Dat klopt. Opgegroeid in een boerendorp en ik was een van de weinige kinderen die in de zomervakantie lang op vakantie ging. Zelf 4/5 weken. Want mijn ouders waren leerkracht. Zij werkten hard. Deden veel extra's voor school. Waren elke avond nog asn het nakijken/voorbereiden/vergaderen. Maar de vakantie was ook echt vakantie. Klasgenootjes hadden hooguit een midweekje center parcs. Waar wij dan weer jaloers op waren, want wij gingen nooit daarheen. En dat boeren hard moeten werken. Seizoensafhankelijk natuurlijk. Maar als de maïs eraf moest dan hoorden we vanaf het eerste licht in de ochtend tot 's avonds na elven de trekker op en neer rijden over het veld achter ons huis.
Maar dan mijn onpopulaire mening: Ze kiezen er zelf voor toch? Er zijn nog steeds zo'n 5x meer aanmeldingen dan plekken voor de studies geneeskunde.. Het is dus zo populair dat men dat afzien ervoor over heeft. Van mij mag er gerust wat veranderen hoor. Betere beloning in het opleidingstraject, menselijker uren. Maar het is niet zo dat je na het vwo diploma langs een willekeurige jury moet die bij 1/30 willekeurig roept:" ja jij, jij moet gaan afzien.. ooh je wilt eigenlijk tandtechnicus worden? Of advocaat? Nee helaas, jij moet arts worden." Opoffering voor het grote goed ofzo. Dat is gelukkig niet zo.
Of 2 of 3, als je versneld doet. En dan denk ik wel: er is zo'n lerarentekort, en ze willen zij-instromers trekken, dan is dit niet handig. Want als je eerst 4 of 5 dagen werkte en nu nog maar 2 of 3, dan is dat financieel niet heel aantrekkelijk als je niks voor je stage krijgt. Veel mensen kunnen dat gewoon niet missen.
Enerzijds ben ik het met je eens. Anderzijds is dit mogelijk wel een groter obstakel voor studenten zonder rijke ouders. Ik vind het sowieso fascinerend om te zien dat als ik kijk naar de VWO-klas waar ik uit kom, het grotendeels de leerlingen met hoogopgeleide dan wel rijke ouders zijn die uiteindelijk zelf ook een universitaire studie afronden. Degenen met praktisch/lager opgeleide ouders lijken toch vaker zelf ook voor iets praktisch te kiezen of bijv. een duale hbo of mbo studie. Ik ben benieuwd in hoeverre dit een gebrek aan interesse of motivatie is of dat het veel meer te maken heeft met financiële overwegingen, gebrek aan stimulans/voorbeeld vanuit ouders. Ik denk zelf dat het milieu waar je uitkomt enorm bepalend kan zijn.
Nog een mening: ik ben tegen een monarchie. Ik vind het ( zeker in deze tijd) belachelijk dat mensen zo’n hoge “functie en aanzien “ hebben op basis dat hun wiegje in een paleis stond. Dat er een snotblaag met 18 een vergadering van de Staten-Generaal voorzit (denk dat ze vast iets leukers kan bedenken op die leeftijd) Dat we een koningin hebben die met de jaren steeds raarder haar mond vertrekt om maar zo deftig mogelijk over te komen, maar nog steeds slecht Nederlands spreekt Met een koning die rustig besluit op vakantie te gaan als het land op slot gaat. kortom: overerfelijke functies moeten afgeschaft! Dat je ouders ergens geschikt voor zijn, zegt niks over de prestaties van het kind overigens geldt bovenstaande ook voor het bedrijfsleven waar pa directeur was en een kind daarna directeur wordt. mensen zouden op basis van hun kunnen een hoge(re) functie moeten krijgen en niet op basis “ van wie ze zijn”
Ondertussen word ik er steeds enthousiaster over. Want als je ziet wat er nu wereldwijd zelfgekozen of zelf aan de macht komt- word je ook niet bepaald blij van
Is dat nog steeds zo dan? Herken het helemaal niet. Mijn man is universitair opgeleid en adviseert onze kinderen (vwo) om de hbo-wo route te doen als ze die kant op willen. Omdat hij in de praktijk op zijn werk vaak merkt dat studenten die direct van vwo naar universiteit zijn gegaan, vaak praktische ervaring missen. En dat zal voor alle opleidingen anders zijn uiteraard, maar hij heeft zelf de mbo/hbo/wo route gedaan, wat voor zijn beroep heel handig is, omdat je ook praktijkervaring nodig hebt in zijn beroep. Herken sowieso niet dat 'rijken' verhaal. Ook niet van mijn eigen vwo klas vroeger. Eigenlijk sowieso niet echt rijken en meerderheid is wo gaan doen. Het is ook niet zo dat wo veel duurder is dan hbo. En als ik naar mijn man zijn werk kijk lijkt het mij persoonlijk (en hij denkt er ook zo over) ook wel fijner om niet die persoon bovenaan te zijn, maar gewoon de middenman. Minder geld waarschijnlijk idd, maar ook vaak minder druk, stress en verantwoordelijkheid. We zijn niet arm, maar ook zeker niet "rijk".
Of ze zijn zelf ook gewoon praktischer ingesteld en willen gewoon niet alleen maar met hun neus in de boeken
Mijn onpopulaire mening is dat we (ik soms net zo ) vaak geneigd zijn mensen met een andere mening ervan te overtuigen dat hun mening echt niet klopt/ eerlijk is/ waar is... Het is een mening geen feit...
Eens wat betreft 'beide slecht'. Al vind ik wel dat er één nuance inzit wat betreft 'aanpakken'. Ik vind het goed dat roken in het openbaar flink is ingeperkt. Meeroken is namelijk ook schadelijk. Maar als er aan de tafel naast je op het terras een biertje of een wijntje wordt gedronken, schaadt dat jouw gezondheid niet.
Maar eerst hbo doen en daarna wo is financieel niet op te brengen onder de huidige regels. Zelfs eerst een propedeuse halen op hbo en daarna door naar de uni wordt al bestraft met een jaar minder studiefinanciering.
Ja dat zou je idd wat extra kosten hebben. Zijn master is destijds door de werkgever betaald, maar niet iedereen heeft natuurlijk die optie. Geleend voor zijn hbo, maar dat was de investering wel waard. Al probeer ik wel om dat bij de kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Is ook maar een advies en geen must en zeker ook niet van toepassing op alle werkvelden.
Behoorlijk wat kosten. Als je al een bachelor hebt betaal je rond de 12000 euro collegegeld per jaar, krijg je geen studiefinanciering en geen ov. Dat is echt waanzinnig veel. Dochter zou wel twee bachelors willen doen en dat kan wel tegen normaal tarief (wel zonder stufi en ov) zolang je de eerst begonnen opleiding maar als laatste afrondt. Ik heb de universiteit destijds in deeltijd gedaan toen ik al getrouwd was. Die collegegelden kwamen overeen met een half normaal collegegeld maar dat zal nu ook wel niet meer zo zijn. Mijn beide opleidingen vulden elkaar absoluut goed aan en het was een verrijking dat zeker.
Je kunt volgens mij wel na een hbo bachelor een wo master doen tegen de normale tarieven (dat is wat mijn man heeft gedaan na volgen van een schakelprogramma), maar is al een aantal jaren geleden dus weet het niet precies. Zoon wil eerst een tussenjaar doen en heeft nog geen idee qua studie, dus nog niet in verdiept.
Nou ja, als mijn dochter elke week wakker geschreeuwd wordt door dronken jongeren, heeft dat in zekere zin wel degelijk impact op haar gezondheid. En alcohol speelt vaak een grote rol bij huiselijk geweld bijvoorbeeld.
oh nee ik ben juist pro monarchie, haha Ik vind dat zo’n rijkdom, zoiets moois; historisch en cultureel. Iets wat we juist moeten doorzetten
Dat de wet maatschappelijke ondersteuning allang geen ondersteuning meer heet in onze gemeente Maar eerder wet maatschappelijke ongemak. Zo klaar er mee.... En we zijn nog niet begonnen met het bezwaar en ben er al klaar mee. Eigenlijk word er gewoon contenu alles aan gedaan het je zo moeilijk mogelijk te maken in de hoop dat je zegt ' laat maar' Rolstoel aanvragen, pas geleverd krijgen als het niet meer passend is. Aangeven dat ondersteuning nodig is krijg je er een met hoepel ondersteuning en de vraag is dat nu passend ja NU wel maar tegen de tijd dat het geleverd is al NIET meer!! Krijg je als antwoord dat er naar NU gekeken word.