Hoi lieve ouders van kindjes met een achterstand, ik vroeg mij af of er bij jullie dreumes tekenen waren al dat hij of zij zwakbegaafd was of dat dit een hele grote verrassing bleek achteraf? veelal kan ik lezen over het uitblijven van de motorische mijlpalen ( wat ook bij mijn dochter van 16 maanden het geval is). Specifiek worden dan de mijlpalen voor rollen zitten kruipen en lopen benoemd. Is dit niet van toepassing op de andere motorische mijlpalen maar specifiek deze punten? Waren er nog andere dingen die al gauw opvielen? Hoe zit dat met begrip van simpele opdrachten doen, humor, woordjes, etc.? Ik begin mij toch echt zorgen te maken en graag zou ik er zo vroeg mogelijk bij willen zijn voor goede hulp aan mijn dochter. Liefs
Ik begrijp je vraag niet zo goed. Je dochter haalt bepaalde mijlpalen niet dus je hebt het vermoeden dat ze misschien zwakbegaafd is? Is dit iets dat je met het consultatiebureau/de huisarts bespreekt? Wat zeggen zij erover?
Het consultatiebureau houdt in de gaten of je kindje motorisch achterloopt, als dat zo is zal je doorgestuurd worden. Mocht je niet naar het consultatiebureau gaan, kan je bij twijfels altijd naar je huisarts. Zwakbegaafdheid kan je nu echt nog niets over zeggen. Dit staat sowieso los van de motoriek. Pas als je kindje dingen zou moet kunnen als praten, klappen e.d. en dat nog niet doet, kan er onderzocht gaan worden waardoor je kindje achterloopt. Maar dat hoeft dan niet persé zwakbegaafdheid te zijn, kan bv. ook een vorm van autisme zijn.
Weet je, niet alle kindjes ontwikkelen zich precies volgens het boekje maar dat betekent niet dat ze direct zwakbegaafd zijn. Geef haar gewoon wat tijd en als je je echt zorgen maakt ga je naar het cb. Daarnaast: heb je realistische verwachtingen? Hoe snel maak je je druk? Kijk ook naar je eigen gedrag en denkpatroon zodat het geen projectie wordt.
Die mijlpalen zijn een indicatie voor bv verder onderzoek als ze niet gehaald worden, maar er is ook wel echt een marge hoor, het is echt niet zo dat een kindje dat bv met 6 maanden niet van rug naar buik rolt zwakbegaafd is. Soms is een kindje op sommige punten gewoon langzamer, maar bv ook een fysieke oorzaak kan dat veroorzaken (lage spierspanning bv). Je hebt het zelf ook over opdrachtjes, woordjes en humor - met 16 maanden is het verschil tussen kinderen daarin echt heel groot. Hier konden we bij de oudste haar woordjes al niet meer tellen met 18 maanden, de jongste zei met 2,5 jaar nog vrijwel niks - allebei niet zwakbegaafd. Bij twijfels en zorgen; ga naar je huisarts of het cb
Dank voor de reacties! mijn eerdere bericht is inderdaad een beetje onduidelijk. Niet enkel motorisch haalt mijn dochter haal mijlpalen niet, ze is wel heel sociaal (kijkt aan, veel lachen, vrolijk, zoekt mij ook wel op) maar andere dingen zoals klappen, wijzen, zwaaien doet ze niet. Ook heb ik niet het idee dat ze dingen goed begrijpt (simpele opdrachten niet doen), of als ik ergens naar wijs dat ze dan niet begrijpt wat ik bedoel. Verbaal gaat ze naar mijn mening wel redelijk goed (kan o.a. dierengeluiden, en ‘eten’ ‘zitten’ ‘drinken’ ‘mee’ ‘opa’ mama papa) zeggen. Vandaar mijn algemene vraag ook, wat de eerste tekenen waren en waar ik op kan letten. Veelal wordt er nog tegen mij gezegd dat ze nog jong is en dat het wel komt. Graag zou ik wat ervaringen willen horen van ouders.
Ik zou eens een kinderarts mee laten kijken. Wat je beschrijft klinkt normaal, maar het is lastig zo te beoordelen of haar gedrag ‘afwijkt’. maar als ze met 16 maanden al enkele woorden gebruikt lijkt zwakbegaafd me niet voor de hand liggen.
Ja maar woorden kennen wil niet zeggen dat ze goed hoort hoor . Maar als het onderzocht is, kan dat al geschrapt worden.
Ik zou naar het consultatiebureau of huisarts gaan als je je zorgen maakt. Er kan sprake zijn van een ontwikkelinsachterstand, dat betekent niet meteen dat ze zwakbegaafd is. Het kan ook zijn dat ze dat trager is in bepaalde dingen en dat dat vanzelf weer bijtrekt.
Als je zorgen hebt zou ik deze bespreken met CB. Een screening door fysio en/of logopedie e.d. kan soms helpend zijn om meer zicht te krijgen of er echt achterstanden zijn. Het eerste jaar van mijn zoon was vrij 'normaal'. Hij was niet de snelste, maar haalde zaken binnen de marges van CB. De eerste keer dat hij mijlpalen niet haalde was met bezoek aan CB bij 14 maanden. Maar het waren wel meerdere mijlpalen tegelijk, motorisch (grof en fijn), imiteren, taalbegrip e.d. Er waren veel dingen die 90% van kinderen op die leeftijd deden die hij (nog) niet deed. Mijn CB overigens heeft daar nooit adequaat actie op ondernomen, behalve een halfslachtige suggestie om fysio te doen omdat hij nog niet optrok tot staan. In dat tweede levensjaar (dreumes, van 1 tot 2 jaar) ging het mij steeds meer opvallen dat hij 'langzaam' was. Hij begreep weinig, had dingen niet snel door, ontwikkelde motorisch steeds langzamer etc. En we hadden veel gedragsproblemen, eetproblemen en slaapproblemen. Door mijn eigen gebrek aan ervaring (ik kende geen andere kinderen en wist weinig van normale ontwikkeling) had ik niet direct door dat het echt afwijkend was. Ik heb zelfs lange tijd het gevoel gehad dat ik een slechte ouder was, omdat qua opvoeding niets leek te lukken. Uiteindelijk heeft een bezorgd kinderdagverblijf aan de bel getrokken en is het balletje gaan rollen, is hij onderzocht en zijn er diagnoses uitgerold. Zijn eerste IQ test rond de 3 jaar was 71, gemiddelde ontwikkelingsachterstand van 1 jaar. In het begin werd het algehele ontwikkelingsachterstand genoemd, maar toen dit niet bijtrok met intensieve behandeling, gingen ze het licht verstandelijke beperking noemen, vanaf een jaar of 8 denk ik... Mijn zoon heeft overigens een hoop zaken gewoon geleerd en is altijd blijven door ontwikkelen, alleen (veel) langzamer dan leeftijdsgenoten. Hij is nu bijna volwassen.
Misschien een verwijzing vragen naar een kinderarts en naar een revalidatiecentrum? Deze kunnen goed meedenken als er op meerdere gebieden achterstanden zijn.
Dankjewel voor deze uitgebreide reactie. Dit is precies waar ik even inzicht in nodig heb aangezien dit ook mijn eerste kind is. Wat fijn dat jouw zoon zich verder bleef ontwikkelen. Jullie zullen vast een heel intens traject hebben doorlopen. Dat is precies ook een beetje mijn onrust dat het cb laconiek er mee om gaat. Ik heb binnenkort de fysio gepland staan en ben benieuwd naar wat zij zullen zeggen. Nogmaals dank voor het delen van jouw ervaring.
Weet je... er is voor een buitenstaander zo weinig over te zeggen omdat je het complete plaatje niet ziet. Hier ook een dochtertje van 16 maanden, ze loopt nog niet, spreekt ook nog geen verstaanbare woordjes, maar kletst de oren van je hoofd in haar eigen brabbeltaaltje. Daarnaast zijn er heel veel dingen die ze wel kan, ik zie haar ontwikkelen en heb er vertrouwen in dat de rest ook wel komt. In mijn omgeving hoor ik soms ook hoeveel druk er al op kindjes wordt gelegd omdat ze nog niet praten/lopen of wat dan ook, ook op oudere leeftijd hoor. Ik probeer op m'n kind te vertrouwen. Ze heeft van 5-8mnd fysio gehad, was goed, we hebben er zeker dingen van geleerd en tegelijkertijd ontwikkeld ze ook gewoon door op eigen tempo. Later dan gemiddeld, maar als je geen trage kindjes hebt krijg je ook die gemiddeldes niet. Neefje liep net voor z'n 2e verjaardag, nu een jaar later niks meer van te zien hoor, hij rent net zo hard als leeftijdsgenootjes. Maar als je je echt zorgen maakt zou ik die eens bespreken op het CB of met de huisarts. Gaat je kindje ook naar de opvang? Hoe kijken ze daar aan tegen haar ontwikkeling? Nogmaals vanachter een scherm is het zo lastig beoordelen, als jij je echt zorgen maakt moet je uiteraard je moederhart volgen. Maar laat je niet gek maken door wat de omgeving soms voor maatstaven heeft.
Dank voor je bericht! Klopt dat het lastig is voor een buitenstaander om het eea te zeggen over je kind, vandaar dat het mij erg helpt de ervaringen van anderen te horen om dit voor mij zelf een beetje inzichtelijk te maken. Kindje gaat naar de opvang inderdaad en daar zeggen ze ook dat elk kind op het eigen tempo ontwikkeld, maar dit lijkt overal een beetje een mantra te zijn. Het klopt natuurlijk wel, maar dan alsnog wil ik niet mijn ogen sluiten voor de dingen die wel opvallen. En het klopt wat je zegt: ook kijken naar de dingen die ze wel kan! dankjewel nogmaals