Nooit over nagedacht eigenlijk, tot nu toe eigenlijk altijd met koud water, maar ik kan het weleens met warm/ heet water proberen.
Altijd in koud water, koud water kookt namelijk sneller dan warm water, net zoals warm water eerder bevriest dan koud water. Hoe gek het ook klinkt. Natuurkunde. Googel er maar eens op. Is echt heel erg leuk!
Ik gebuik ook altijd koud water. Moeke heeft me ooit wijs gemaakt dat wanneer je warm water gebruikt, de aardappels zoet worden. Of het waar is weet ik eigenlijk niet.
Onjuist. Het Mpemba effect is dat warm water eerder kan bevriezen dan koud water. Dit komt omdat het meer warmte/kou geleidt dan koud water, maar om dezelfde reden (en omdat het al warm was) kookt het wel gewoon eerder dan koud water. On-topic: Ik kook altijd alles met water uit de water koker vanwege de snelheid. Nooit geweten dat dit niet het beste is voor lekkere aardappelen. Ik zal de volgende keer ze eens in koud water koken en kijken of dit daadwerkelijk lekkerder is .
Waterkoker aan en als het kookt in de pan doen en daarna de aardappels erbij. Dit scheelt tijd en gas..
En dan komen we aan bij de discussie wat goedkoper is, water koken met de waterkoker (electriciteit) of water koken op het fornuis (gas)... Overigens is mijn ervaring dat warm water op het fornuis net zo snel kookt als in de waterkoker. Heb mijn waterkoker inmiddels weggedaan.
Dan werkt het in mijn huis zeker anders Ik vul de waterkoker altijd met warm water en hij is dan 3x sneller klaar dan wanneer ik er koud water in doe. Hetzelfde met water koken voor rijst, pasta, aardappelen enz. Heb het echt een paar x getest door de tijd op te nemen...
verrek wat grappig, ik lees nu idd dat er heel veel tegenstrijdigheden zijn over dit Mpemba effect. Er wordt gezegd dat koud water sneller kookt dan warm water. Dit komt doordat er in koud water meer gassen opgelost zijn dan in warm water. En juist deze gassen brengen het water aan de kook. Een liter koud water is ook lichter dan een liter warm water, omdat koud water minder watermoleculen bevat dan warm water. Maar een liter koud water is dus geen liter meer na het koken. Het klinkt idd veel logischer als je gaat koken in 60° dat dit sneller het kookpunt van 100° bereikt heeft, dan wanneer je in kouder water gaat koken. Ik vond dat op school dus nooit wat aan, maar ik merk dat als je wat ouder wordt (ahum kuch) het best leuk is om daar wat over te lezen... Maar ik kook in koud. Hoewel, als ik een saus moet maken dan gebruik ik dat Tefal warm water apparaat. Wat is dat een geweldige uitvinding. Saus is dan eigenlijk meteen klaar. Saus hoeft natuurlijk ook niet te koken, da´s dan wel weer een voordeel.
Grappig want vandaag twijfelde ik tussen warm of koud water en ging ik voor lauw haha, maar normaliter 9 van de 10 keer koud water, af en toe wil ik het wel eens in warm water koken maar vind het wel interessant hier te lezen wat het verschil een beetje is!
Dat ligt er maar net aan wat je gewent bent. Ik gebruik namelijk altijd warm water en dan heb ik de aardappels gelijkmatig gaar.. Als ik de aardappels eens een keer ruim van te voren schil, leg ik ze natuurlijk in koud water. Ik vind het dan zonde om nieuw warm water te pakken, dus zet het tegen de tijd dat ik begin met koken dan gewoon met het koude water op... Maar lastig dat ik het dan vind om die aardappels gelijkmatig gaar te krijgen Dus ik gebruik het liefst warm water
ik wou reageren met dat warm water ook energie kost van je cv, maar je geeft eigenlijk je eigen antwoord al
ligt eraan, als jij je aardappels nog in partjes snijdt, niet. ik kookte vroeger de aardappelen heel, en ben toen eens die aardappels nog gaan snijden, dat scheelt echt hoor! en natuurlijk de deksel op de pan
Koud water, Aardappelen, bietjes en andere grote groenten Om deze producten gelijkmatig gaar te koken, moeten ze in koud water op het vuur gezet worden. De aardappelen hebben dan de kans om van binnen net zo snel gaar te worden als van buiten. Als je deze in kokend water zou leggen, is de buitenkant vele malen sneller gaar dan de binnenkant.