AMH van 0,7 en mijn arts geeft aan dat alles goed is? Ervaringen gezocht!

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door Anoniem10051985, 16 nov 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Anoniem10051985

    30 okt 2021
    10
    2
    3
    Vrouw
    Hoi dames!

    Ik probeer zwanger te worden voor een (bekende) donor. In april helaas een vroege MK gehad bij vijf/zes weken. Sindsdien heb ik een kortere cyclus (hiervoor 28/29 dagen, nu 23/34 dagen). Eisprong meestal op dag 11 of 12. Tot een maand geleden heb ik het met mijn donor via zelfinseminatie geprobeerd. Omdat het nog niet wil lukken en de reisafstand groot is, hebben we de overstap gemaakt naar MCK Leiderdorp. Vanwege mijn veranderde cyclus wilde de arts daar eerst bloedonderzoek doen en een echo, beide op cyclusdag 8. Op de echo zag alles er goed uit, eitje van 17,5 en nog wat follikels eromheen te zien, ik weet het aantal niet precies. Ook was mijn baarmoederslijmvlies goed opgebouwd en waren er verder geen bijzonderheden. Ook het bloedonderzoek was volgens hen helemaal goed, dit kreeg ik te horen in een telefoongesprek van 1 minuut. Toch heb ik de uitslag opgevraagd. Toen ik zelf op onderzoek uitging schrok ik ontzettend:

    FSH: 8,7 (wat geloof ik nog prima is)
    AMH: 0,7 (wat volgens veel bronnen veel te laag is)

    Ik moet nu anderhalve week wachten op weer een afspraak zodat ik vragen kan stellen, maar ondertussen maak ik me zoveel zorgen. Ik ben 36 jaar, heb geen kinderen en wil zo graag moeder worden. Volgens veel bronnen is een AMH waarde van 0,7 erg laag en staat het gelijk aan een vrouw van 43 (!). Er zijn bronnen die alleen aangeven dat het iets zegt over je eicelvoorraad die laag is en dat het niets betekent over je kansen om nu zwanger te worden. Maar er zijn ook bronnen die aangeven dat het ook iets zegt over je eicel kwaliteit en verhoogde kans op miskramen. Hoe dan ook maak ik me zorgen. De kansen op een zwangerschap bij inseminatie met donorzaad (IUI zonder hormoonstimulatie) 1x per maand in de natuurlijke cyclus zijn erg laag. Binnen een jaar is ongeveer 50% zwanger (gemiddeld). Ik lees dat je met een AMH van 0,5 of lager al niet meer in aanmerking komt voor IVF. Wat nu als ik anderhalf jaar verder ben en het nog steeds niet gelukt is?

    Ik wist dat ik geen zeeën van tijd had, maar deze uitslagen maken me echt verdrietig. Ik weet ook niet wat ik moet doen: moet ik aansturen op direct starten met IUI met hormonen of misschien zelfs IVF? Ik wil mijn kans op een kindje niet mislopen. Ik had zelfs in mijn hoofd dat ik graag twee kindjes zou willen als het me gegund is. Deze droom lijkt nu opeens ontzettend ver weg :(

    Hopelijk kan iemand me adviseren waar ik op aan moet sturen.

    Liefs, Loes
     
  2. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.115
    3.377
    113
    Vrouw
    Hebben ze ook een antrale follikelmeting gedaan op de eerste dag van je cyclus.

    Mijn amh schommelt tussen de 0,45 en 0,75. Bij de echo waren 9 eiblaasjes te zien. Erg netjes voor mijn bijna 42 jaar.

    Ik zou duidelijke afspraken maken als het na 6 iui behandelingen niet is gelukt.
    En verder je lichaam in top conditie brengen: geen alcohol, geen cafeïne, geen suiker, niet roken. Zuivel en gluten met mate. 2-3 liter drinken. 400-500 gram groente op een dag. dagelijks een handje noten. vitamines/mineralen/omega slikken (geen etos, kruidvat etc)
     
  3. Anoniem10051985

    30 okt 2021
    10
    2
    3
    Vrouw
    Hai @aicirtap ,

    Dank voor jouw reactie. Ze hebben inderdaad ook een follikelmeting gedaan, ook 9 eiblaasjes geteld (4 aan een kant en 5 aan de andere kant). Hetzelfde dus als bij jou, maar ik ben wel een stukje jonger. Ik heb de afgelopen maanden 7 rondes zelf geïnsemineerd met donorzaad na de miskraam. Ik had eigenlijk zelf in mijn hoofd om maar drie keer IUI voor te stellen om vervolgens door te gaan naar ICSI of IVF. Het is gewoon vervelend dat je door die lage AMH rondloopt met het idee dat de tijd zo beperkt is. Ik vind het bijzonder dat de kliniek eigenlijk gewoon belde met de uitslagen zijn goed. Ik ben zelf achter de lage amh gekomen omdat ik het rapport heb opgevraagd, maar zij sloegen dus eigenlijk geen alarm.

    Ik lees overal dat voor de leeftijd 35-40 9 follikels gemiddeld is. Ik vraag me dus af hoe serieus ik de lage AMH moet nemen. Ik zie ook onderzoeken waaruit blijkt dat een lage AMH helemaal geen effect heeft op je kans op zwangerschap. Dat het alleen iets zegt over je reserve en de tijd dat je mogelijk de overgang in gaat. Maar als je gewoon een goede eisprong hebt het dus niets zegt. Tegelijkertijd lees ik hier veel vrouwen die aangeven dat je met een lage AMH weinig kans maakt. Ik vind het dus heel dubbel wat ik nu moet geloven. Ook omdat ik denk: er lopen misschien heel veel vrouwen rond die niet een medisch traject ingaan, maar gewoon zwanger raken en niet weten wat hun AMH is. Het wordt alleen onderzocht als je na lange tijd proberen een onderzoek laat doen. En in mijn geval omdat ik in een donortraject zit en mijn cyclus veranderd is na de miskraam en daar geen reden voor gevonden wordt. Wie zegt dat er niet andere factoren zijn die vruchtbaarheid beperken dan de lage AMH bij vrouwen die het medisch traject in gaan?

    Ik zorg al erg goed voor mezelf qua voeding en beweging en supplementen. Op het gebied van ontspanning moet ik wel wat stappen maken, het hele proces levert me erg veel stress op. Zeker nu ik deze uitslag heb ben ik de positieve moed echt wel wat verloren...

    Wat is jouw verhaal?

    Liefs!
     
  4. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.115
    3.377
    113
    Vrouw
    Bij mij is sinds de miskraam mijn cyclus ook anders. 4 dagen spotting vooraf. plus korter 25/26 dagen.

    MCK leiderdorp is een goede kliniek volgens mij.
    Blijf je twijfelen dan kan je bijvoorbeeld ook een second opinion doen bij nij geertgen.
     
    Anoniem10051985 vindt dit leuk.
  5. Anoniem10051985

    30 okt 2021
    10
    2
    3
    Vrouw
    Ik hoop dat je cyclus snel weer in balans komt. Soms kost het misschien toch wat meer tijd, ik hoor het om me heen vaker.

    Heb jij je AMH voor je miskraam ook laten meten? Ergens heb ik het gevoel dat het daar iets mee te maken zou kunnen hebben. Misschien een vreemde gedachte. Ik denk sowieso dat ik AMH nog eens wil laten prikken over een paar maanden.

    Verder inderdaad een goed idee om met IUI te starten maar wel duidelijk te communiceren of een maximum.

    fijne avond!
     
  6. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.072
    5.826
    113
    Vrouw
    Geen ervaring met laag amh maar wel met MCK. Mijn amh is daar gedurende het traject meerdere keren getest omdat er vroege overgang in de fam zit.

    Zij zien het totale plaatje. Je hormoonwaardes en de uitkomst van de antrale follikeltelling. Je amh kan dus wat aan de lage kant zijn, maar wel een gemiddels aantal follikels hebben elke maand. (Dat aantal kan overigens wel schommelen)

    Ik had een keer een prima amh maar juist heel weinig follikels. Later was dit wel weer okee.
    En met de ivf bleek ik minder gemakkelijk te stimuleren dan gedacht. Wel zwanger geraakt van die ivf poging. Amh alleen zegt (gelukkig) dus niet alles!

    Onze ervaring met mck is wel heel goed. Natuurlijk waren er mindere momenten maar die heb je overal. Ze dachten altijd met ons mee en deden nooit moeilijk over een extra onderzoek of echo. Ze stemmen je medicatie echt af op jouw lichaam. Iets wat een hoop gewone ziekenhuizen helaas niet doen.

    Je zou eens een gesprek kunnen aangaan met je arts voor extra uitleg. Misschien geeft het opluchting als je je twijfels daar hebt ge-uit?
     
  7. Anoniem10051985

    30 okt 2021
    10
    2
    3
    Vrouw
    Dankjewel @Lisa280887 ,

    Goed om te horen dat jouw ervaringen zijn! Ik heb binnenkort een gesprek gepland met de arts die mijn traject gaat begeleiden en ik zal inderdaad eens vragen of hij zijn mening op basis van het totaalbeeld wil uitleggen.

    Daarnaast ook een goed idee om de AMH nog eens te testen over een paar maandjes. Eens kijken of het hetzelfde blijft. Los van de kansen om nu zwanger te raken ben ik er toch wel wat van geschrokken. Hoop dat ik niet al te vroeg in de overgang ga. Ergens lijkt het me ook fijn om te weten dat als ik het zou willen ik ook nog een kans zou hebben op een tweede kindje in de toekomst. Dat lijkt nu opeens heel ver weg.

    Liefs!
     
  8. Swaan7

    Swaan7 Actief lid

    8 mrt 2016
    375
    266
    63
    Ik kwam dit tegen in mijn boek innesteling en moest aan je denken:
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Anoniem10051985 vindt dit leuk.
  9. Anoniem10051985

    30 okt 2021
    10
    2
    3
    Vrouw

    Wat lief! Dankjewel voor de tips
     
  10. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    21 mei 2018
    5.051
    1.737
    113
    Vrouw
    Je amh is idd laag voor je leeftijd en je fsh ook aan de hoge kant, wat vooral wil zeggen dat ivf waarschijnlijk niet heel veel op gaat leveren. maar vaak weet je het pas als je het probeert..maar het is niet niks.
    Ik had op mn 39e amh maar dit schijnt ook geen vaste waarde te zijn, kan best schommelen. En de follikeltelling zegt veel meer, ik had paar keer ca 12, maar ook eens ca 7..
    Wij werden telkens zelf binnen paar maanden zwanger en ken veel vrouwen bij wie het snel gaat ondanks amh. Het zegt echt niets over hoe makkelijk je zwanger raakt.
    Misschien heb je geen goede match met je donor, is deze de enige geweest dan zou ik toch overwegen op zoek t e gaan naar een ander, lastig maar kan je kansen echt wel vergroten.
     
  11. Anoniem10051985

    30 okt 2021
    10
    2
    3
    Vrouw
    Voor degene die nog meelezen op dit topic of hier via Google later op terecht komen en zich zorgen maken over een lage AMH. Mijn zorgen zijn verdwenen: ik ben inmiddels 7 weekjes zwanger via de eerste IUI via het MCK (zonder hormonen)!!! :)

    Ook in de cyclus dat ik zwanger werd had ik weer een telling van 9 follikels en een goed springend ei (zo blijkt achteraf).

    Even ter referentie: ik ben dus in een periode van 7 maanden twee keer zwanger geraakt met een AMH van 0,7. Een keer via thuis inseminatie en een keer via IUI bij MCK (zonder hormonen). Van een donor van 45 jaar oud met een net-voldoende-zaadkwaliteit. De kansen op deze manier zijn veel lager dan bij het regelmatig gezellig maken met je partner.

    Kortom, heb je een lage AMH, maak je niet meteen zo druk als dat ik deed. Ja, misschien raak je wat vroeger in de overgang dan gemiddeld. Het zegt alleen niets over je kansen nu! Zo blijkt :)
     
    Fennec en Happyhope vinden dit leuk.
  12. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    21 mei 2018
    5.051
    1.737
    113
    Vrouw
    Gefeliciteerd! En nee het zegt echt niets over hoe makkelijk je zwanger raakt ;)
     
    Anoniem10051985 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina