Fruithapje

Discussion in 'Voeding' started by Saja87, Feb 2, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Ik maak zelf fruithapjes maar als ik banaan of appel maak dan word het bruin.

    Nu heb ik al citroensap geprobeerd maar het blijft bruin:(

    Hoe zorg ik dat het niet bruin word en wat doe ik dan verkeerd haha.

    Ik maak het trouwens klaar in de babycook.
     
  2. MamaVanAnne

    MamaVanAnne Fanatiek lid

    Jul 21, 2013
    1,164
    0
    36
    NULL
    NULL
    Wat maakt het uit dat het bruin wordt? Ze eet het toch meteen op neem ik aan?
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    waar heb je een babycook voor nodig? banaan prak je toch gewoon?
     
  4. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Omdat ik dat makkelijk vind en daar gelijk voor meerdere dagen te gelijk in klaar maak.


    En nee het maakt niet uit smaakt er ook niet minder om en hij eet het indd gewoon op.
     
  5. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Maar fruit voor meerdere dagen klaarmaken? Daar wordt je fruit niet beter van (en bruin worden is dan nog het minste)
     
  6. adi

    adi Niet meer actief

    En DAAR zou ik dus mee stoppen. Want je kunt niet voorkomen dat een gepureerde banaan of appel bruin wordt na een tijd. Daarom is het ook het beste om fruit gewoon meteen op te eten.
    Fruit wordt bruin door oxidatie, in dit proces verliest het ook vitamines, vooral vitamine C. Hoe langer bewerkt fruit geroerd wordt (dus gemixt), en bewaard, hoe meer het in aanraking komt met zuurstof, waardoor het vitamines verliest.

    Wat fruit prakken is echt in een paar tellen gedaan, daarvoor hoef je het niet voor te laten.
     
  7. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Zou ik mee ophouden. Is alleen maar extra werk en extra vaatwas.
    Je kind heeft het meeste aan fruit als het het te eten krijgt zo snel mogelijk na het schillen. Dus een banaan: stuk afbreken ter grootte wat ze krijgt, even met vork prakken en de rest van de banaan eet je zelf op.
    Appel: schil de appel, doe de partjes die je je kind wilt geven in bakje met klein laagje water in de magnetron, eet in de tussentijd de rest van de appel op, prak de appelpartjes uit de magnetron (die koelen zo meteen een beetje af).

    Veel moeders eten veel te weinig fruit. Op deze manier zorg je dat niet alleen je kind niets tekort komt, maar jijzelf ook niet.

    Fruit pureren en dan bewaren heeft grotere bezwaren dan alleen maar bruin worden (dat bruinworden is zo erg niet, dat is alleen visueel).
    Zodra je fruit schilt of pelt gaat het oxideren, en daarbij gaan vitaminen (vooral C) verloren. Ga je dan verhitten en pureren dan verlies je nog meer vitamine. Ga je dan bewaren, dan verlies je nog meer vitamine. En als je bewerkt (geschild, gekookt, gepureerd) fruit bewaart, dat zit er na een uur of 6 al lekker veel alcohol in. Ook als je het koelt.

    Je kunt er dan inderdaad citroensap bijdoen. Heeft je kind een margarita:D
     
  8. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    Jan 24, 2013
    7,328
    474
    83
    Sorry hoor maar fruit kun je toch ook gewoon klaar maken en in de vriezer doen?

    Ik doe dat al 5 jaar zo nooit geen dronken kinderen gehad hoor. Gelijk na het klaarmaken terugkoppelen en binnen een uur ligt het in de vriezer
     
  9. Shakes

    Shakes VIP lid

    Apr 2, 2013
    14,132
    5,874
    113
    Female
    Vlaanderen
    Dat kan ja. De vraag is dan ook vooral: waarom zou je dat willen doen, als een banaan pletten veel minder tijd in beslag neemt dan een bereid hapje ontdooien?
     
  10. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief


    Heb ik bij mijn eerste ook wel gedaan in het begin maar snel mee gestopt.. wat een gedoe zeg. Lekker à la minute en de restjes zelf opeten!
     
  11. red88

    red88 VIP lid

    Dec 3, 2008
    13,137
    0
    0
    Hier nog nooit de behoefte gehad om te doen dus hier altijd vers gegeven. En de jongste af en toe een fruitkuipje van Goodies de eerste maanden ter afwisseling en voor mijn gemak.
     
  12. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Omdat mijn kids niet alleen banaan eten. Zo min mogelijk banaan zelfs ( moeilijke ontlasting en als ze alleen banaan eten dan poepen ze een week niet ) Dus ik gebruik banaan vooral om het ergens door te doen zodat het iets dikker word.

    En als je dan anders fruit moet mengen ben je wel langer bezig dan alleen een hapje ontdooien.
    Overigens zegt de kinderarts van mijn jongste dat je vers gepureerd fruit gewoon mag invriezen:(

    Voor de duidelijkheid ik stoom het fruit niet he ik maak (lees blend het alleen in de blender van de babycook)
     
  13. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    Jan 24, 2013
    7,328
    474
    83

    Maar je gaat je kind toch niet iedere dag een banaan geven?

    Ik heb de vriezer vol met allerhande fruit en groente. Ik haal het uit zet het in de koelkast en als ik het nodig heb is het dooi.

    Ik heb 3 kinderen ik heb wel wat beters te doen. Nu maak ik het gelijk voor 7 dagen en dan ben ik klaar.
     
  14. Mams136

    Mams136 VIP lid

    Jun 26, 2007
    22,837
    0
    0
    achterhoek
    Ik maakte het altijd voor 2 weken klaar. Fruit en groente tegelijk. Lekker husselemusselen en in de vriezer ermee.
    Banaan vroor ik overigens nooit in eigenlijk. Dat kreeg ze vers.
     
  15. adi

    adi Niet meer actief

    De vraag van ts is hoe te voorkomen dat haar fruithapjes gaan oxideren. Antwoord is simpel: direct opeten.
    Deze vraag heeft verder alles te maken met verlies van vitamines, het uiterlijke kenmerk daarvan is bruin worden van fruit of lekken van fruitsappen wat gebeurt als appelmoes ontdooid wordt (want dan moet je weer even doorroeren -> zuurstof erdoorheen -> weer vitamineverlies). En ik neem aan dat de meeste kinderen niet alleen fruit krijgen om hun maag mee te vullen. De invriezing van vers fruit zonder vitamineverlies kan ook, maar dat is een ander proces dan hoe mensen het thuis doen..

    En ik vond het met 3 kids juist makkelijker om ter plaatse gemengd fruit te geven. Dan heb je juist veel minder derving: 3 verschillende stuks fruit door elkaar = 1 portie fruit per kindje.
     
  16. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    HEt is trouwens niet bij alles hoor. Alleen appel of banaan word bruin. De rest blijft gewoon de kleur die het al heeft.
     
  17. cindy1981

    cindy1981 Fanatiek lid

    Apr 20, 2008
    2,093
    0
    0
    Je kinderen ermee laten stomen als de vitamine verloren gaan. Miss vangen ze het dan nog op ;). Potje vitamine pillen erin iedereen blij. Ff zonder dollen. Wat een antw geven sommige meiden btje offtopic. Ze vraagt niet om commentaar, maar om tips. Als ts dat ding wil gebruiken en geen vork laat haar dan lekker. Meis helaas heb ik geen tips. Hoe deed je dat bij sandro?
     
  18. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Ja dat weet ik dus niet meer:)
     
  19. Shakes

    Shakes VIP lid

    Apr 2, 2013
    14,132
    5,874
    113
    Female
    Vlaanderen
    Die banaan, dat was uiteraard maar een voorbeeld. Al lijkt een appel raspen of meloen of druif pletten me nu ook niet zo tijdsintensief. Maar goed, ieder zijn ding.

    Ik vind het alleen altijd gek dat hier vaak zo neerbuigend gedaan wordt over potjes, en invriezen de hype is. Terwijl potjes wel aan heel wat regels moeten voldoen, en het wetenschappelijk bewezen is dat bij zelf invriezen het merendeel van de vitamines verloren gaan omdat het vriesproces veel te traag gaat.

    Maar again: ieder zijn ding.
     
  20. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Ohh mijn oudste kreeg ook vaak potjes hoor.

    Maar zelf maken is wel goedkoper en met een man die werkeloos thuis zit scheelt het toch weer geld;)

    Nu eet het hele gezin fruit waar ik normaal de hele week potjes voor haal en dus alleen de baby van zou kunnen eten.
     

Share This Page