Hellup! Buikslaper + opvang

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Patty91, 1 aug 2024.

  1. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Hé hallo,

    Ik zit met mijn handen in het haar en zie gewoon geen oplossingen meer.

    Onze dochter is bijna 4 maanden en slaapt sinds haar geboorte overdag op haar buik en vanaf 22.00 uur ‘s avonds op haar rug. Overdag slaapt zij NIET als zij niet op haar buik ligt (of in je armen).

    Ik werk op de opvang waar mijn dochter ook zit (andere groep) en in mijn verlof heb ik al bij de locatiemanager aangegeven dat we een buikslaper hebben en wat ik/we ook doen ik haar niet op haar rug krijg. Dit was geen probleem mocht gewoon op haar buik maar moest dan wel in wiegje op de groep. Dus heb ik haar aangeleerd in de box te slapen waar haar broers om haar heen waren zodat ze leerde omgaan met herrie.
    Dat is goed gelukt want ze slaapt overal (doorheen) en kan zelfstandig in slaap vallen. Heeft niets nodig. Enige is: alleen op haar buik.

    Na de eerste week op de opvang begon de ellende. Alle collega’s gingen zich ermee bemoeien en toen kwam de boodschap: buik slapen mag niet, ze moet op haar rug.

    Toen kwamen we met de oplossing om haar tot ze kan rollen bij mij op de groep te plaatsen zodat ze wel op haar buik kan slapen en mocht ze overlijden ik aansprakelijk ben en de rest geen “gedoe” krijgt.
    Maar ook vandaag kreeg ik de te horen dat dat toch ook niet mag en dat zodra ze slaapt ze direct op haar rug gedraaid moet worden.

    Dat brengt het volgende. Ons meisje slaapt gewoon echt niet op haar rug. Deze ontwikkelingen zorgen er dus voor dat we nu naar een situatie moeten waarin onze dochter 3 dagen naar de opvang moet en daar dus hele dagen niet slaapt.

    Ik vind dit echt niet acceptabel. Ze is 4! Maanden en niet slapen is niet ontwikkelen. En dit alles is tot ze kan rollen want dan mag ze wel buikslapen:cry:

    Wie heeft tips? Ik weet het namelijk echt echt echt niet meer.
     
  2. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.932
    3.727
    113
    Je kan als ouder gewoon een formulier ondertekenen dat je kindje op zn buik mag slapen en jij zelf hier verantwoordelijk voor bent/ toestemming voor geeft. Tenminste, dat kan bij ons. Moet ook tekenen voor speentjes / knuffeltjes etc. Misschien kan er zoiets bij jullie?

    Doet ze al pogingen tot rollen? Lastig zeg.. ookastog dat ze zo moeilijk doen. Kan je nog iets van ouderschapsverlof opnemen? Gastouder zoeken?
     
    Amarens, Patty91 en Sado vinden dit leuk.
  3. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    7.065
    5.769
    113
    Vrouw

    Hier hetzelfde. Wij hadden ook een buikslaper en moesten een formulier ondertekenen dat wij dit akkoord vonden.
     
    Patty91 en Sado vinden dit leuk.
  4. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Die formulieren bestonden “vroeger” wel maar mogen nu ook niet meer :(

    Ik neem 1 dag in de week ouderschapsverlof op. Eigenlijk voor mijn eigen mentale gestel maar ik hou haar die dag nu thuis. Maar meer dagen is financieel niet haalbaar helaas.

    De wachtlijsten hier zijn dacht ik 2 jaar en het is hopelijk nog “maar” een probleem van 2 maanden tot ze kan rollen (althans haar broers waren 6 maanden). Overstappen is dus geen optie.
     
  5. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.932
    3.727
    113
    Ik heb hem vorig jaar nog ondertekend bij onze opvang. Mijn jongste is van mei vorig jaar.

    Wat jammer dat het niet meer kan. Ik weet ook niet zo goed hoe je het moet aanvliegen. Toch blijven praten met je collega's? Opas en omas inzetten? Broers/zussen? OF desnoods alleen thuis laten slapen als dat te regelen is?
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  6. Mya

    Mya Fanatiek lid

    12 apr 2012
    2.645
    2.193
    113
    Ik werk zelf ook in de kinderopvang, nooit gehoord dat t niet meer mag, wel moeten ouders er voor tekenen. Ik werk in een baby groep, en wij hebben dus nog gewoon een formulier, waarop aangegeven kan worden of je een buik of zij slaper hebt…,, zou lastig worden als dat niet meer mag.
     
    Patty91 en Sado vinden dit leuk.
  7. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Ik heb bij ons in de informatie bank gekeken, leidinggevende gevraagd en gebeld met het hoofdkantoor en bij ons (Partou) bestaan de formulieren niet meer vanwege toch het risico wat eraan hangt.

    Opa’s en Oma’s werken fulltime, papa werkt fulltime, ben enig kind. En alleen thuis slapen houdt in dan zij dus 9/10 uur zonder slaap moet doen. Dat is voor een baby van 4 maanden echt niet te doen en ook niet verantwoord.

    En dit alles tot ze rolt want dan mag ze wel buikslapen en is alles prima en doet niemand meer moeilijk:cry:
     
  8. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Ik had ook nagevraagd of het met een medische verklaring wel mag. Onze dochter knort en snurkt ook heel erg dus we moeten naar de KNO arts.
    Ik had aan de kinderarts ook gevraagd of het een medische verklaring kan hebben waarom ze niet op haar rug wilt/kan slapen. Hij gaf aan dat dit zeker kon, maar ook daar had de opvang geen boodschap aan helaas.
     
  9. 2jongensmama

    2jongensmama Fanatiek lid

    17 jan 2020
    3.932
    3.727
    113
    Ja dat kan er niet echt iets.

    Ik bedoelde met alleen thuis slapen, tussendoor naar huis met je dochter om haar daar te laten slapen.

    Misschien tijdelijk je ene dag verdelen over alle werkdagen zodat ze 4x een slaapje van 1,5 uur thuis kan doen?

    Hoe doen ze dat bij andere buikslapers dan? Gewoon niet laten slapen? Ze denken neem ik aan toch wel mee? De groep zit zelf anders met een oververmoeide baby.

    In de draagzak bij jou nog een optie om haar te laten slapen? Hier hebben ze op de groepen draagzakken , kinderwagen, schommelwiegjes, echt alles om de kleintjes te laten slapen.
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  10. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.382
    3.592
    113
    Ik vind het nogal bijzonder. Natuurlijk weet iedereen van het verhoogde risico op wiegendood bij buikslapen, maar wat als je kindje inderdaad niet anders kan? Naar mijn mening zijn ze wel erg moeilijk aan het doen. Mede lastig dat het ook je eigen werkgever is.
    Ik heb in het verleden bij de oudste 2 ook een formulier ondertekent (wel bij een GO) dat ze op de buik sliepen, bij onze jongste was het niet nodig, die sliep de eerste maanden op haar rug.
    Lijkt mij dat andere ouders hier in de opvang dan toch ook tegenaan lopen? Ik zou ze bij jou op de groep houden en gewoon zelf op haar buik daar laten slapen. Jouw kind, jouw verantwoordelijkheid, dan moeten ze maar niet zo moeilijk doen.
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  11. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Het komt bij ons op de opvang eigenlijk zelden voor dat we buikslapers hebben dus dit is niet vaak aan de orde.

    toevallig komt er eind deze maand een nieuwe buikslaper (5 maanden oud) en die ouders zijn gebeld dat het echt niet mag en ze hem moeten leren slapen op de rug. (Ja lekker makkelijk, alsof dat zo makkelijk gaat:roflmao:)

    Mijn dagen gaan opsplitsen is niet mogelijk want ik heb nog 2 kids die op de opvang/BSO.
    MAAAAARRR dat draagzak idee vind ik een goede! Ga dat maandag gelijk bespreken.
     
  12. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    7.065
    5.769
    113
    Vrouw
    Bijzonder alsof je een kind van een paar maanden “kan leren” slapen op hun rug. En niet veel voorkomend..? Bijna al mijn vriendinnen hebben kinderen die op hun buik slapen in die leeftijd.
    Hier ook een buikslaper, nog steeds trouwens, maar kreeg een formulier en die ondertekend.
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  13. Mya

    Mya Fanatiek lid

    12 apr 2012
    2.645
    2.193
    113
    Echt bijzonder dat er geen baby’s op de buik mogen slapen daar, mag t ook niet in de box, dat er continu naar gekeken kan worden? Bij mij op de groep, laten we baby’s die we niet helemaal vertrouwen, klinkt misschien gek, maar als een baby bv wat benauwder is van verkoudheid, of we hebben er nu 1 die steeds allergie vlekken ontwikkelt, waarvan ons gevoel zegt, niet veilig, kan die in de box slapen, ik werk nog ergens waar dat gelukkig allemaal mag, en t ook gewaardeerd worden dat we die keuze dan maken. Hoop dat de draagzak dan bij jou een oplossing mag zijn, want zolang niet slapen, kan ook echt niet, en ook bijzonder dat je collega’s ook niet voor je opkomen, of je helpen in deze situatie.
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  14. Achterkantvandemaan

    31 dec 2020
    7.807
    7.961
    113
    Belachelijk dat het zelf met een medische verklaring niet mag. Wat moet je dan als ouder?

    Hier moest hij vanwege medische redenen ook op zijn buik slapen, vanaf 7 maanden. Wij hebben dit aangegeven en konden vorig jaar ook een formulier tekenen. Ik zou toch eens uitzoeken of zij dit vanuit eigen beleid inderdaad mogen weigeren zelfs al is er een medische indicatie.
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  15. Annefien

    Annefien Bekend lid

    4 jan 2021
    594
    359
    63
    Vrouw
    Wat een lastige situatie.
    Even een tip vanuit een hele andere hoek.
    Ons zoontje had een flinke afplatting van het hoofd waardoor we een tijdje bij de kinderfysio gelopen hebben. Zij heeft ons toen onder andere laten zien hoe we hem konden helpen bij het leren rollen.
    De gedachte was hoe eerdere hij rolt hoe sterker hij wordt en hoe sneller hij hopelijk op zijn buik wil slapen, wat die afplatting ten gunste komt.
    Maar misschien dat je daarmee dus het leren omrollen iets zou kunnen versnellen waardoor ze eerder op haar buik mag en het probleem opgelost is.
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  16. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Ze slaapt al in een wiegje op de groep waardoor er continue ogen op haar zijn. Thuis slaapt ze idd in de box of in haar ledikant met een camera op haar gericht. Niet dat ze met haar neus ooit in het matras is gekomen, maar ook die ene keer wil ik niet meemaken dus daarom doe ik het het liefste zo veilig mogelijk.

    Sommige collega’s willen mij wel bijstaan maar het is gewoon heel zwart/wit als hoge piefen langskomen en zien dit kunnen we ons baan verliezen. Nou neem ik dit risico graag (want ik wil dat mijn dochter slaapt) maar snap dat collega’s dat niet willen riskeren.
     
  17. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Ja goede tip dankjewel!! Ons middelste had dit inderdaad ook dus probeer al vaak via haar zij haar te laten rollen en uit te dagen met speeltjes. Ze kan nu van zij naar buik dus hoop dat ze snel oppikt en helemaal rond gaat:thumup:
     
    Annefien vindt dit leuk.
  18. YaelStone

    YaelStone Fanatiek lid

    5 aug 2019
    2.363
    4.258
    113
    Ik werk ook op een opvang waar het officieel niet mag, maar als een kind er beter door slaapt dan overtreden wij soms wel wat regels ;)
     
    Mya en Patty91 vinden dit leuk.
  19. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Wat fijn dat jullie naar het kindbelang kijken! Dankjewel daarvoor <3
     
  20. Mya

    Mya Fanatiek lid

    12 apr 2012
    2.645
    2.193
    113
    Maar mag ze wel op de groep in t wiegje op haar buik slapen? En wat betreft het werken daar, daar zou ik niet gelukkig van worden als leidster, ben zo blij dat ik ergens werk waar we gewoon veel zelf beslissen, en anders alles bespreekbaar kunnen maken, er zijn nog steeds vele tekorten in de kinderopvang, dus denk dat je zo weer ergens anders aan de gang kunt, of je collega’s, zo werken, dat er continu over je schouders word mee gekeken, lijkt mij verschrikkelijk. Ik heb trouwens zelf altijd geleerd, dat als je een buik slapende baby terug draait, de kans op wiegendood juist groter wordt, omdat ze dan steeds gaan proberen op de buik te draaien, t niet lukt en steeds vermoeider worden, waardoor je dus juist meer risico loopt, dan wanneer je een baby gewoon laat liggen, misschien iets om uit te zoeken wat ze daar over zeggen.
     

Deel Deze Pagina