het was met z'n 2en. niet alleen. ik had ook mijn theater club met 10+ kinderen. de juf gaf ons elke week 1uur tijd om de klas te entertainen! maar ik at nauwelijks op school, dronk niets en ging nooit naar wc! hahaha. heel gek is dat. (sociale activiteiten waren er heel veel, was mijn clubje op deze manier ook goed geweest.) de juf had na mij nog zo een. maar die was een ontoegankelijk kind zei ze. hij wilde echt nergens mee doen. mijn juf is nog steeds verdrietig om hem, 2 jaar versneld was hij en was nog steeds het beste van de klas. maar wilde geen vrienden maken en nooit mee spelen of lol trappen die doet nu ook goed trouwens, allemaal 40gers nu) mijn familie is altijd tegen versnelling geweest. ik dus ook. ik vind dit maar niks dat zoontje nu op gr4 zit. hij moest op gr3 zitten met eigen dingen. straks moet die eigenlijn alsnog met de gr4 ben ik bang.
ja zoiets verwacht ik ook. dus nog half jaar wachten tot hij fysiek in staat is. eerst groter worden en dan pas motorisch verbeteren. omdat hij nu groter wordt is hij motorisch eigenlijk slechter misschien zelfs. fysiodame zei wel dat voor hem kleiner schrijven veel makkelijker zou zijn. en dat is ook te wennen. wanneer hij toevallig klein schrijft gaat hij ook sneller en mooier schrijven. wat ook een probleem is dat hij aan elkaar schrijven op zijn eigen nivoo nog steeds moet oefenen. hij schrijft los bij werkjes en toetsjes maar hij krijgt wel schrijf les op ergens in gr3 nivoo, niet op gr4 nivoo.
ik ben blij om dat te horen. zo een spurt krijgen kinderen dus ergens in gr3 dan? want de meeste zitten met 6 en half jaar in gr3!
Ik weet niet hoe het bij de meeste kinderen gaat maar ik weet nog dat mijn dochter altijd frustratie had vanwege haar motoriek in groep 3. En begin groep 4 was dat over en ze schreef ze heel mooi in haar schrijfschrift. Kan ook eind groep 3 zijn geweest ik weet dat niet meer zo precies.
Dat verschilt per kind, lijkt me? Mijn dochter heeft motorisch bv. nooit problemen gehad, heeft wat dat betreft altijd zonder problemen meegedaan met het reguliere programma. Ik denk dat je op basis van een individuele ervaring geen conclusies kunt trekken. En een eigen leerlijn lijkt me bij de meeste kinderen (hb en mb misschien ook wel) sowieso onvermijdelijk. Ze gaan sneller door de stof heen en leren anders, dat los je niet op dmv versnellen? Om die reden wordt enkel versnellen ook sterk afgeraden.
Maar hoe kan je met een eigen leerlijn dan sneller door de stof gaan zonder te versnellen? Tot nu toe heeft ze haar werk sterk gecompact aangeboden gekregen met daarnaast heel veel verrijking, verbreding en verdieping. Maar het reguliere werk sterk gecompact aanbieden is niet voldoende want het werk van haar leerjaar is weer onder haar niveau geworden. Dan moet je toch versnellen (in stof)? Dus gaat ze werk van klassen hoger gecompact aangeboden krijgen (dat bedoelde ik met eigen leerlijn). Maar dan ben je de laatste jaren door de stof heen en dan? Of bedoel je met een eigen leerlijn dat ze geen basisschoolstof krijgt?
Hier zit dl nu 2 maanden in haar nieuwe klas en het gaat echt heel goed. Ze heeft eindelijk vriendjes en van gedragsproblemen op school is helemaal geen sprake meer ( thuis was t altijd al een makkelijk kind). De juf is supertevreden. Wat me nog wel zorgen baart, is dat ze nog steeds, ondanks het overslaan van de groep voorloopt op de anderen. Het is niet zo zeer het al beheersen van de lesstof, ze heeft veel dingen nog nooit gehad natuurlijk, maar meer haar manier van denken. Ze onthoudt en pikt dingen gewoon zo snel op. Hoop echt dat ze het hier even kan uithouden. Ik woon helaas niet in NL en plusgroepen en RT bestaan hier helaas niet... alles is klassikaal... Gelukkig ziet haar juf haar echt hoe ze is. Dat maakt zo'n verschil!
kun je meer vertellen over haar verrijking? wat krijgt zij dan? uitdagende werkjes die in de leerlijn al zitten zijn nooit de oplossing.(bijvoorbeeld, bij reken zeker heb je speurwerk, dat zijn de opdrachten die je ietsje meer tijd kosten om te maken. maar het is daarmee nog geen rekentijgers) zeker bij mijn zoon niet. maar die talentenlijn was goed. daarin stond bijvoorbeeld SET(niet junior set, maar gewone set).dat is +6 spel. maar zat gewoon dus in de kleuter verrijking vanaf 4 jaar. het heeft niks te maken met de leerlijn van de klaslessen. zelfs voor de volwassenen is het leuk om mee te spelen. wat leert hij dan? aandacht vestigen, sportief gedrag, kijken. de regels toepassen. checken van eigen fouten. maar wat je dan moet weten om het te kunnen spelen? dat is heel eenvoudig: 4 kleuren en vormen en tellen tot 3(precies wat de kleuters ook leren)maar probeer maar het te spelen. dat is dus HB verrijking bij de kleuters. als een kind 1 jaar voorloopt op de les moet deze krijgen. 2 jaar voorloopt versnellen en deze.
Ze gaat momenteel niet zo veel naar school maar ze kreeg schaken, filosofie, projecten dat soort dingen. Rekentijgers kreeg ze in haar weektaak. Nu heeft ze een creatieve juf, doet verder wel dingen die ze heel makkelijk vind, maar dat vind ze nu niet zo erg want dan heeft ze het snel af en mag ze spelen. De verrijking is vooral veel spelen op het moment . En dat is nu ook even goed, ze bloeit hier echt op, ze was erg vastgelopen. Maar ze zal langzaam aan toch op haar eigen niveau moeten gaan werken. En daarvoor zal ze dan toch moeten versnellen (in stof) en héél veel verrijking moeten krijgen. Het klinkt zo makkelijk, een eigen leerlijn, maar dat is het niet. In het begin misschien maar het wordt steeds lastiger omdat de voorsprong absoluut gezien steeds groter wordt.
Daar lopen wij ook tegenaan Jaime, dat de voorsprong steeds groter wordt. Daarom hebben wij momenteel gekozen om andere activiteiten aan te bieden ipv moeilijker werk te blijven geven. Het aanbieden van een vierde taal bijvoorbeeld, schaakles en dingen als yoga en pianoles waar ze ook haar ei in kwijt kan. Ook krijgt ze nu extra lessen in creatief schrijven, waar ze verhalen leert schrijven. Motorisch is ook mijn dochter ineens enorm vooruit gegaan. Ze was nog vreselijk langzaam aan het begin van het jaar en het schrijven kostte haar heel veel energie, maar dat is echt omgeslagen nu en het gaat haar nu veel gemakkelijker af. Ze is 7 jaar en 3 maanden trouwens. Oh en trouwens, mij is altijd geleerd dat domme vragen niet bestaan. Hooguit domme antwoorden
waarom zeg je dat? het is soms wel gevoelig. maar we praten wel met de goede bedoelingen allemaal. (eigenlijn, eigen dingen dus, de dingen die de andere kinderen echt niet aangeboden krijgen. maar dat was dus wel 40 jaar geleden en niet eens in nederland!) zoon krijgt als het goed is in zijn 'eigen lijn' ook de dingen die hij juist niet zo goed kan. aan elkaar schrijven bijvrbeeld ergens op gr3 nivoo. spelling middelmatig leerling van gr4. dus daar draait hij gewoon mee. rekenen compact. maar hij leert nu ook in boekjes werken. vragen lezen en beantwoorden hoe vervelend het ook is af maken. en 2 keer per week komt ook uitdagende dingen zoals dingen uit Hb pakket. maar dat moet nog geregeld worden.eerst wennen aan de juf. wenen aan zijn klas. kijk mijn zoon is met lezen niet zo ver als met rekenen. hij leest ook niet zo graag. zijn eigenlijn is dus totaal van alles. aller belangrijkste is zijn sociale ontwikkeling. vrienden maken samen werken etc. hij moet zijn klas wennen om verder te kunnen.
Ik heb het niet over niet versnellen, ik heb het over dat enkel versnellen niet genoeg is. Als je enkel een klas overslaat (fysiek of 'enkel' in leerstof) en vervolgens weer het standaard programma van de volgende groep aangeboden krijgt, dan heb je uiteindelijk weinig aan de versnellen gehad (als je die stof dus ook weer sneller tot je neemt), omdat je dan nog geen onderwijs op je niveau aangeboden krijgt. Compacten, verrijken, verbreden en verdiepen komen eerst en daarna in principe pas versnellen. Maar ook na dat versnellen zal je dus moeten blijven compacten, verrijken, verbreden en verdiepen. Volgens mij bedoelen we hetzelfde. Elea, klinkt wel heel positief! Hopelijk blijft het zo!
ik hoor van mijn zoon dat hij vandaag een boek sudoku(die veld puzzels, hoe heten die toch?) puzzelboek kreeg om te werken. een met 36 of zoiets vakjes. met zijn 'juf'. die is een sociaal psycholoog stagiaire die graag ervaringen wilde op doen. de school accepteerde haar via AED. ze kost niks en ze vindt het geweldig om te doen. en ze borduren na hun lesje altijd eventjes. borduren is mijn zoons hobby. dus dat is iets van zoons 'eigenlijn'. zodat hij met plezier naar school komt. hij kan dus ook met haar leren van de sociale ontwikkeling.
ja dit! maar ze houden een paar maanden tijd reserve voor de aanpassing en wennen. ineens staat zoontje onder de 8 jarigen, met nieuwe juffen. boekjes om er in te werken. hij vond het maar niks in het begin, wilde terug naar de kleuters! maar hij maakt in de afgelopen paar weken zijn werkjes wel af. hij moest snappen dat de vanzelfsprekendheid bij de kleuters nu niet meer geldt. een paar dingen zijn al bij de week 2 compact aangeboden.
Om dat standaard te doen, vind ik een groot risico. Voor sommige kinderen zal het nodig zijn, maar voor andere kinderen is een paar dagen/een week of een aantal weken genoeg. Ik vind dus dat je per kind moet bekijken wat nodig is.