Hier heel veel potjes: - 600 per maand naar algemene rekening - 350 per maand voor vakanties (ik maak voor elke vakantie een apart potje ). - 275 per maand interieur en reparaties huis. - 120 per maand voor onderhoud auto/fietsen - 40 per maand voor uitvaart (we hebben geen verzekering) - 25 euro per maand per kind (dat komt vrij als ze 18 zijn), maar heb al een bedrag in eigen beheer staan voor als ze gaan studeren.
Ja maar dat is een beetje mijn punt. Na hun 18e op hun naam kun je het er niet meer afhalen. Als ze het dan verbrassen ipv uitgeven aan hun studie als dat nodig is, is dat toch wel erg zuur.
Wij sparen 100 euro per maand per kind. Dat gaat in een apart spaarpotje per kind op onze spaarrekening. Geld is niet bedoeld om aan hen over te dragen, maar om hen zonder zorgen te kunnen ondersteunen bij studie, rijbewijs, eerste woning etc. Al het andere gaat over t algemeen op de grote hoop, omdat we de spaarrekening verder alleen voor de echt grote uitgaven, zoals verbouwingen, aanspreken. Er gaat elke maand automatisch op wat er nog over is als het salaris weer gestort is.
Volg ik je niet? Wij sparen voor de kinderen op rekeningen ABC, voor alle andere zaken op rekening D. De rekeningen zijn gescheiden van elkaar, maar staan wel op onze naam.
Voor zoon sparen we 70 euro per maand. En probeer ongeveer 2000 euro op de spaarrekening te hebben staan. Nu laatst een electrische fiets gekocht en best wel wat aan het huis gedaan weer. Dus de bodem raakt in zicht. Ben wat minder gaan werken dus hij groeit ook iets minder snel aan nu. Hopelijk over een paar maanden alles weer up to date.
Ja en dat bedoelde ik en dus niet apart. Wij hebben alles op 1 hoop, maar daar kunnen we natuurlijk ook gewoon wat aparte potjes van maken. Maar dat is wat anders dan een rekening op hun naam.
Wij sparen 50 per kind. Hoe we dat tzt gaan invullen zien we wel. Man en ik kregen vanuit huis ook een bedrag mee en hebben dat goed besteed. Mijn ouders wilden het toen pas vrijgeven als ik er echt een doel voor had. En we proberen verder iedere maand nog wat naar de algemene spaarrekening te verschuiven. Hebben ook altijd een bedrag op de rekening voor het geval er iets stuk gaat oid.
Dat idd. Wij hebben vroeger ook alles zelf moeten betalen en ik had wel een spaarrekening, maar niet overdadig veel en man had dit niet. Ik denk dat het juist goed is om ze zelfstandig te laten worden. Hier sparen we 25 euro per maand voor ze en ze moeten zelf een gedeelte van hun ‘salaris’ storten, als ze een baantje hebben. Zoon heeft nu een krantenwijk en stort ook elke maand 10 euro erin. Ik heb wel in eigen beheer geld staan voor als ze gaan studeren, want wij kregen beide max aanvullende beurs en dat zal voor onze kinderen niet gelden.
Het staat op een spaarrekening op onze naam. Ik zou het zelf nooit op een grote hoop doen, veel te onoverzichtelijk voor mij. Als wij onze hypotheek hebben afbetaald hoop ik dat we een constructie kunnen bedenken om te helpen ondersteunen bij een eventuele hypotheek voor onze kinderen of dmv schenkingen. Ik ben nogal pessimistisch wat betreft de huizenmarkt.
Maar alles op 1 hoop of potjes is natuurlijk wel wat anders. Vandaar mijn vraag of je alles noteert ? Ik zou namelijk als puber nooit akkoord gegaan zijn dat mijn eigen verdiende of gekregen geld op een familie spaarboek werd gezet. Dat was geld dat ik kreeg of verdiende en dat was dus ook voor mij. Dat je zakgeld en eens een extra 10 euro op een zichtrekening laat staan, begrijp ik wel maar werkgeld is toch al snel te veel meer.
Zo doen wij het ook. We betalen hun rijbewijs, studies, als ze hun eerste huis huren of kopen betalen wij wel mee. Maar geen eigen grote spaarrekening. Verder hebben wij nu meer op de spaar dan ooit en dat is wel heel erg fijn.
Tja voor ons werkt dat prima, maar wellicht dat we daar de komende jaren nog verandering in gaan brengen. We hadden nooit heel veel spaargeld, maar dat is nu iets anders, dus wellicht komen er dan vaste potjes, maar denk het niet haha. Ik vind het altijd zo gek voelen om iets apart te zetten voor bijvoorbeeld een vakantie, terwijl je auto zeg maar aan vervanging toe is, maar die rekening dan nog niet vol is (als je snapt wat ik bedoel).
Dan moet je even mijn antwoord op je eerdere vraag lezen . Mijn kinderen hebben namelijk uiteraard hun eigen rekening waar ze alles wat ze krijgen of sparen of verdienen op krijgen. Dat is alleen niet de rekening waarop ik geld voor ze spaar. Dat zijn hun rekeningen en ik zie dat ook niet als potjes oid. Dat staat op hun naam en heb ik niks mee van doen.
Zo doe ik het ook hoor! Ik heb twee spaarrekeningen op mijn naam, één voor mezelf en één voor de kinderen. Aan die laatste is inmiddels een beleggingsrekening gekoppeld. Ik spaar een vast bedrag per maand voor ze, in principe voor studie maar hebben we het daar niet voor nodig, dan is het ergens anders voor. Weet nog niet voor wat.
Je moet vooral doen wat bij jullie past. Wij hebben 3 spaarrekeningen 1 voor als de dakkapellen eraf waaien of het huis half instort. Daar zitten we dus verder echt nooit aan. 1 voor een nieuwe auto, vakantie of als we wat anders groots willen aanschaffen. En de laatste dus de spaarrekening voor de kinderen.
Wij hebben op onze gezamenlijke spaarrekening verschillende potjes. 4000 voor de zorgverzekering voor volgend jaar. We betalen altijd in 1x, want dan krijg je wat korting. Dit is ook voldoende om het eigen risico te dekken. Als dit potje leeg is, wordt hij direct gevuld voor het jaar erop, uit de algemene hoop. Daarnaast willen we in ieder geval 11.000 euro als extra spaargeld hebben. Een paar jaar geleden heeft vriend berekent hoeveel we nodig hebben om een aantal maanden vooruit te kunnen, mochten we zonder baan komen te zitten. Het bedrag in dit 'overige' potje zit, fluctueert nogal. De afgelopen maanden veel rekeningen betaald voor de verbouwing/verduurzaming van ons huis, dus nu zit hij niet meer helemaal vol. Maar als al het isolatiewerk + zonnepanelen klaar zijn, wordt de energierekening lager en vult de spaarrekening zich weer sneller. Later dit jaar zal hij wel weer vol zitten. Zodra hij weer vol zit, wordt een deel van het extra geld belegd. We hebben geen spaarrekening op naam van ons kind(eren), maar willen hen, waar nodig en mogelijk, vanuit ons eigen spaargeld later gaan ondersteunen. Als ze wat ouder zijn zullen ze wel een eigen rekening krijgen, waar zakgeld en verjaardagsgeld op komt te staan. Maar dit is meer als extraatje en zullen geen gigantische bedragen zijn.
Ons spaargeld is de afgelopen maanden al flink wat minder waard geworden door de inflatie. Om die reden sparen wij bewust niet zo heel veel maar investeren bijv ook in beleggingen en crypto’s. Ons huis heeft (denk ik een voor tegenwoordige begrippen) een gemiddelde waarde en dit is ook onze spaarpot. Komende jaren willen we extra gaan aflossen op onze hypotheek. Welk bedrag we hier per maand voor gaan reserveren weten we nog niet. We sparen 25 euro per kind. Zijn hier pas een paar jaar geleden mee gestart (wel met een x bedrag gestart) en ze hebben dus allebei precies hetzelfde bedrag op hun spaar staan. Een klein deel hebben we geïnvesteerd in crypto’s. We sparen op onze naam en wij beslissen waarvoor we het gaan gebruiken. Ze hebben allebei een eigen rekening en spaarrekening waar ze verjaardagsgeld op mogen sparen en straks hun salaris. Voor onszelf sparen we geen vast bedrag en zien wat er over blijft. Een kapotte wasmachine betalen we van de gewone rekening en dan sparen we die maand iets minder. Op papier zouden wij een heel leuk bedrag kunnen sparen maar in de praktijk lukt dit eigenlijk nooit er is altijd wel weer een fiets nodig, een bed, een stofzuiger, een auto, kleding, schoenen, een weekend weg enz enz
Wij sparen ook voor de kinderen, maar met name bedoelt als potje vanuit waar wij hun op dat moment extra kunnen ondersteunen financieel. Geen idee natuurlijk hoe het straks met studentenkamers gaat zijn, en bovendien wonen wij nu nog vlakbij de randstad, maar ik kreeg toentertijd een bepaald bedrag van mijn ouders per maand, ivm uitwonend zijn. Ik moet wel zeggen dat ik nogal een braaf kind was en mijn ouders dus ook wisten dat het niet naar onzin ging.
Heb je zelf geld meegekregen van je ouders in die periode? Ik kan me voorstellen als je dat zelf niet hebt gekregen dat je misschien ook minder inziet waarom het belangrijk kan zijn.