(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.310
    14.539
    113
    Ja ik noem t maar "arbeiders" maar dat verhaal ging nog wel verder hier thuis. Ik sta al berucht om mn apistels. :roflmao:

    De "oehoeh Temu" (reclame) heeft G in elk geval veranderd naar "no-no Temu". :thumup:

    Vroeger waren in elk geval de stofprijzen de meter nog rendabel om zelf kleding te maken. Tegenwoordig is zelfmaak kleding duurder dan dat je het in de winkel koopt. Basic stof betaal je zo 19,95 de meter voor en fournituren als garen, elastiek of knopen loop je helemaal op leeg.

    Ik werd vroeger uitgelachen omdat ik zelfmaak kleding had (moeder als coupeuse). Tegenwoordig is het bijna een teken van welvaart...:|

    Oude t-shirts van mn man upcycle ik naar pyjama broekjes voor G en R bijv., wasbare billen of snoeten/poetsdoeken. Beter voor milieu en portemonnaie.

    Het is ook wel een vertekend beeld, want de kleding in de winkels (over de hele linie gezien) is ook gekelderd. Non-stretch spijkerbroek vroeger ging bij mij 7-8 jaar mee, tegenwoordig ben ik blij als ik 3-4 jaar haal.
     
    TanjaK, Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    Mijn moeder maakte ook veel kleding zelf, maar dit heb ik gelukkig nooit meegemaakt. Misschien omdat ik al met andere dingen gepest werd :|

    En idd. Hier ook poetsdoeken e.d van oude kleding :D
     
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    Nummer4 en Mamafiets vinden dit leuk.
  4. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    Of werken met een lijstje. Had mijn jongste laatst ook. Er stonden veel dure dingen op, maar ik had erbij gezegd dat hij graag een cadeaubon wilde om die dingen te kunnen kopen. Gevolg: alleen maar cadeaubonnen en een blij kind.

    Zelf werk ik ook altijd met lijstjes, en dan vrij specifiek. Hoe goed bedoeld ook, maar als ontspuller hoef ik al je goede intenties niet als cadeau te hebben. Op het werk verzorgt één collega altijd de cadeaus, maar ze vraagt nooit wat diegene wil hebben, want dan weet die dat die een cadeau zal krijgen. Ehm, denk niet dat dat een verrassing is ;). Zo gaf ze laatst een moestuinpakket aan iemand die een moestuin heeft. Nou, ik denk dat diegene de meeste materialen al heeft en zaden zijn misschien volgend jaar te oud.
     
  5. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    858
    661
    93
    Vrouw
    Meer aandacht aan dit soort dingen besteden?
    https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/vaak-kankerverwekkende-stoffen-aangetroffen-in-kleding-uit-china
    https://www.standaard.be/cnt/dmf20240522_95110002
     
    Nummer4 en citroenrasp vinden dit leuk.
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    Ik vrees dat dat niet raakt. Vanuit mijn werk weet ik dat als mensen zelf een keuze hebben, ze denken dat de toxiciteit niet voor hun geldt. Ze kunnen het zelf allemaal wel inschatten. Maar zodra iets kankerverwekkends wordt opgedrongen, dan is er ineens protest. Heel raar hoe een brein werkt.
     
    Saartje33, TanjaK en citroenrasp vinden dit leuk.
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    En helemaal het feit dat een groot deel van hun klandizie pubers zijn. Die maken zich niet zo druk om kankerverwekkende stoffen, wel om meedoen met wat de rest van hun vriendengroep/klasgenoten ook heeft.
     
    Saartje33 en TanjaK vinden dit leuk.
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    O onderschat de volwassenen niet. Sigaretten en zwarte BBQ randjes helemaal OK, maar geneesmiddelen en voeding waar dezelfde stoffen in zitten helemaal niet OK.
     
    Saartje33, TanjaK en citroenrasp vinden dit leuk.
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    Het is ook maar net waar de influencers op dat moment tegen waarschuwen, denk ik.
    Mensen kunnen ook gewoon erg raar zijn. Ik denk dat we allemaal wel een beetje zo zijn, met bepaalde dingen erg consequent en met andere dingen weer niet.

    Overigens denk ik wel dat mensen die zo extreem met gezonde voeding bezig zijn, ook wel tegen roken zullen zijn. Wellicht een onterecht vooroordeel hoor, of ik projecteer het gewoon op mijn eigen omgeving waarin de meeste mensen toch al wel erg anti rook zijn.
     
    Saartje33 en TanjaK vinden dit leuk.
  10. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    Dit is iets psychologisch, kwam het later ook in een boek over het brein tegen. Je schat de risico's van iets veel lager in als je zelf ergens invloed op hebt. Je kiest bijv bewust om die sigaret op te steken, terwijl je goed weet dat het slecht is. Maar medicijnen krijg je voorgeschreven, die moeten dan 100% veilig zijn (terwijl je weet dat 100% veilig niet bestaat) en dan denkt zo'n iemand dat bij 1 op de x kans hij natuurlijk die ene is.

    Ook uit dat boek: 0,001% en 1:1000 is hetzelfde. Toch schatten mensen die 1:1000 hoger in, omdat het om 1 gaat, dus 1 individu. En dat kun jij ook zijn. Mensen zijn heel slecht in het interpreteren van kansen.
     
    Saartje33, citroenrasp en TanjaK vinden dit leuk.
  11. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    858
    661
    93
    Vrouw
    Dan ben ik blijkbaar tegen de draad in. De medicijnen die ik nodig heb slik ik trouw, al neem ik nooit pijnstillers of koortsonderdrukkers en antibiotica echt als het niet anders kan. Meestal kijk ik niet eens meer naar de bijwerkingen, maar als het gaat om dingen die ik zelf in de hand heb, voedsel, kleding en rook (van anderen) ben ik heel streng.
     
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    Ik denk dat niet-rokers daarom vaak ook zo fel tegen roken zijn: ze hebben er zelf geen invloed op, het wordt ze als het ware opgedrongen. Zo ervaar ik het tenminste wel.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  13. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    Je bent hét bewijs dat mensen niet goed zijn in statistiek :) Het gaat altijd om kansen, niet om wetten.

    Wat wordt ze opgedrongen? Meeroken?
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    Ja, dat gevoel krijg ik, en veel andere niet-rokers er wel bij. Je zal maar langs een roker lopen of rokende buren hebben (of erger, zoals wij in Nederland hadden: wietrokende buren...). Zal ook wel komen doordat ik astma heb en van één roker al in een vervelende benauwde periode kan blijven hangen. Dat was een paar jaar geleden, liep langs een roker en bleef 3 maanden benauwd ondanks medicatie.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  15. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    Ik rook al veel minder mee dan eerder. Vroeger thuis werd er veel gerookt op verjaardagen. Mjn opa's en oma's kwamen ook 1 a 2 keer per week (!) op bezoek, altijd roken. En we hadden vaste plaatsen zeg maar, dus ik zat elke keer naast mijn opa. Dat kun je nu niet meer bedenken toch?

    Ook in restaurants mag er gelukkig niet meer gerookt worden en op terassen zoek ik een plekje zonder rokende buren. In mijn huis en tuin mag ook niet gerookt worden. Wij wonen aan een speelgroenstrook en daar staan ook anti-rookborden. Dus ook aan de voorkant geen gerook. Heb ook geen rokende buren.

    Maar dan valt het je wel extra op als er wel een rokend iemand langskomt. Wat ik heel smerig vind, is altijd personeel van winkels net naast de ingang staan te roken. Dan ga ik dus niet naar binnen. Slaat nergens op, maar op dat moment denk ik dat ik niet ga bijdragen aan het salaris van een roker.

    Gisteren hadden we wel een buurt BBQ. Walmde ook wel even goed, maar goed, alles richting de huizen van buren die meededen. 6 gezinnen die nauwelijks BBQ'en, behalve dan 1 keer per jaar tegelijk.

    Vuurkorven mogen hier per 1 januari niet meer, maar die gebruiken ze hier in de buurt volgens mij niet meer. Daar zijn de terrasheaters voor teruggekomen. Enige rookoverlast is de open haard van 2 a 3 buren, waaronder 1 directe.
     
    citroenrasp, TanjaK en Saartje33 vinden dit leuk.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.928
    20.028
    113
    Hier ook veel rook tijdens mijn jeugd, helaas. Mijn vader rookte als een ketter, nog steeds trouwens, ondanks meerdere TIA's :rolleyes:
    Maargoed, er werd helaas dus ook veel gerookt bij ons thuis. Mijn moeder stopte toen ik een jaar of 3/4 was, maar mijn vader rookte stug door. Toen ik 10 ofzo was kwam hij ziek thuis te zitten dus dat was vanaf toen echt de hele dag door roken, wat ik echt vreselijk vond! Gelukkig was het op school even rookvrij :) Mijn heftige longklachten kwamen later, toen ik een jaar of 20 was, hoewel ik als kind al wel inspanningsastma had.

    Maargoed, daardoor heb ik dus wel een ontiegelijke hekel aan roken gekregen. En ik herken het wel dat ik geen rokers wil "helpen" om het maar zo te zeggen, dan voel ik me medeplichtig. Dat vind ik zelf niet zozeer nergens op slaan, maar ik sta er dan ook wel star/zwart wit in (al zeg ik het zelf). Waar de rokers veel wetten tegenwoordig betuttelend vinden ("ik mag dit toch nog zelf bepalen" en dat soort onzin) vind ik alle maatregelen van tegenwoordig totaal niet ver genoeg gaan. Eigenlijk is het moeilijk voor te stellen dat roken überhaupt mag ondanks dat je je medemens er zo'n schade mee kan berokkenen.

    Wat andere soort rook betreft. Wij hebben tegenover ons huis een hammam en daar stookten ze tot niet zo lang geleden met hout. Ik moet zeggen dat ik er eigenlijk niet zo'n last van had. Zijn nu wel op gas overgegaan, wat voor de lucht volgens mij wel net iets minder erg is dan hout, maar zo'n schoorsteen is alsnog niet al te best geloof ik.
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.707
    6.008
    113
    https://www.nu.nl/buitenland/6325994/genderongelijkheid-en-yolo-generatie-leiden-tot-babycrisis-in-zuid-korea.html

    Dit vind ik ook altijd zo dubbel. Eigenlijk zouden we blij moeten zijn met een bevolkingskrimp, maar dan is er niemand meer om het land draaiende te houden. Ik hoop op een andere oplossing dan groei van de bevolking.

    In Nederland denk ik dat we van de krimpregio's moeten accepteren dat ze op d'n duur niet meer bestaan. Hoe erg is het om het hoge noorden van Groningen of delen van Zeeuws-Vlaanderen weer terug te geven aan de natuur bijvoorbeeld?
     
    citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
  18. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.728
    5.540
    113
    Vrouw
    Bij ons moeten ze ingeleverd worden aan het eind van het jaar. Kinderen krijgen dan ook gebruikte boeken. Dat is ook wel te zien. Alleen als ze echt heel erg beschadigd zijn gaan ze weg. Zoon heeft wel eens een boek gekregen waarvan uiteindelijk bleek dat er pagina’s misten. Duurde even voordat we toen midden in het jaar een nieuw boek hadden want school had ook geen reserve meer.

    Dochter heeft nu allemaal werk/leerboeken. Daar staat alle leer tekst in maar ook meteen de opdrachten. We hoefden dus geen schriften meer te kopen. Deze gaan dus wel weg aan het eind van het jaar
     

Deel Deze Pagina