Hoe doen/deden jullie dat? Dochter is de 2,5 voorbij en ik hoor veel dat er rond de derde verjaardag toch wel ingeschreven mort worden. Tijd dus om te gaan kijken naar een school! Maar hoe pak je dat aan? Ik heb al ern lijst gemaakt van scholen die via Google Maps tevoorschijn kwamen. Dat waren er alleen al 12. 2 kon ik nergens iets van terugvinden, geen site, geen contactgegevens, niets. 2 vielen er al af wegens te sterke religieuze invloeden(we hebben geen probleem met een religieuze identiteit, maar wel als deze sterk dagelijks naar voren komt). Maar dan nog hebben we er 8 over.. wat deden jullie? Welke vragen stelden jullie?
Wij keken naar de scholen die voor ons in de omgeving makkelijk te bereiken waren. Toen bleven er 5 over. 2 waren nieuw en we hoorde dat ze daar al ruimte te kort hadden dus die vielen af. Op 1 ben ik bekend maar daar vond ik de religieuze inslag nog te aanwezig. Bij 1 heb ik telefonisch contact gehad en bij 1 op bezoek. Onze zoon loopt voor en we hebben gekeken wat ze doen met kinderen die voor of achter lopen. Dus niet alleen werken op de gang maar specifieker. Bij de school die ik telefonisch heb gesproken werkten de kinderen die voor lopen op de gang en kregen ze wel extra werk maar alleen in groepjes. De andere school had ook persoonlijke begeleiding en daar hebbem we voor gekozen, gevoel was ook goed bij deze school.
Wij hadden de keus uit 3, op dat moment. 2 vielen onder hetzelfde bestuur. Wij zijn vooral in gesprek gegaan met mensen die hun kinderen op de betreffende scholen hadden. Dat zei ons veel meer dan rondleidingen. Wij wilden wel graag een goede christelijke school, waardoor er eigenlijk maar 1 school overbleef, bleek na de gesprekken die we hadden. Christelijk was ie zeker, goed was helaas niet zo, bleek achteraf. Omdat we verhuisden kwamen er weer andere mogelijke scholen bij, dus toen we besloten dat we echt niet verder wilden op die ene school zijn we weer mensen op gaan zoeken met ervaring op de drie scholen die toen een optie zouden zijn. We waren toen al snel overtuigd van 1 school en die overtuiging is gebleven. Als ik soms lees of hoor hoe het er op sommige scholen aan toe gaat, dat herken ik totaal niet. Het is echt een fantastische school.
Wij hebben hier 3 scholen in de wijk (Christelijk, katholiek en openbaar) en buiten de wijk nog maar, maar dat viel in principe al af. Ik vind het belangrijk dat de kinderen op jong leeftijd kunnen leren zelfstandig naar school te gaan. De Christelijke viel ook af, met name vanwege het bidden en de censuur op bepaalde kinderboeken. We wilden beide overige scholen bezoeken, en zijn begonnen bij degene die op papier het meest aansprak (de katholieke dalton, vanwege het dakton aspect) en uiteindelijk nooit meer bij de openbare gaan kijken. Die school voelde meteen goed. En dat gevoel is ook juist gebleken. Inmiddels hebben ze 2 van mijn kinderen succesvol ‘afgeleverd’ voor het vo, de derde zit in groep 6. Mijn zoon ga ik daar straks ook inschrijven, zonder enige twijfel
Wij zijn bij de scholen op bezoek gegaan, eerst op een openscholendag maar dat was duidelijk geen afspiegeling van de werkelijkheid. Dus op een reguliere schooldag nog eens. We kregen een heel ander gevoel bij een school die we eigenlijk al afgeschreven hadden (maar door de positieve verhalen van andere moeders uit de straat toch de afspraak gemaakt). Wat ik belangrijk vond: - ons eigen gevoel bij de school. - resultaten (op internet vaak te vinden, doorstroom etc) - Zitten er kinderen uit de buurt (niet het belangrijkst maar wel fijn met spelen in de middag)? - Early english vonden wij fijn
- locatie - ervaring buurkinderen/ ouders - religie - gevoel van de school - regulier onderwijs of spreekt dalton/ jenaplan etc. je aan? Wij twijfelden tussen een iets kleinere school in een andere wijk en de gekozen (grotere) school, locatie vonden wij toch belangrijker dan de grootte van de school, omdat de grote school ook een heel goed gevoel gaf. Ik zie nu dat veel kinderen in zijn klas uit dezelfde wijk komen, dat lijkt mij heel prettig als hij straks groter is. Daarnaast leuk dat hij na 3 keer wennen al op straat wordt herkend door klasgenootjes. Daarnaast ook goede ervaringen van familie en vrienden, wat ik ook heel belangrijk vindt en ik de religie sluit aan op hoe wij allebei zijn opgevoed. Wij hebben overigens 2 scholen bezocht, voor ons viel christelijk af en wij wilden graag regulier onderwijs.
Wij hebben eerst gekeken naar welke scholen straks zelfstandig te bereiken zijn (voor een aantal moet hij een hele drukke weg over waar je als voetganger al nooit voorrang krijgt, dus die vielen af). Verder naar het soort onderwijs, vrije school viel af. De uitstroom, idd op internet terug te vinden. En uiteraard het gevoel bij de school! Zoon liep daar naar binnen, hing zijn jas op, draaide zich om en ging spelen met de kinderen die hij zag. Hij voelde zich gelijk thuis. Zelf hadden we ook een heel prettig gevoel bij de school. Hoe ze omgaan met snelle/langzamere leerlingen, pest protocol, media training. Maar ook dat er een vrijheid is voor de kinderen om zelf te ontdekken wat ze leuk vinden dmv bijvoorbeeld koken, muziek, leren waar hun passie ligt. En alle leerlingen gingen op een leuke manier met de leerkrachten om, spontaan en open en dat vinden wij ook belangrijk. Dat een leerling zich prettig voelt om zichzelf te kunnen zijn en dat dit ook mag.
Ja zo ongeveer! 2 in de wijk en dat vonden we belangrijk. De Dalton beviel zo goed dat we daar voor gekozen hebben.
Onze dochter is bijna 4 en is nu aan het wennen op school. Onze eisen: Makkelijk bereikbaar (ik moet het op de fiets doen). School moet niet uit de voegen barsten (de school die het bij ons niet geworden is zat letterlijk te vol). Korte lijntjes van school naar ouders toe (elke week een nieuwsbrief uit de klas waar ze mee bezig zijn die week. Met foto's. Zo leuk!) Hier 2 scholen bezocht. Wij hebben gekozen voor de school waar er het beste gevoel bij hadden. In alle klassen (uiteraard bij de kleuters nog niet zo) worden leerdoelen gesteld die de leerlingen zelf bepalen. Zodat ze werken op eigen niveau. Op die manier werken ze naar het klassendoel toe zodat elke leerling evenveel bijdraagt. Jantje die niet zo goed kan leren net zoveel als Pietje die wel goed kan leren. Leerlingen hebben veel eigen inbreng. De(kleuter)klassen zijn hier niet gemengd. Dus niet groep 1 en 2 door elkaar. Deze school was ook iets kleiner. Onze dochter kennende vindt ze dat fijner. Wat ik ook fijn vond is dat ze soms de regels even los laten. Toen wij kwamen kijken was het eindelijk eens een mooie week qua weer. Gingen ze lekker buiten spelen en lieten ze het gewone programma voor wat het was. Heerlijk als dat gewoon kan.
wij hebben vooral gekeken naar de score van de school contact van leraren met ouders soort onderwijs bereikbaarheid een school met psz ivm de jongste ervaring van andere ouders op basis hiervan hebben wij op verschillende scholen gekeken en een keuze gemaakt.
Wij gaan voor een hele ‘normale’ school, hier op loopafstand. Licht katholiek, regulier onderwijs. (Zelf niet gelovig maar wel mee bekend) We hebben ouders gevraagd naar hun ervaringen, zijn eens gaan kijken en rekening gehouden met de afstand.
Dit is erg van belang als dit voor je kind aan de orde is. Bij ons is dat het geval en het ‘probleem’ kwam pas naar voren toen dochter er al zat, mooie praatjes vooral kwamen niet overeen met de praktijk. Als we dat geweten hadden en geweten hadden hoe en waarop precies te letten dan hadden we een andere keuze gemaakt.
Wat ontzettend naar hopelijk kunnen ze uiteindelijk wel met de situatie omgaan. Ik denk dat het altijd goed is om te vragen wat ze doen bij de zwakkere en sterkere kinderen. (Komt door persoonlijke ervaring, zelf was ik geen sterke leerling en had extra hulp nodig, ze deden wel wat maar had meer kunnen zijn, mijn zus zat juist aan de andere kant en was heel slim, daar was ook geen echte begeleiding voor en is vastgelopen op het voortgezet onderwijs) De andere school vertelde dat kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafd waren niet alleen willen werken toen ik vroeg of ze persoonlijke projecten mochten maken. De school waar hij nu op zit vertelde ze juist dat ze hun eigen doelen hebben die ze zelf moeten maken. Ouder gesprekken zijn vanaf middenbouw ook met kind. We zijn ook benieuwd of dat wat ze zeggen ze ook doen. Tot nu toe zijn we heel positief, ze hebben zelfs gelijk na de vakantie smart games aangeschaft voor in de klas.
Jaa super lastig he, ik ben er ook enorm mee bezig. Er zit een dalton onderwijs echt 2 minuten lopen. Maar ik ben nog niet zo happig op Dalton onderwijs. Even verder op ca 15 min lopen zit een school die heel vroeg al engels geeft, vinden we ook belangrijk. Dat op de school kinderen zitten die in de buurt wonen van ons is ook wel leuk voor later lijkt mij.
Wij zijn nu ook aan het zoeken en hebben er 3 bezocht. Wij willen wel graag een christelijke school dus dat beperkt de zoektocht gelukkig al wat. Het is voor ons een combinatie van identiteit, afstand en 'gevoel' bij de school. Al die onderwijsprogrammas en blablabla, het zal allemaal wel. Ik wil vooral een school die voor mij warm en liefdevol aanvoelt. Zo zijn we nogal afgeknapt op de eerste keus op papier omdat het een rommelig en overvol gebouw was en we de school veel te prestatiegericht vonden.
Goede tips! Dank jullie wel. Zal van de week eens kijken of ik zo verder kan selecteren. Vind 8 scholen allemaal bezoeken wel veel
Nog een paar vragen; is er nog een gedeelte van het schooljaar wat het beste is km in te kijken? En namen jullie je kind mee?
Wij namen onze dochter mee, maar achteraf vond k dat niet zoveel meerwaarde hebben. Veel gepraat van volwassenen en eventjes in de klassen kijken.
Ik keek als eerste naar de Cito scores. Daarna naar het formaat vd school, grote scholen vielen af. Hoe ze omgaan met voorsprong of achterstand. Het anti pest beleid. En nog een aantal dingen die ik vergeten ben. Toen kwam ik uit op een kleine christelijke school. Inmiddels hebben we meer kinderen en 1 onderweg. We zijn een flink stuk verder weg gaan wonen dus kon ik opnieuw gaan zoeken. Nu vond ik de afstand het belangrijkste. Daar kwamen 3 scholen uit: christelijk, gereformeerd en openbaar. Gereformeerd viel gelijk af. De christelijke school hier leunt heel veel op ouderhulp, dat leek mij niet practisch met een kleine onderweg. Maar was ook geen dealbreaker. We zijn bij de openbare gaan kijken en daar kon ik mij dusdanig vinden in hun werkwijze dat ik er gelijk een goed gevoel bij had. Er is alleen 1 maar aan deze school vs de andere en dat is dat ze hier erg prestatiegericht zijn. Maar vooraf vind ik het lastig om in te schatten of ze er goed bij gaan varen of dat het averechts gaat werken. Dat zal de tijd moeten uitwijzen.