We overwegen om twee konijnen als huisdier aan te schaffen. Wie heeft konijnen als huisdier en kan me wat meer vertellen over; - hoe groot moet het hok zijn - waar staat het hok bij jullie - kan een binnenkonijn in de lente/zomer ook naar een buitenhok/ren in het gras - vaccineer je je konijn ook - andere dingen? Dank je wel!
Ik ben niet echt een kenner, maar we hebben een konijn gehad en er komen er straks twee. Ons konijn was winterhard, dus zomer en winter buiten. Hij kon lekker graven en doen. Hij was niet ingeent (hij was een leftover na een scheiding en al op leeftijd. Dus wij hebben t ook niet laten doen) hij is overleden aan eeb konijnenziekte. Onze volgende konijnen worden wel ingeent. Dit was zoooo dieronterend.. Hok staat dus buiten. Hok is zo groot dat er precies twee konijnen in passen. Er zit een ren bij van 1*3m Dat is eigenlijk te klein voor twee konijnen, dus f worden twee kleintje.
wij hebben één konijn uit een nestje van mijn ouders, een hollander (dus niet zo groot), hij is alleen, maar dikke maatjes met de kat en de kippen. Het hok staat buiten onder de overkapping en heeft een binnen (boven)hok van ongeveer 60x50 en onder is een open hok van dezelfde afmetingen. hij gaat regelmatig een paar uur rennen in de tuin (nu een paar keer per week, maar hij is het snel zat met deze kou, in de zomer bijna dagelijks en vrijwel de hele dag door, dan staat het hok gewoon open). hij eet (veel!) hooi, gemende brokjes en rauwkost (wortel, sla, appelschilletjes, soms een stukje brood). Hij is niet gevaccineerd (überhaupt nog nooit bij een dierenarts geweest).
Een konijn heeft veel ruimte nodig. Ik heb 2 hangoren en due hebben een hok met 2 verdiepingen van 140 bij 80 en dan hang er nog een nachthok van ca 30bij 30 aan. Een ren eromheen van ruim 2m2. Iedere dag ( zo goed als) lopen ze ook nog een paar uur los in de tuin. Hok moet tochtvrij staan en in de zomer uit de zon. Ik heb konijnen nog nooit ingeënt wel behandeld tegen maden ziekte. Echt belangrijk dat je een koppel hebt en dus zorgt dat een van twee geholpen is.
Ik heb heel veel konijnen gehad. Inmiddels is er nog een over (een gedumpt konijn met gebruiksaanwijzing). Je moet per konijn rekenen op minimaal 1 vierkante meter ruimte. Liever meer. Ik had een kippenhok met 2 verdiepingen en nog een ren buiten gemaakt. Ze zaten met zn vieren. In de nacht gingen ze ivm roofdieren wel naar hun hok. Ons hok staat achter in de tuin op tegels, ze konden zich nooit uitgraven. Als je nu een konijn haalt wat binnen zit, moet je hem binnenhouden tot het buiten aangenaam is (na ijsheiligen). Ik vaccineer niet. In 25 jaar nooit gedaan en nooit een konijn verloren aan VHS of myxomatose. Mijn laatste 4 konijnen zijn door pech en ouderdom gestorven. De eerste had iets neurologisch (vermoed iets van hersenbloeding, alles gedaan maar mocht niet zo zijn), die er na was stokoud, nr 3 is vermoedelijk geschrokken van hard vuurwerk en de laatste had kanker. Deze wat ik nu nog heb is de laatste. Daarna stop ik met mijn hobby. Door haar achtergrond gaat ze ook nergens anders heen. Heeft al genoeg mee gemaakt. Verder moet je rekening houden met kosten van hooi, bodembedekker en brokken. Ik voer nu beaphar care+. Kwaliteitsvoer waar ze het goed op doet. En dierenartskosten kunnen flink oplopen. De twee zusjes met neurologische aandoening en kanker hebben me daaraan tegen de 1000 gekost. Maar zou t zo weer doen!
wij hebben nu nog 1 konijn hadden er 2. ze staan altijd bij ons binnen en er zijn gewone hokken aan elkaar vastgemaakt met een gat er door heen. als wij thuis zijn is altijd het hok open en kan ze door het hele huis. nu wat minder 9 jaar en blind. wij hebben ze altijd ingeent en als ze ziek waar naar de dierenarts gebracht. let er wel op of je mannetje vrouwtje of 2 vrouwtjes neemt. wij hadden 2 vrouwtjes met 3 maanden verschil en dat was in het begin echt haat. uiteindelijk is het goed gekomen
Wij hebben een dwerg konijn binnen zitten. Kooi staat altijd open als ik thuis ben. Konijn durft alleen op t grote tapijt dus makkelijk voor de snoeren etc. Hij is tam dus hij wipt terug in z'n hok om behoefte te doen. Hij springt ook op de bank als hij aandacht wil. Verschonen doe ik 2 a 3x per week. Anders ga je t wel ruiken binnen. Enten doen we niet.
Wij hadden er twee uit het asiel, inmiddels is er nog een over. De kooi staat binnen in de woonkamer. In de lente/zomer zetten we haar niet buiten, dat is ze niet gewend en vinden we ongezellig. Bovendien is een goed buitenhok regelen nog best lastig. Een konijn moet je zeker vaccineren, dat kan tegenwoordig 1x per jaar met een 'cocktail'prik (alles-in-1). Helemaal als het konijn buiten komt moet je 'm vaccineren. Het Knaaghof (knaagdierenopvang van de Dierenbescherming) heeft een heel handige folder over konijnen op hun website staan, die kun je hier downloaden: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/het-knaaghof/konijnen Hieronder hun informatie over de kooi en het hok: De minimale oppervlakte voor twee kleine tot middelgrote konijnen is 2m2 (1 x 2 m) Maar hoe groter hoe beter! Een buitenhok moet altijd over een gesloten nachthok beschikken. Zorg voor een kooi waar konijnen rechtop in kunnen staan, liggen en huppelen. Een hok moet voldoende bescherming bieden tegen zon, wind, regen en (wilde) dieren. Indien het koud is, zorg dan voor extra stro in het nachthok. Indien het meer dan 10 graden vriest, verplaats dan het buitenhok naar een koele tochtvrije binnenruimte. Bijvoorbeeld een schuur of een garage. Konijnen zijn gravers en kunnen dus ontsnappen. Dit kan voorkomen worden door gaas onder de grond te plaatsen. # De minimale maat van een binnenhok is 60 x 120 x 70 cm. Maar hoe groter hoe beter! Zorg voor een kooi waar konijnen rechtop in kunnen staan, breed uit kunnen liggen en huppelen. Een hok moet voldoende bescherming bieden tegen zon, tocht en andere huisdieren. Het is noodzakelijk om konijnen die binnen zitten een aantal uren per dag vrij rond te laten lopen. Let er op dat konijnen elektriciteitskabels of andere snoeren kapot kunnen knagen. Konijnen vinden gladde vloeren onprettig. Leg daarom stro of houtkrullen op de bodem van het hok.
Het is handig om een speciale bak ('wc'tje') in een hoek van de kooi te doen met zaagsel erin, zodat het konijn daar de behoefte doet en niet verspreid door de kooi. Is voor het konijn zelf fijner, maar ook voor jezelf met schoonmaken. Het wc'tje leeg ik iedere ochtend en vul ik weer met zaagsel, de kooi zelf ververs ik 1x per week. Wij doen op de bodem een klein laagje zaagsel, daar bovenop stro. Het hooi leggen we los in de kooi. En dan dus het wc'tje met zaagsel in de hoek. En een fijne grote fles aan de kooi. Let er ook op dat je biks geeft zonder leuke gekleurde 'groente' erbij in. De brokjes zijn puur aanvulling voor een konijn en die gekleurde stukjes hebben ze niets aan. Dus pure biks, thuis eventueel aangevuld met vers fruit en/of groente (altijd met heel weinig beginnen). Koop geen knaagstaven of knaagstenen, die bevatten veel teveel suiker. Wat duurder hooi dat meer 'los' in een zak zit dan geperst is het fijnst. Gaat makkelijk uit de zak en vindt ons konijn veel lekkerder dan dat goedkope geperste hooi. Let op je kabels, schoenen, slippers, gordijnen, etc. Als je konijn erbij kan, kan het zijn dat hij/zij zin heeft om de tanden erin te zetten Let ook op: bij ziekte is een konijn niet goedkoper dan een grote hond. Een behandeling bij de dierenarts kan als er veel onderzocht of gedaan moet worden al gauw oplopen. Vaccineren vind ik niet zo duur omdat het maar 1x per jaar is, maar ook daar moet je wel rekening mee houden. Bij ons is 1 zak hooi per week (á 2,95) voor 1 konijn voldoende, geven we biks zonder extra's (is vrij goedkoop bij de dierenwinkel), zaagsel a 1,50 doen we ook zo twee weken mee, stro (2 euro) misschien zelfs een maand. Die standaardkosten vind ik in vergelijking met onze hond wel meevallen
Voor meer informatie over het houden van konijnen kan je ook altijd kijken op bunnybunch.nl Hier hadden we 7 konijnen, zijn er nu nog 3 van over. Hier hebben de konijnen een parasiet. Kunnen ze gewoon oud mee worden maar zodra hun weerstand minder is overlijden ze eraan. Omdat de parasiet besmettelijk is komen er nu geen konijnen bij. Alle drie zijn al aardig op leeftijd (boven de 7) Bij ons zitten ze buiten, in een grote ren. Vaccineren doe ik niet. We gaan wel naar de dierenarts als het nodig is. Maar mijn ervaring is dat wanneer je ziet dat een konijn zich niet goed voelt, je eigenlijk al te laat bent. (ondertussen wel een thuisapotheek aangelegd) Hier geven we ook biks 10 kg a 6,95. Hooi 3 balen van 20 kg a 6 euro per stuk. 1x stro 20 kg 6 euro Hier krijgen ze gedroogd brood, restjes van groente en fruit en af en toe porties groente als wij het toch niet gaan eten. Hoelang we doen met onze hoeveelheden weet ik niet, sommige konijnen zijn vrij recent overleden. We haden biks bij de groothandel en hooi en stro direct bij de boer vandaag. (gewoon gekeken op marktplaats) voor meer info mag je me ook altijd pb sturen
Wij hebben twee konijnen en ik vind er niets aan. Misschien dat ze leuker en tammer zijn als ze binnen zitten, maar die van ons zitten buiten, dus ja. Die van ons zitten dus buiten, in een hok van drie verdiepingen. Ze krijgen biks en hooi te eten en af en toe wat groente. In hun hok liggen kartonsnippers en 's winters ook stro in het nachthok. Ze hebben een 'toilet' met houtkorrels.
Wij hebben 2 dwergkonijntes binnen, nu al ruim 4 jaar. Het zijn een mannetje en een vrouwtje, die combinatie is het best gaven ze toen aan. Het mannetje is na 6 maanden gecastreerd (tijdelijk dus toentertijd in 2 aparte hokken moeten houden), het vrouwtje is met ongeveer een jaar gesterilliseerd omdat ze vaak schijnzwanger was en dat dus ook onderling problemen gaf. Voordeel is nu wel dat ze ook geen kans meer heeft op baarmoederhalskanker waar veel konijnen dood aan gaan. Beide worden ook ingeent eens per jaar en krijgen dan gelijk een controle. Voor vaccinaties zijn we 80 euro per jaar kwijt, het castreren en sterilisseren was bij elkaar volgens mij ruim 400 euro. Ze zitten samen in een hok van 1 meter, werkt voor hun prima. Dagelijks lopen ze ook gewoon een paar uur rond, maar vaak blijven ze ook gewoon in het hok liggen als het hok openstaat. Eens per week verschonen we het hok, maar de poepbak (ze zijn echt zindelijk!) meerdere keren per week. Vind hun hok niet echt stinken, maar je ruikt de stro en hooi (vind ik niet hinderlijk). Hun hok ligt bestrooid met stro en in de poepbak liggen houtkorrels, daarnaast krijgen ze dagelijks hooi, water en voer van Supreme. Soms krijgen ze wel eens een knaagstok of de broodkorstjes van onze dochter, maar dat is zeker niet regelmatig. Het hoofdvoer is gewoon stro en Supreme. Wij vinden het heerlijke beesten, hebben bewust voor konijnen gekozen ipv een kat of hond omdat we in een flat (maisonnette woning) wonen. Het zijn echt maatjes van elkaar, zo schattig om te zien. Het zijn alleen geen knuffelbeesten, soms komen ze wel eens bij ons snuffelen als we op de bank zitten, maar ze hebben qua aandacht vooral elkaar nodig. Het blijven alleen wel knaagdieren, het nadeel is dus wel dat ze alle plinten, stoelen, de gordijnen, de nieuwe trap, de bank, speelgoed van onze dochter al te pakken hebben gehad Ze zijn dus duidelijk aanwezig, loslopen mogen ze hier alleen nog als we ook beneden zijn zodat we het in de gaten kunnen houden. Ik hoop dat ze nog lang bij ons blijven, maar als ze overlijden komen er geen nieuwe konijnen meer zolang we nog hier wonen ivm de ruimte die het hok in beslag neemt (een hok van een meter in een woonkamer van 3 meter neemt aardig wat ruimte in beslag ).
Let bij konijnen ook altijd goed op het gebit. Haken op de kiezen komen regelmatig voor en ook scheefgroei kan voorkomen bij een verkeerd dieet.
Zie dat er al heel veel goede tips zijn gegeven!😀Wij hebben 2 konijntjes tesamen zitten, waarvan het mannetje is gecastreerd. Heb in de tuin een joekel van een kippenhok staan; volledig dicht nachthok met daaronder een grote ren. Het deurtje staat altijd open; ze kunnen gaan en staan waar ze willen in de tuin. Alleen snachts doe ik ze wel binnen. Geen idee waarom, puur voor m'n eigen gevoel denk ik, haha. Ze krijgen dan brok als ze naar binnen gaan. Hooi krijgen we onbeperkt in hun nachtjok; een ruif vol en zo'n balletje vol met kruidenhooi. Verder al onze restjes groente/fruit die ze mogen hebben (lijs vind je hier; Konijnen en hamsters - plantenlijst). Nachthok ligt een goede bodembedekking in (net zoals int wc'tje dat er staat) met daar overheen stro ivm de kou. Zomers hanteer ik een leeg hok, op het wc'tje na. Ze zijn zindelijk, doen alles op het wc'tje, zodat ik het nachthok inprincipe nooit hoef te verschonen. Doe dit wel een paar x per maand, maar waarvoor eigenlijk geen idee, haha! Als je nog vragen hebt... kom maar op
we hebben ook een konijntje , ze is nu 6 jaar. nu staat ze lekker in de serre, en de zomer lekker buiten met een rennetje. Vaccineren nooit gedaan. ( afkloppen) gelukkig heeft ze niks ernstigs gehad. voor de rest lekker knuffelen.. en ze hoort er echt bij. we hebben voer van sensitive ,best prijzig maar wel goed voer, ze kan niet pitsen wat de meeste doen.
Ik heb een konijn gehad. Hij is altijd alleen geweest. We hadden wel een jack russel waarmee hij goed kon opschieten. Hij had een kooi maar die stond bijna de hele dag open. Meestal lag hij bij de hond in de mand. Was een leuk beestje. Hij is maar liefst 16 jaar geworden. Hij was heel tam, en zindelijk. Nooit ingeënt.