Oke, ben even de kluts kwijt. Zoonlief is met 34+5 geboren en woog 1840 gram. Volgens artsen was hij enkel prematuur en niet dysmatuur. Dochter is zaterdag met 36+4 geboren en woog 2250 gram. Volgens artsen is zij zowel prematuur als dysmatuur. Kan dit niet helemaal volgen. Zoon had groeiachterstand van 3 weken en dochter 2-3 weken. Hoe kan het dan dat de een wel dysmatuur is en de ander niet? Neem aan dat de richtlijnen hiervoor toch landelijk zijn en niet per ziekenhuis zouden moeten verschillen???
Gefeliciteerd met je meisje!! Het verschilt per ziekenhuis volgens mij. Bij ons was het 2500 gram bij een a terme zwangerschap dysmatuur. Jouw zoontje lijkt mij idd ook zowel prematuur als dysmatuur net als je meisje, maar ik geloof dat het ook te maken heeft met gedrag, ontwikkeling etc. Als je googled op dysmatuur krijg je ook geen eenduidig beeld, alleen maar een te laag geboortegewicht voor de termijn Ons mannetje had bv erg grote moeite met zijn glucose en had 0 energie om zelfstandig te drinken en werd dus bij 39,5 week en 2500 gram als dysmatuur beschouwd. Een andere baby soms niet. het is best een beetje gek ja
Inderdaad, er zijn geen duidelijke richtlijnen. Ons dochtertje woog 2500 gr bij 41 weken en is uiteindelijk niet als dysmatuur beschouwd. Dit omdat haar bloedwaarden goed waren en ze zichzelf warm kon houden.
inderdaad heel vewarrend. Ons zoontje werd met 38 weken geboren met 2550 gram en benoemd als dysmatuur. ( overigens vond de VK het niet) Nu groeiecho's bij deze zwangerschap wordt nu geschat rond de 2000 gram maar zal ook geen groot kindje worden..
Ik heb het toen nagevraagd in het ZH. Zij lieten me toen curve`s zien. Daar zat mijn zoontje net onder met 38 weken en 2525 gram. Ook had hij een hele lage glucose en reageerde heftig op de weeen dat past bij een dysmatuur kind.
Het is een gemiddelde en kunnen denk ik niet alle bb dysmatuur noemen als het onder de 2500 zit toch?? Maar las het onderwerp: Waarom zijn sommige baby's dysmatuur? Maar kon geen reactie meer plaatsen. Wil graag hier wat over zeggen. Er waren verschillende redenen genoemd maar eentje niet! Cafeïne! Je mag dan zo gezond leven, het kan soms zo zijn dat door veel gebruik van Cafeïne ook laag geboortegewicht ontstaan. Bij veel gebruik zelfs miskramen. Ik begrijp daarom niet dat in NL 2 koppen per dag mag, terwijl over de grens de ziekenhuizen stellen dat max 1 per dag mag maar liever niet elke dag. Gewoon water en soms koffie. Waarom niet voorkomen, dat is toch beter dan genezen? Ze moeten dat ook in NL 1 kop per dag max doen. (in thee en chocola zitten ook cafeïne/theïne wat slecht is voor je baby tijdens zwangerschap!! Stel je drinkt max 2 koppen koffie en heel de dag thee en nog eens chocola erbij.. nou dat weet je wat je je kind aan doet he) :xf
dochter is gehaald met 38w3d en woog 2450gram. omdat haar suiker zeer laag was en ze haar temperatuur niet goed kon houden ging ze de couveuse in en was ze dysmatuur. (tenminste zo zei de gyn. het).
Op de online encyclopedie staat o.a. de volgende definitie: Baby's die waarbij het geboortegewicht niet in overeenstemming is met de zwangerschapsduur. Dysmaturiteit wordt ook wel 'intra-uteriene groeivertraging' (intra-uterien = in de baarmoeder) genoemd. Onze dochter (groeiachterstand van 3 wk) was uiteindelijk niet dysmatuur (40 wk, 2940 gr) , maar kon ook haar temp. niet constant houden, dus in hoeverre dat er mee te maken heeft...... blijft lastig. De ene gyneacoloog gaat er weer anders mee om dan de andere.
Manneke had een groeiachterstand van ca 3 wk en ben ingeleid met 36wk. Hij was prematuur en dysmatuur. Geboortegewicht 1870 gam.
Heeft niet alleen met gewicht te maken maar ook andere medische zaken zoals het zichzelf warm kunnen houden, ademhaling etc.....
Onze zoon is na een voldragen zwangerschap geboren met een gewicht van 2600 gram. En 47 cm. Hij kon de weeen niet aan en is dus met een spoed ks ter wereld gekomen! Hij had moeite met zijn suikers op pijl houden ook met warm houden hij.is een paar dagen opgenomen geweest. Maar was hij nu dysmatuur? Ik heb mijn gyn er gister pas over gehoord dat dat bij dit kindje ook zou kunnen. Toen hebben ze het word dysmatuur nooit gebruikt. Huh? En nu zij hij dat mijn zoon dit dus wel was? Weet iemand dit?
ok dit komt niet vaak voor (gelukkig maar!) maar je kindje kan ook kleiner zijn door een vleesboom... mijn ukkepuk loopt nu 2/3 weken achter (buikje), genoeg vruchtwater (heb dan ook een grote buik... daar ligt het niet aan) ik heb een grote vleesboom van 9x11cm onderin de buik. Het kindje zal met de geboorte klein zijn, vergelijkbaar met een tweeling gewicht is me verteld door de gyn. het kan dus echt van alles zijn en soms zal er nooit een rede gevonden worden gok ik zo..
Ja dat moet haast wel, mijn dochtertje is nl met 38 wk, 45 cm en 2625 gram ook dysmatuur en toen hadden ze de suikerwaarde nog niet eens gemeten.
Mijn oudste is geboren aan 38w met een gewicht van 2480 gram en 44,5 cm en mijn jongste is geboren aan 39w2d met een gewicht van 2550 gram en 44 cm. Geen couveuse, suiker ok. Niet dysmatuur genoemd. Deden alles perfect. Wisten al van het begin dat het geen grote zouden zijn. Wij hebben een gespecialiseerde arts door premature contracties bij mijn eerste. Ik ben niet breed en ook niet groot en mijn man ook niet. Hij is Aziatisch.
Mijn oudtse en jongste waren ook dysmatuur . Thijme met 38w 2600 gr en een hele lage suiker spiegel en mArit met 37 w 2400 gr , laag suiker ( ik had hier zelf suiker en spoot insuline )