Vaginaal bevallen of sectio

Discussie in 'De bevalling' gestart door Joefmom, 30 jul 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Joefmom

    Joefmom Actief lid

    4 jan 2023
    168
    239
    43
    Vrouw
    Physician assistant
    Hallo,

    1,5 jaar geleden ben ik met 42 weken ingeleid. Van ballon naar vliezen breken naar infuus met opwekkers. Na een storm en een ruggenprik die geen seconde hielp bevallen van een gezonde zoon, 50 cm en 3880 gram. Ik heb een subtotaal ruptuur gehad wat betekend dat ik flink ben uitgescheurd maar niet mijn volledige kringspier.

    Nu had ik een afspraak om te kijken of vaginaal bevallen bij deze zwangerschap verstandig is. De verloskundige zei al: ze denken in doemscenario’s, mensen die niet uitscheuren of enkel een knip krijgen zien ze niet (en dat klopt natuurlijk).
    Nu is mijn kringspier niet heel dik, er is 25% littekenweefsel wat nu goed werkt. Mocht ditzelfde scheuren, is er geen garantie wat dan de functie is (bv incontinent). Ze spreken van een kans van 4-8%.

    Een keizersnede is ook ingrijpend.. ik ben echt geen bedligger en dan mag ik dus mijn zoon van 1,5 zeker 6 weken niet tillen…..

    Wat zouden jullie doen?

    Mijn gevoel nu zegt een datum plannen week 40 en hopen dat deze baby zichzelf meld voor de tijd (en dus natuurlijk komt en niet 2 weken overtijd na inleiden met infuus). Met week 35 mag ik nog een extra groeiecho.
    Ik mag niet met ruim 41 weken nog zeggen dat ik een keizersnede wil.
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.850
    26.423
    113
    Vrouw
    2x sub ruptuur gehad (bij nr1 en 2 was t echt een reconstructie), van nr2 herstelde ik veel sneller, terwijl de vk in opleiding zei: hoe moet je zien wat bij wat hoort? Was 1 puzzel... was nog erger dan bij de 1e (persen moest in noodtempo vandaar). 3e x was de beste.
    Bij nr2 stond de gyn al klaar met de beruchte schaar, maar t klinkt gek... het was het vreselijke litteken waardoor ze de schaar weglegde: ik scheurde makkelijk uit, dus zou dat nu weer doen. En natuurlijk scheuren is voor t herstel vaak wel beter. Maar goed, 2x sub dus.... en 3 keer is mijn vagina wand gehecht (nr3 was gelukkig niet door naar achteren)

    Eerder inleiden maakte geen verschil iig bij mij,


    Ik heb er niets aan overgehouden verder. Goed, alleen op de trampoline sta ik niet ;)

    Ik heb zelf gekozen voor vaginaal ook, vanwege herstel.
     
  3. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Ik heb geen ervaringen met vaginaal bevallen. Maar wel 3x met een keizersnede. Het is niet altijd een zwaar herstel. Alle 3 de keren was ik binnen 2 dagen weer op de been (laatste keer zelfs de dezelfde dag alweer). Elke keizersnede ging het beter en makkelijker dus het hoeft echt niet een slechte keuze te zijn!

    Natuurlijk kan het ook anders lopen. Maar je leest vaak de negatieve dingen en ik wilde mijn positieve ervaringen met je delen om je moed te geven mocht het toch een keizersnede worden!
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  4. Joefmom

    Joefmom Actief lid

    4 jan 2023
    168
    239
    43
    Vrouw
    Physician assistant
    Dankjewel! Hebben ze jou daarin ook advies gegeven?
    Ik had een graad 3B ruptuur met daarbij forse ruptuur vagina zijwand en labium rechts + vagina achterwand links dus mijn OK was ook een hele puzzel haha. Vandaag had ik een endo echo, bij mij in het ziekenhuis doen ze sinds 3 jaar deze controle. Heeft een voordeel dat ze kunnen zien hoe het herstel er nu uit ziet maar nog steeds geen enkele zekerheid wat beter is…

    eerder inleiden maakt geen verschil, ik wil alleen écht geen inleiding met opwekkers meer want door de storm is het volledig mis gegaan. Ruggenprik heeft geen seconde geholpen, zo hoog stond de dosering om mijn weeën op gang te houden. Bij plaatsen epiduraal moest hij lager en waren alle weeën ook gewoon weg…. Me lichaam deed niks zelf.
     
  5. Joefmom

    Joefmom Actief lid

    4 jan 2023
    168
    239
    43
    Vrouw
    Physician assistant
    Thanks! Heb bekenden die er inderdaad positief over zijn. Ik ben er zelf meer onzeker over omdat ik echt niet stil ‘kan’ of wil zitten en een peuter heb lopen die ik niet tekort wil doen.
    Rust en herstel is wel belangrijk bij zo’n ingreep…
     
    Patty91 vindt dit leuk.
  6. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Oh absoluut is rust belangrijk voor je herstel. Maar ook zonder tillen kun je jouw peuter nog veel geven. Ik liet mijn peuter bijvoorbeeld bij mij klimmen zodat ik lekker kon knuffelen. Als we weg waren en hij had een mental breakdown dan ging ik naar zijn level en konden we ook knuffelen ipv het optillen wat ik normaal zou doen.

    Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat beide jongens beide keren echt niets tekort zijn gekomen.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  7. Patty91

    Patty91 Actief lid

    3 jan 2021
    258
    475
    63
    Vrouw
    Oh en dat stilzitten kan/kon ik ook niet en heb dat dus ook amper gedaan hihi. Gewoon continue gekeken wat ik wel en niet kon en eigenlijk was dat alle keren heel veel.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  8. Mamavan123

    Mamavan123 Bekend lid

    20 apr 2023
    520
    453
    63
    Ik had bij de eerste ook een sub ruptuur en de tweede geen schrammetje. Allebei boven de 4 kilo geboren. Het hoeft dus niet weer mis te gaan.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  9. enceinte

    enceinte Actief lid

    17 aug 2023
    317
    311
    63
    Vrouw
    Mocht je besluiten te gaan voor een keizersnede, ook hier een positieve ervaring. In 2016 ingeleid met 38 weken en ik bleek een te smal bekken te hebben. Hierdoor een flinke knip gekregen en had een heel lang herstel. In 2018 een keizersnede gehad van mijn dochter, ook daar zat qua leeftijd dus nog geen 2 jaar tussen.

    De geplande keizersnede viel mij alles mee! Ja, de eerste dagen waren pijnlijk. Maar binnen een week liep ik alweer rond terwijl ik 2 weken na de bevalling van de eerste nog amper kon zitten. Ik moest mezelf echt afremmen om na 2/3 weken het huishouden weer op te pakken maar ik voelde mij echt prima. Een hele verademing vergeleken met de bevalling, ondanks dat een keizersnede natuurlijk ook niet niets is. Gelukkig door de positieve ervaring ook niet bang om binnenkort weer een keizersnede te moeten.

    Eerlijk gezegd denk ik in jouw situatie ook in doemscenario’s. Ik zou veel te bang zijn dat het wel mis gaat en je daardoor nog veel langer herstel hebt dan 6 weken rustig aan doen.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  10. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    678
    392
    63
    Ik heb ook bij de eerste een subtotaal ruptuur gehad. Was ook een inleiding met weeën storm en geen goede coaching met persen. Herstel daarvan ging goed.

    2e bevalling was geen inleiding en ging rustig. Alleen had ze een handje naast haar hoofd toen ze eruit kwam. Dus toen had ik een hoge vagina wand ruptuur.

    3e bevalling ging ook rustig maar toen had ik een cyste van bartholyn bij de uitgang en daarbij een scheurtje wat dus ook in het ziekenhuis gehecht moest worden.

    Nu met de 4e weet ik uiteraard nog niet hoe het zal gaan. Ik wil deze keer proberen in bad te bevallen zodat alles lekker soepel is en de kans op uitscheurwn minder.

    Bij mij zijn de risico's nooit besproken. Voor mij was het niet meer dan normaal dat ik weer 'gewoon' ging bevallen. Dat ik voor een keizersnede zou kunnen kiezen is nooit ter sprake geweest.
    Bij mij is het best goed hersteld alleen moet ik inderdaad ook niet trampoline springen:roflmao:
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  11. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.850
    26.423
    113
    Vrouw
    Nr3 was bij mij ook hand naast hoofd. Zorgde idd voor letsel in de vagina. Maar dat deed echt amper pijn. Ik zat niet op de hechtingen.

    Ik heb 3 inleidingen gehad en hoewel alle 3 bagger zijn verlopen, is t qua uitscheuren dus echt wel anders verlopen.

    Ja bij mij kwam keizersnede wel ter sprake bij de gyn. Maar ik wou t zelf niet
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  12. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.523
    1.669
    113
    Bij mij is dit ook nooit besproken. Bij de oudste een totaalruptuur en bij de jongste een subtotaalruptuur. Volgens de gynaecoloog die mij gehecht heeft bij de jongste ben ik tijdens de tweede zwangerschap niet goed ingelicht door de verloskundigen. Jammer, want ik had er achteraf ook wel meer inzicht en inspraak in willen hebben.

    Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik bij de jongste voor een keizersnede gekozen. Maar ja, das achteraf natuurlijk..

    Succes met je keuze!
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  13. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.529
    3.486
    113
    Ik had bij de 3e een subtotaal ruptuur. Bij de 4e wilde ik daarom een keizersnede. De verloskundige heeft me hier vanaf gepraat en ik heb, na een positieve endo echo, beslist om het toch vaginaal te proberen. Ik ben ingeleid met 39+2 dmv vliezen breken en wee opwekkers. Deze keer ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De 3e woog 4666 gram en de 4e woog 3980 gram.

    Bij de 5e heb ik wel gekozen voor een keizersnede. Ik had nu zwangerschapsdiabetes, hij werd ook zwaar geschat. De reden dat ik koos voor een keizersnede is dat ik heel bang was, bang om weer uit te scheuren, bang om hem te verliezen. Ik was ineens gewoon ontzettend bang geworden voor een gewone bevalling. En omdat ik bij de 1e een keizersnede heb gehad, mocht ik kiezen. Herstel heeft 2 weken geduurd, daarna geen pijn meer, maar uiteraard nog wel rustig aan gedaan.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  14. Joefmom

    Joefmom Actief lid

    4 jan 2023
    168
    239
    43
    Vrouw
    Physician assistant
    En wat bedoelen ze dan met een positieve endo echo?
    Ik heb ook helemaal de keus, er is geen dringend advies. Alleen het advies overwegen is al bij 1 klokuur littekenweefsel en ik heb 4 klokuren… 92% kans dat t goed gaat, maar wel 8 ipv 1 % kans op ‘schade’
     
  15. Joefmom

    Joefmom Actief lid

    4 jan 2023
    168
    239
    43
    Vrouw
    Physician assistant
    Ik ben niet bang voor hechten maar wel voor toekomstige incontinentie… door de endo echo weet ik dat 25% nu al litteken is waar geen spierkracht in zit.
     
  16. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.529
    3.486
    113
    Daar bedoel ik mee dat er bij mij helemaal niet meer te zien was dat ik een subtotaal ruptuur heb gehad.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  17. Minimensje83

    Minimensje83 Fanatiek lid

    19 jan 2014
    1.560
    976
    113
    Vrouw
    Ik kan je geen ervaring geven over de ruptuur. Wel heb ik 2 vaginale bevallingen gehad en kreeg ik nu de keus voor sectio of vaginaal gezien het herstel na de eerste twee bevallingen dramatisch was. Ik heb echt heel lang getwijfeld en voor keizersnede gekozen. Het herstel was zeker zwaar maar ik zou het zo weer over doen want het was wel makkelijker dan van de vaginale bevallingen (toen kon ik na 3 maanden pas 15 min met acceptabele pijn zitten en na 6 weken pas 10-15 min lopen). De eerste 2 weken moet je volledig voor hulp zorgen zou ik op voorhand zeggen. Daarna had ik hier partner die halve dagen werkte en dat was prima (nb: ik zat in een rolstoel einde zwangerschap, moest zitten tijdens tandenpoetsen etc). Je 1.5 jarige kan je oplossingen bedenken. Die kan krukje op zelf op commode klimmen als je erachter staat, zelf trap op klimmen als je erachter loopt etc.. energie blijft alleen echt langer beperkt na keizersnede vind ik. Dus met een dreumes erbij zou ik wel hulp inschakelen. Zoals kraamhulp zei: na 1 week kan je voor jezelf zorgen, na 2 weken voor jezelf en de baby, na 4 weken voor jezelf, de baby en wat kleine huishoudelijke dingen (en andere kids), na 6 weken ook voor de andere kids (of wat licht huishoudelijk werk), na 6 weken kan je alle lichte dingen weer zelf. Daarna pas komt het herstel van conditie opbouw, spierkracht trainen, zwaardere huishoudelijke dingen. dit is gemiddeld zeg maar (bij mij gaat het iets trager). Ik vind dat niet zo dramatisch. Voor mij was ook de afweging dat dit de laatste was, dus de negatieve gevolgen van keizersnede daarvoor kon ik voor lief nemen. Ik vond risico op niche nog wel een overweging om mee te nemen. En ik heb nu zo’n hangbuikje, na vaginale bevallingen herstelde buik veeeeel mooier.

    Dus tja waar doe je goed aan .. ik heb geleerd dat je dat achteraf pas weet. Succes met keuzes maken!
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  18. Joefmom

    Joefmom Actief lid

    4 jan 2023
    168
    239
    43
    Vrouw
    Physician assistant
    Thanks allemaal! Zo zie je maar dat alles voor en nadelen heeft…
    Ik ga morgen even met mijn verloskundige overleggen!
     
  19. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    48.609
    33.603
    113
    Ik kan niet zeggen wat je moet doen, beiden hebben voor en nadelen idd. Kan je wel meegeven dat tov van mijn spoedks, het herstel van mijn geplande ks mij héél erg meeviel. Ik stond na 4 uur op om zelf naar de wc te gaan en ging de volgende dag naar huis (de eerste keer moest ik 5 dagen blijven). Na een week kon ik bijna alles weer bij de geplande ks.
     
    Joefmom vindt dit leuk.
  20. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    48.609
    33.603
    113
    Dat hoeft niet hoor. 3 ks en geen hangbuikje daar, ondanks momenteel overgewicht.
     
    Joefmom vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina