan de koopakte is ondertekend wordt de getekende overeenkomst van je nieuwe woning ook van kracht. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat vanaf koopovereenkomst huidige woning het financieringsvoorbehoud van de nieuwe woning ingaat. Andere optie is inderdaad de woning kopen met de ‘normale’ 6 tot 8 weken financieringstermijn. In deze periode zorg je ervoor dat je dan een overbruggingskrediet afsluit op de nieuwe woning. Deze los je af zodra je eigen woning verkocht is. Echte heb je dan wel te maken met dubbele woonlasten. Hoop dat ik het beetje duidelijk heb uitgelegd Maar voor nu; eerst eens dat huis gaan bekijken!
Wij hebben in 2016 een nieuw huis gekocht en ons oude huis verkocht. We hadden bij onze nieuwe woning een clausule dat we binnen 6 maanden onze eerste woning verkocht moest zijn en zo niet, we van de koop af konden zien. De definitie van verkocht was overigens dat het financieringstermijn e.d. van onze eerste woning afgelopen was. De oplevering van ons 2e huis was 1 weel eerder dan de oplevering van ons 1e huis waardoor we 1 week met dubbele lasten zaten, maar dat was wel te overzien. Voor die week echter hebben we wel een overbruggingshypotheek af moeten sluiten omdat de overwaarde van ons 1e huis meegenomen werd voor de hypotheek van de 2e woning. (Overigens is het belastingtechnisch ook bijna verplicht om de overwaarde voor je nieuwe woning te gebruiken) Zodra onze 1e woning opgeleverd was hebben we de overbruggingshypotheek afgelost en daardoor maar minimale kosten daaraan gehad. Maar zoals eerder gezegd: ik zou eerst eens gaan kijken in het huis, makelaars kunnen soms een huis anders neerzetten dan het werkelijk is.. en dan kun je altijd nog voorzichtig polsen wat ze ervan zouden vinden als je eerst je eigen huis zeker verkocht wilt hebben tijdens een 2e bezichtiging (tijdens de 1e bezichtiging komt dat zo 'ik wil dit huis hebben'-achtig over.. waardoor je een minder goede onderhandelingspositie hebt).
Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Het lijkt erop dat oplevering op dezelfde dag de enige mogelijkheid is en dan moet het geld ook direct op onze rekening staan om die middag het nieuwe huis te betalen, is dat überhaupt mogelijk? Ik denk dat we maar blijven zitten waar we zitten want het klinkt allemaal enorm lastig. Banken zitten niet te wachten op een overruggingshypotheek voor een maand terwijl je geen normale hypotheek hebt begreep ik.