Recept? Vaak als ik een cake wil bakken, heb ik geen eieren in huis. Een ei-loos recept zou ideaal zijn. Je kunt ze vervangen door appelmoes las ik ergens? Maar dan moet ik weer een hele pot openmaken dus dat is ook niet handig (heb veel literpotten zelfgemaakte appelmoes op voorraad) Ik gebruik olie voor het bakken van brood. Elk recept staat bijvoorbeeld 20 gram boter of margarine in, ik doe dan 50% meer, 30ml olie. Werkt perfect.
Zuivel remt de opname van ijzer. Aangezien we niet zo vaak vlees eten, en ik toch al snel vatbaar ben voor bloedarmoede (ivm opnamestoornis) vind ik het zonde om de biologisch beschikbare ijzer uit vlees minder te laten werken. Slecht wil ik het niet per se noemen hoor, maar vind het o.a hierom zonde om te combineren. Man en kinderen drinken wel eens karnemelk bij het eten, ook als er vlees bij zit. Maar zelf drink ik dan gewoon een glas water.
Jeetje dat had ik echt niet verwacht! Thanx voor deze info. Bij ons gaat er een pond kaas per week door ongeveer, dus 25 kilo (!) op jaarbasis. Ook wel iets om over na te denken, en dan heb ik de geraspte kaas en bijvoorbeeld brie (1-2 puntjes per maand) nog niet meegerekend. Die geraspte koop ik al tijden niet meer trouwens want ik vind het zonde, is veel duurder per kilo en kan je makkelijk zelf raspen.
Hier hetzelfde probleem met de shirts van vriend (eigenlijk alleen de donkere was) en tegenwoordig die van oudste zoon. Het blijft naar zweet stinken dus ik was ze apart van de kleding van de anderen anders stinkt dat ook naar zweet. Als ik dan een rek vol heb hangen in huis, stinkt het daar ook. Heb toevallig een fles wasverzachter in een gratis babybox van de supermarkt gekregen dus ga dat ook proberen. Soms breekt nood wet toch?
Je hebt gelijk. Ik moet ook niet te streng zijn voor mezelf, maar ik merk wel dat ik er toch een beetje paniekerig van word (eigenlijk zoals ik dat met bewerkt eten ook heb). Vooral als ik dan lees over hormoonverstorende stoffen en microplastics die erin kunnen zitten. En in de EU is het vaak nog wel ietwat gereguleerd, maar daarbuiten wordt waarschijnlijk nog ergere troep gebruikt. Maar ja, anderzijds is puberzweet ook weer vreselijk.
Ik denk dat laatste. Ik gebruik de plantaardige 'margarine' van The Flower Farm, niet omdat het palmolievrij is (ook wel een beetje trouwens) maar omdat we die hier het lekkerste vinden. Koop het ook alleen in de aanbieding wanneer het 1+1 is, anders vind ik het weer te duur. Het blijft hier toch elke keer weer een tweestrijd tussen wat ik wil en wat ik kan kopen
Maar dat wordt toch ook al decennia gezegd van vlees, aangezien in de veeteelt toch ook veel stoffen gebruikt worden bij de dieren die voor mensen ook niet zo gezond zijn...
Dat is ook de reden dat wij zijn overgestapt op niet-eco wasmiddel. Nu hebben we gewoon poeder met geurtje. Bij de eco-variant miste ik het geurtje echt. Ik deed er geurparels bij, maar die lossen slijmerig op en lieten een laagje achter omdat wij op lagere temperaturen wassen. Wat een stank dat veroorzaakt! Ecover is eco en met geurtje, maar de prijs is 3 keer zo hoog en bij ons niet in peodervorm te kopen. Anders had ik dat in de aanbieding kunnen kopen.
Let op: voor palmolie-alternatieven zijn er ook plantages nodig en die worden op dit moment veel minder goed beheerd, waardoor palmolie toch duurzamer is.
Daar heb ik me niet zo in verdiept. Ik weet wel dat plantaardig eten ook niet zo goed is voor de hormoonhuishouding, in ieder geval bij mezelf. Volgens het voedingscentrum is het blijkbaar pas problematisch bij overconsumptie. https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/hormonen.aspx
Wat zijn deze alternatieven dan? (Sorry, niet in verdiept.) In onze margarine zit dus "gewoon" palmolie. Vast niet erg goed, maar volgens mij wordt dat in ieder merk hier gebruikt.
Helaas deed het geurtje in ons waspoeder dus niet genoeg tegen de stank Wellicht helpt het overstappen naar een héél sterk geurend wasmiddel wel, maar die zijn vaak vloeibaar en ik wil liever poeder gebruiken.
Appelmoes lijkt me toch echt heel anders smaken dan ei. Maar voor het bakken is volgens mij vooral belangrijk dat de verhouding droge en natte ingrediënten klopt. En welke ingrediënten dat dan precies zijn en hoeveel is vooral voor de smaak van belang en kan van invloed zijn op de luchtigheid/structuur.
Je gebruikt er als eivervanger niet zoveel van, volgens mij iets van 1 lepel ter vervanging van 1 ei ofzo, in de meeste recepten proef je maar weinig appelmoes terug. Maar het heeft wel weer wat bindkracht, net zoals banaan. Ik vind het allemaal niet zo goed werken als ei-vervanger eerlijk gezegd. Bv in pannenkoekjes merk ik bij het gebruik van van appelmoes of banaan geen verschil met het totaal ei(vervanger)loos bakken. Waar ik het wel voor gebruik is de havermoutpap, meer voor de smaak. Ik maak ook wel eens appelmoescake of -muffins, maar daar zit dan óók ei in. Om wentelteefjes te maken gebruik ik tegenwoordig maïzena. Dat werkt heel goed en vind het eigenlijk zelfs lekkerder dan met ei, omdat ik de overheersende smaak van ei in baksels niet altijd even lekker vind.
De Flower Farm gebruikt Shea butter. Dat komt uit Afrika, maar ook daar wordt landbouwgrond voor gereed gemaakt, ten koste van de natuur. Het gekke is, ik heb die info ooit op de site van het WWF gevonden en nu probeer ik het erbij te zoeken en vind alleen maar links naar de webshop met zeepjes met shea butter. Hoe dan!? Even in verdiepen dan.
Appelmoes wordt volgens mij alleen gebruikt als bron van suiker. Want dat zou wel mogen. Nou, een te veel aan fruitsuikers is nog steeds niet goed, kun je beter gewone suiker gebruiken.
Het wordt door veganisten ook vaak als eivervanger gebruikt. Net als banaan. Omdat appel best wat pectine bevat en dus ook bindkracht heeft, wel minder/anders dan ei. Maar er zijn inderdaad ook best veel "suikervrijelingen" die alleen fruitsuiker "mogen".