Dat is wel zo ja. Bij dochter op school is dus op het vwo een 2e vreemde taal (Duits of Frans) verplicht in alle profielen. Ik weet niet of dat standaard is, maar met alle verschillen die er blijkbaar tussen scholen zijn, waarschijnlijk zomaar niet. Voor dochter geen probleem, maar ik kan me indenken dat er echte bèta kinderen zijn met een NT profiel die daar dus serieus moeite mee hebben. Mijn man was daar vroeger ook niet gelukkig van geworden. Maar wij hadden gelukkig nog veel meer keuzevrijheid en minder verplichtingen voor ons eindexamenpakket.
Elke school mag inderdaad zelf invulling geven aan de profielen. Er zijn wel een aantal verplichtingen waar je je aan moet houden, maar er is ook veel vrije invulling. Lang niet alle scholen bieden dezelfde vakken aan dus het is ook onmogelijk om het te standaardiseren. Het is zelfs zo dat vaak zelfs niet alle profielen aangeboden worden (kijk maar eens bij een vmbo-t school welke profielen ze aanbieden vs welke er allemaal bestaan). Aan de kunstvakken zit sowieso kua (kunst algemeen/kunstgeschiedenis) vast. Dus kies je voor drama, tekenen, muziek, beeldende vorming etc dan doe je ook examen in kunstgeschiedenis. Dat is een package deal. Doe je examen in 2 kunstvakken dan komt er ook weer een heel ander verhaal bij kijken omdat je dan 2x het kua examen zou moeten maken wat natuurlijk niet kan . Daarom kun je bij veel scholen ook maar 1 kunstvak kiezen. Daarnaast heeft elke school ook nog eens een eigen beleid over welke vakken wel of niet samen gekozen mogen worden. Wat ik al las, natuurkunde en geschiedenis, zijn bij veel scholen inderdaad geen combinatie die samen gekozen kan worden. Om de simpele reden dat er sowieso maar weinig leerlingen zijn die hiervoor kiezen en je door het te verbieden je de natuurkunde en geschiedenislessen tegelijkertijd in kunt roosteren. Want je kunt je voorstellen dat met al die verschillende vakken en profielen het best een opgave is een rooster te maken. Op de meeste scholen is er wel maatwerk mogelijk of kan er nog best een passend profiel gevonden worden. In gesprek gaan met de decaan is dan ook de logische eerste stap. Vaak zit er echt wel logica in het profiel en waarom er voor bepaalde dingen is gekozen (eisen vervolgopleidingen, maar ook voor leerlingen die van vmbo-t naar havo of havo naar vwo willen dat ze ook dan een passend pakket hebben). En nu zal deze decaan weer stoppen met haar spreekbeurt
Oh, nog een ding. Je kunt er met de keuze voor een vo school rekening mee houden met wat voor profielen/vakken er aangeboden worden, maar wees je er wel bewust van dat een school, in de jaren die volgen voor er een profielkeuze gemaakt moet worden, nog best kunnen wijzigen van vakken/profielen. Dus kans is best aanwezig dat het profiel er heel anders uitziet als er daadwerkelijk gekozen moet worden.
Ik denk wel dat bij verreweg de meeste universitaire studies wiskunde komt kijken eigenlijk. Volgens mij heb ik zelf een van de weinige studies gedaan waarbij het niet zo was (Literatuurwetenschap), maar bij de meeste heb je bijvoorbeeld ook vakken in Statistiek.
Maar voor wiskunde zijn er 4 verschillende niveaus. Voor Nederlands, Engels, Frans of Duits allemaal niet. Voor VWO moet je minimaal 1 vreemde taal doen en op veel scholen 2. En er is daarin geen verder niveau verschil. Dus wat dat betreft vind ik het voor bèta kinderen toch zwaarder.
Dus dat is ook al afgeschaft, dat vind ik wel opmerkelijk dan! 'In mijn tijd' had iedereen Duits 1 en Frans 1, en daar waren ze dan na de vierde vanaf. Had je alleen dat ellendige Engels nog over... (maar dat lijkt me wel logisch dat dat verplicht is)
Volgens de website van de rijksoverheid is een tweede taal (naast Engels) verplicht. Ik weet niet of ik dan een vwo diploma had gehaald en mijn broer was nog een grotere uitdaging geweest. Die is zwaar dyslectisch en deed zijn Nederlandse en Engelse boekenlijst al met de blindenbibliotheek, laat staan dat hij ook nog Frans of Duits had moeten doen. Ik ben er al een tijdje van overtuigd dat dit soort besluiten worden genomen door alfa's en niet door bèta's
Ik had in de tijd wiskunde 1 en 2 en economie 1 en 2. Bij C&M was van beiden 1 verplicht. Daarom was een HAVO diploma het hoogst haalbare. Overigens had ik alle vreemde talen die gegeven werden (Engels, Duits, Frans, Spaans) en voor Duits en Frans was er ook 1 en 2. De Bèta's hadden dan van 1 van de 2 talen enkel het eerste gedeelte. Daar zat ook wel niveauverschil in met 2.
De school van mijn oudste is een nieuwe school en dit jaar zijn er pas de eersten die een profiel hebben (4 VWO). Geen idee hoe de verdeling gaat worden dus, maar op een andere school die heel cultuurgericht is zagen we dat het betaprofiel maar slechts door een paar leerlingen gekozen werd. Met 2 ouders met een beta-achtergrond en een kind dat niet veel met cultuur heeft, was het dan wel duidelijk dat hij zich op deze school niet thuis zou voelen. Dus naast aanbod van vakken/profielen zou ik ook kijken naar wat de verdeling is van leerlingen over deze profielen.
Zij zal dan inderdaad Engelse literatuur gaan studeren, lijkt me prima te doen zonder wiskunde. Ik heb overigens zelf geschiedenis gestudeerd en daar ook geen wiskundige of rekenkennis bij nodig gehad.
Oja bij vwo wel zie ik. Hier deed ze gymnasium dus zou ze sowieso al Latijn hebben gekozen, dat was haar lievelingsvak. Of alfas de besluiten nemen weet ik niet, het zijn vooral mensen die achter een bureau wat bedenken en geen idee hebben wat dat in de praktijk betekent...
In een aantal gevallen kan je vrijstelling krijgen voor de tweede vreemde taal op het VWO. Één van de gevallen is wanneer je een dyslexieverklaring hebt. (Ten minste hier op het VO)
Ik snap sowieso niet hoe ze kunnen bedenken dat je voor alle vakken hetzelfde niveau moet kiezen. Je bent nooit overal evengoed in. Dus ipv je talenten benutten wordt je afgerekend op je zwakte. Ik begrijp werkelijk niet waarom dat hele schoolsysteem niet allang op de schop is. Laat in het VO elke leerling voor elk vak afzonderlijk een niveau kiezen. Een MBO, HBO of WO school kan dan gemakkelijk aangeven welk niveau per vak gehaald moet zijn. Voor een opleiding als tolk bv zou ik zeggen: alle vreemde talen op HAVO, maar wiskunde en economie kan prima op mavo niveau. Voor laborant zou ik zeggen: natuur/scheikunde op VWO niveau, Engels HAVO, maar Duits kan prima op mavo bv.
Juist voor beta-/techniekvakken kan Duits handig zijn om beter te kunnen. En als je een eigen zaak wil, kan economie heel handig zijn. Maar los van de specifieke voorbeelden ben ik het met je eens dat het schoolsysteem flexibeler zou mogen zijn.
Volgens mij heb je bij alle wetenschappelijke studies statistiek, onderzoek doen is immers één van de (belangrijkste) dingen waar je daar voor opgeleid wordt en daar is statistiek in de meeste gevallen toch erg handig/noodzakelijk voor. Tenzij je alleen kwalitatief onderzoek doet, maar dat is in de meeste richtingen niet het geval. (Niet dat iedereen met WO onderzoek gaat doen natuurlijk. )
Dat kan zeker, maar geen must om het vak te kunnen uitoefenen. Dat zijn ook nog opties om later op te pakken. Het waren ook maar voorbeelden. Maar dan benutten we op het VO veel meer de talenten van de leerlingen.
Ik heb in mijn universitaire taalstudie toch echt geen statistiek gehad. Ik moet wel zeggen dat dot eigenlijk wel veel meer een 'leerstudie' was dan een 'onderzoeksstudie'.