Ik ben erg benieuwd welke van de twee aanbieders betreft de voorbereiding van de Cito jullie aanraden? Ik zie behoorlijk veel verschillende boeken en dus online oefenmateriaal en zie door de bomen het bos niet meer, maar Squal en Junior Einstein hoor ik wel het meest vallen op school. Wat doen jullie of hebben jullie gekozen als voorbereiding en heeft je kind er wat aan gehad?
Wij hebben gekozen voor een oefenboek van bureau bijles. Op advies van de juf. Onze dochter was nogal onzeker en wilde graag oefenen met echte opdrachten van Cito. School vertelde ons dat Cito soms een specifieke manier van vragen stellen heeft. Wat ik ook fijn vond was dat alle onderdelen aanbod kwamen in het boek. Het oefenen heeft zeker nut gehad. http://citotoetsoefenen.bureaubijles.nl De boeken waren toen heel duur, maar ik zie dat ze nu een mooie aanbieding hebben.
Bedankt voor je tip! Hier is inderdaad ook vooral de vraagstelling het probleem. Zeker de verhaaltjessommen. Zodra je het bijvoorbeeld al zelf aan ze voorleest snappen ze het wel of door 1 simpele vraag te stellen. Maar ja, tijdens zo’n Cito-afname kan dit natuurlijk niet waardoor zij onder hun niveau scoren. Ook zij worden er onzeker van. Dat is trouwens ook een goed punt en wat ik er ook zo lastig aan vind, dat ze hoeveel losse boeken aanbieden i.p.v. 1 pakket of zelfs 1 groot boek of grote verzamelmap oid.
Hier hebben we 1 van wijzeroverdebasisschool.nl Dochter heeft ook remedial teaching. Hij gebruikt ook o.a. deze boeken. Ze heeft dit omdat ze faalangstig is met rekenen en met name de cito. Resultaat van deze boeken weet ik nog niet. We gebruiken dit pas sinds dit schooljaar. Het is even de cito afwachten. Methodetoesten maakt ze namelijk altijd goed.
als het vooral om ‘verhaaltje sommen’ gaat zou je ook kunnen kijken naar www.redactiesommen.nl hier kun je direct online oefenen op diverse niveaus, groep 7 en dan 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe moeilijker.
Mijn dochter (nu brugklas) heeft vorig jaar alleen in de klas geoefend. Ik ben benieuwd waarom je thuis zou willen oefenen.
Ik ben zelf wel te spreken over de boeken van Junior Einstein. De vraagstelling sluit vrij nauw aan bij die van CITO. De sites beterrekenen.nl en beterspellen.nl vind ik ook wel aanraders. Elke dag 4 opdrachten. Dat is nauwelijks een investering in tijd. En je onderhoudt het rekenen / spellen er toch mee.
Hier heeft de oudste ook alleen op school wat gedaan. De jongste zit nu in groep 7 en ik was eigenlijk weer niet van plan veel bijzonders te gaan oid…
Ik zou de druk niet zo opvoeren door te oefenen met boeken etc. Ze oefenen op school toch ook al? Daar zou ik het persoonlijk bij laten.
Hier (leerkracht groep 7) zou ik duidelijk gaan voor Junior Einstein. De website is trouwens (grotendeels) gratis te gebruiken als je een abonnement hebt op de bibliotheek. Goede opbouw van vragen, duidelijke vraagstelling, auditieve ondersteuning. Squla is voor de kinderen die op school een account hebben ook gratis tussen 8.30 uur - 15.00 uur. Hieronder vind je de gratis link voor Junior einstein Online Bibliotheek (kb.nl)
Dank je wel! Die gebruiken wij ook sinds gisteren vanwege de nieuwe lockdown, alleen toen kwamen de kinderen dus juist met dat ze maar beperkte opdrachten konden maken en graag meer wilde oefenen. Meteen antwoord op de vragen waarom wij dit wel willen doen @Baileyy @NiekeKris @Miss T, plus ieder kind is natuurlijk anders. Ik denk dat mijn kinderen er wel bij gebaat zijn en met een prettiger gevoel, die (voor hen) toch spannende periode in zullen gaan
Ik zeg ook niet dat je niet mag oefenen oid. Ik maak zelf alleen een andere keuze, juist omdat de cito's ed vaak al spannend genoeg zijn. Hoe meer nadruk ik er op leg, hoe spannender ze het hier vinden. Om die reden besteed ik er dus juist zo min mogelijk aandacht aan.
Zo had ik hem ook totaal niet opgevat hoor Ik snap jouw keuze ook helemaal! Ik denk echt dat het per kind verschillend is waar hij/zij gebaat bij is.
En via deze link? https://www.jeugdbibliotheek.nl/digitale-bronnen/digitale-bronnen-jeugd.html Die kreeg ik van school
Wij oefen wel thuis, een beetje. Maar ik benoem niet dat het voor CITO is. En het is ook niet specifiek voor CITO. Ik wil ook gewoon dat hij fatsoenlijk kan rekenen en spellen, gewoon; voor het dagelijks leven. En daar loopt hij nu gewoon wat achter ten opzichte van het niveau dat voor hem eigenlijk wel haalbaar moet zijn. Onze zoon heeft een aantal jaren toch wat met zichzelf in de knoei gezeten. Waardoor hij nu toch wel op een lager niveau presteert dan hij eigenlijk zou kunnen. Hij zit nu sinds een jaar lekker in zijn vel en je ziet dat ook aan zijn resultaten. Begin groep 7 dacht ik nog aan VMBO-kader. Eind groep 7 had hij een mavo-advies. En nu ligt denk ik zelfs mavo / havo wel binnen bereik. Het maakt mij niet uit of hij uiteindelijk kader, mavo of havo gaat doen. Maar ik wil wel dat hij straks op een school zit waar hij het niveau aan kan, zonder op zijn tenen te lopen maar óók zonder constant onder zijn niveau te presteren. Overigens is onze zoon gewend dat er periodes zijn waarbij we thuis even wat meer begeleiden. Er moeten soms gewoon even wat hiaten gedicht worden. Als hij een paar keer 1-op-1 met mij gezeten heeft, zit het er vaak wel in. Terwijl hij het op school niet altijd oppikt. Betekent ook dat hij niet naar een tè hoog niveau moet. Want ik wil hem niet constant moeten bijspijkeren. Maar bij periodes voor een bepaald vak even wat extra op weg helpen, is hier thuis niet zo gek. Voor onze zoon zit daar dus geen koppeling met CITO aan ofzo. En hij weet dat wij met een kader/mavo advies al dik tevreden zijn.
@tupp: Mijn kinderen hebben dat door. Enige wat ik de jongste nu ‘verplicht’ is dagelijks lezen in een boek. Ze leest niet thuis, nooit gedaan (behalve de Penny) en haar begrijpend lezen Cito is verhoudingsgewijs laag. Die telt natuurlijk wel vrij zwaar mee in het advies, dus ik hoop dat wat meer (boeken) lezen al wat verschil maakt daarin. Oefenboekjes doet ze niets mee, huiswerk van school voor de vakantie doet ze wel sporadisch.