Moeder (29) ontslagen vanwege verzwijgen van afkolven.

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Ana leigh, 27 mrt 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lafayette

    Lafayette Fanatiek lid

    13 okt 2012
    1.385
    1.568
    113
    Dat is het maximum, maar veel vrouwen hebben dat niet nodig. Je gebruikt alleen wat je nodig hebt, normaalgesproken. Als kolven moeilijk blijkt kan dat wel wat tijd kosten ja.
     
  2. Marsupilami

    Marsupilami Fanatiek lid

    12 dec 2006
    2.072
    309
    83
    verpleegkundige
    Dus jouw kinderen maken geen kans op kanker, suikerziekte,Alzheimer, ontwikkelingsachterstand en ga zo maar door....??

    Ik hoop oprecht dat je dat zelf niet gelooft, en ik hoop dat dat alles je kids bespaart blijft. Maar het is is niet reëel om hiervan overtuigd te zijn. Borstvoeding is voeding, geen toverdrank!
    Je hebt door BV mogelijk kinder kans op bepaalde varianten van aandoeningen, maar het is geen garantie dat je niets zal overkomen.

    Voor mijn part kolft men, maar daar zul je wat voor over moeten hebben. Jouw kind is niet per definitie het probleem van je baas. Ik vind dat een werkgever mee moet denken om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken, maar daar kun je wel zelf voor opdraaien. Kinderen kosten nu eenmaal geld. In de vorm van FV of in kolftijd.
     
  3. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.798
    5.937
    113
    Vrouw
    #43 Zoe123, 28 mrt 2015
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2015

    En hoe zit het dan met zwangeren? Daar is ook een pakket regels voor, die voor een baas niet altijd positief zal uitpakken. Dat ook op de kosten.van de zwangere? Want de zwangerschap, das toch ook niet het probleem van de baas?
    En de rechten die een moeder na de geboorte heeft (o.a. geen nachtdiensten tot 6 maanden). Die pakken ook niet altijd goed uit.
    Ook maar de prullenbak in?

    Overigens is het niet zozeer dat bij borstvoeding mínder is kans op bovengenoemde. Er is méér kans op als een baby kunstvoeding krijgt/heeft gehad.
    Maar het blijven kansen, er zijn geen garanties.
     
  4. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    266
    83
    Ik sluit me aan bij Zoe13, dan kunnen we alle regels voor (aankomende) moeders kritisch gaan bekijken. Collega's die nachtdiensten moeten opvangen vanwege een zwangerschap en ga zo door.

    Als het om borstvoeding gaat, een heel natuurlijk gegeven na zwangerschap en bevalling, gelden opeens andere wetten en regels. Zo lees ik sommige reacties.

    Wat veel mooier zou zijn is als wij vrouwen al deze rechten; aangepast werken in een zwangerschap, bevallingsverlof en het recht (geen plicht!) om je kind te zogen samen dragen. Sommige reacties zijn zo veroordelend.

    Juist die vrijheid is toch mooi? Ik heb bij alledrie volledig gebruik gemaakt van mijn recht om te kolven onder werktijd. Nooit commentaar gehad, wel respecterende reacties.

    Dat die keuze er is voor iedere vrouw, daar gaat het toch om?
    Met die reden vind ik het heel begrijpelijk dat de vrouw in het artikel een klacht in dient bij de Action. Een werkgever mag geen beslissende rol spelen in de keuze van een vrouw voor borst- of flesvoeding.
     
  5. Blaadje

    Blaadje Fanatiek lid

    1 feb 2011
    1.748
    223
    63
    Nou ik zie collega's iedere dag 2x 10 minuten roken al jaaaaaren dan is het toch niet zo'n probleem lijkt me dat ik 6 maanden max 1 uur per dag kwijt ben aan kolven....
    Gelukkig heb ik een super leidinggevende en heb ik onder werktijd gekoft tot mijn dochtertje 1 was.
    Hij (jaja een man kan ook meelend zijn;) ) gaf ook aan, anderen roken hier al jaren onder werktijd nou dan kan jij ook wel onder werktijd kolven!
     
  6. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.637
    1.193
    113
    Bij zo'n grote keten als de action vind ik het heel erg not done. Zij zouden zich toch meer zorgen moeten maken om hun imago... Maar over het algemeen vind ik niet dat een werkgever per sé altijd tot 9 mnd na de geboorte door zou moeten betalen voor kolven. Iemand had het over vrouwen, die vrouwen zouden moeten steunen, maar je kunt dit ook omdraaien. Op deze manier kosten jonge vrouwen (in de leeftijd dat zij kinderen zouden kunnen krijgen en dus zouden kunnen gaan kolven) dusdanig veel dat bedrijven aangemoedigd worden om te discrimineren. Als vrouwen het na 6 of zelfs 4 maanden zelf zouden gaan betalen, zou de drempel/ angst om jonge vrouwen aan te nemen misschien weer iets lager worden. Zeker in tijden van een crisis kan het voor het mkb op de korte termijn rationeler lijken om dan maar niet voor een jonge vrouw te kiezen. Triest maar waar. Money talks, of we het leuk vinden of niet.
    Ik vind eigenlijk dat dit soort zaken per branche in een cao geregeld zouden moeten worden. 9 maanden is ook maar een arbitraire grens. Ik zie niet in wat er dan zou wezenlijk anders zou zijn aan 6 maanden. Immers het WHO advies is tenminste 6 maanden BV.
     
  7. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ik word hier echt een beetje moe van. WAAR lees jij dit, dat mijn kinderen hier geen kans op maken volgens mij, omdat ik ze bv geef? Feit is, dat kinderen die geen bv krijgen, meer kans hebben om ongezond op te groeien. Daar kun je boos om worden, daar kun je je gekwetst om voelen, maar dat feit heb ik niet bedacht, dat feit ligt er. En ja, mijn kinderen kunnen ook ziek worden. Mijn oudste is onlangs nog zeer ernstig ziek geweest. Dat kwam niet omdat hij wel of geen bv heeft gekregen, shit happens en hij heeft helaas erg veel pech gehad. Had hij geen bv gekregen, dan had hij misschien wel kunnen overlijden, who knows. Dus dank je de koekoek met je drogredenen en je onnadenkendheid.

    Ik heb wekenlang fulltime gekolfd om mijn zoontje uit het zkh te krijgen en houden vanwege complicaties na zijn geboorte en lever- en nierproblemen. Ik heb jarenlang geen medicatie geslikt voor mijn reuma, omdat dit niet samen ging met de bv. Pijn dat ik heb gehad! Ik heb kloven gehad, tig keer terug komende spruw, borstontstekingen, mijn zoontje heeft in het zkh gelegen, heeft de borst geweigerd omdat hij te zwak was om het zelf te doen. Mijn zoontje moest geopereerd worden en kreeg voeding via een sonde en lag aan de beademing. Ik heb 1,5 maand, elke dag, elke 2 uur gekolfd voor hem. Elke 2 uur. En dat moest ik vervolgens aan hem geven, waar hij rustig een uur over deed vanwege zijn verzwaktheid. Was ik net klaar, kon ik weer opnieuw beginnen met kolven. Alle factoren om de bv te laten mislukken waren aanwezig. Maar dankzij de steun die ik kreeg van mijn man, familie en vriendinnen, is het mij gelukt om mijn oudste succesvol ruim 3 jaar bv te geven en mijn jongste 2,5 jaar.

    Ik ben trots en dat is terecht! Maar ik weet ook: zonder steun had ik het niet gered. Ik weet ook dat heel veel vrouwen die steun niet krijgen. Dat ze horen: joh stop er toch mee, kv is net zo goed! Ik ben zo blij dat niemand dit tegen mij gezegd heeft, want het is gewoon niet waar. Ik heb geknokt en overwonnen, tegen alle verwachtingen in. Dus zou ik dan nog meer in moeten leveren, omdat mijn werkgever dat lastig vind? Ik ben het eens dat het UWV kan bijspringen in de kosten, net als ze dat doet bij zwangerschapsgerelateerde werkzaken. Maar zeg niet dat we zelf kiezen voor bv en dus zelf moeten opdraaien ervoor. Been there, done that. Ik heb genoeg gedaan, ik heb genoeg bijgedragen. Hell ik heb zelfs voor 3 andere kindjes gekolfd omdat hun eigen moeders op dat moment niet in staat waren ze te voeden. En jij? Jij leest iets en trekt daar conclusies uit. Knap hoor ;) En bv is geen toverdrank, het is babyvoeding, gemaakt door mij en talloze andere moeders. We rock!
     
  8. Zullen we het er maar op houden dat we gewoon allemaal rocken? ;) Ongeacht of je een flesje geeft of borstvoeding, we zijn allemaal moeders en we houden allemaal van onze kinderen en kiezen allemaal naar omstandigheden wat het beste is in onze eigen situatie :) Dus dat onderscheid maken is nergens voor nodig (van beide kanten niet!)

    Maar als ik dit stukje lees dan denk ik wel: deze vrouw heeft een hoop onduidelijkheid gezaaid. Eerst zegt ze dat ze geen gebruik wil maken van haar kolfrecht, als het een probleem is, en dan vervolgens wil ze opeens wél het kolven uitbetaald krijgen. Daarmee heeft ze een hoop onduidelijkheid veroorzaakt wat niet nodig was geweest, denk ik.

    Ik snap goed dat ze heel graag aan de slag wilde en het niet wilde laten stuklopen door op haar strepen te gaan staan, maar nu heeft ze het met haar onduidelijkheid eigenlijk veel moeilijker gemaakt voor zichzelf. Ze had beter vanaf het begin eerlijk kunnen zijn en 1 lijn moeten trekken. Doordat ze dat niet heeft gedaan is dit probleem ontstaan.

    En ik ben het ermee eens dat we wel wat solidairder mogen zijn naar elkaar toe.
     
  9. Lenne

    Lenne Actief lid

    16 mei 2011
    218
    0
    16
    Dit klopt niet, 9 maanden is niet zomaar een arbitraire grens. Rond de 9 maanden is de melkproductie voldoende gestabiliseerd om zonder kolven op gang te kunnen blijven. Als je met 6 maanden al stopt met kolven onder werktijd dan kan dat er voor zorgen dat je borstvoeding heel snel terugloopt en dat je daardoor uiteindelijk helemaal moet stoppen. Ik vind die 9 maandengrens dus heel logisch en zou het echt slecht vinden als dat naar minder maanden werd teruggebracht.
     
  10. Aislyn

    Aislyn Fanatiek lid

    16 feb 2011
    2.448
    1
    38
    Dordrecht
    Ik denk niet dat het helpt om met allerlei wetenschappelijke feiten te gaan lopen schermen. Dan wordt het weer zo'n discussie waarin we alleen maar meer verdeeld raken.

    Voor mij was het emotioneel wel een ramp geweest als ik had moeten stoppen met bv. Ik had het er zwaar mee om weer te gaan werken en mijn dochter achter te laten. Als ik gedwongen de bv had moeten opgeven was ik dat schuldgevoel niet te boven gekomen. Met 3 maanden moet je kolven als je een hele dag van huis bent, anders krijg je borstontsteking en/of loopt de productie terug. Het advies is 6 maanden exclusief en daarna tot 2 jaar samen met andere voeding te geven. Als je met 3 maanden al moet minderen gaat je dat nooit lukken. En hoeveel vrouwen zouden ervoor kiezen om helemaal niet te gaan werken als ze geen bv kunnen geven? Negen maanden is heel redelijk, omdat je productie vanaf dat moment wel een stootje kan hebben. Het gaat in feite slechts om 6 maanden, want de eerste 3 maanden heb je verlof.

    Ik vind het allemaal nogal kinderachtig overkomen. Ik heb geen bv kunnen of willen geven en daarom geen voedrecht gekregen dus nu gun ik het een ander ook niet. Gelukkig is niet iedereen zo.

    Ik weet niet waarom die vrouw besloot te verzwijgen dat ze nog moest kolven. Ik begrijp uit het artikel dat het uitzendbureau haar had geadviseerd te verzwijgen dat ze kinderen had. Maar ze heeft wel verteld dat ze nog een kind heeft van oa 7 maanden. Baby's van zeven maanden hebben bv of kv nodig. De werkgever had dus ook zelf kunnen bedenken dat ze nog moest kolven. Bovendien ging het dus nog maar om 2 maanden. Wie weet hoe hard deze vrouw deze baan nodig had?

    Vrouwen worden gewoon nog steeds gediscrimineerd, omdat wij degene zijn die kinderen dragen, baren, en voeden. Wij zorgen voor de volgende generatie, voor de toekomst. Wij cijferen onszelf weg, scheuren uit, voeden met tranen in onze ogen omdat we kloven hebben of omdat de bv mislukte en we over moesten op kv. Wanneer gaan we elkaar nou eens waarderen?

    Als het aan mij lag kregen we hier allemaal veel langer verlof, zonder gevolgen voor onze verdere carrière. Want kleine baby's horen eigenlijk bij hun moeder. Maar we zijn met zijn allen zo gefocust op wat het nu kost dat we vergeten naar de toekomst te kijken.
     
  11. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.798
    5.937
    113
    Vrouw
    #51 Zoe123, 28 mrt 2015
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2015
    Ach ach ach...
    Ff serieus. Jij denkt echt dat als een werkgever een jonge vrouw aanneemt, hij denkt : oh god, straks gaat ze kolven, oh neeeeeeeee...
    Inderdaad, money talks.
    Wat een werkgever, hoe erg ook, zal denken: oke, een jonge vrouw. Heeft ze een kinderwens?
    Dan moet ik er rekening mee houden dat ze mogelijkerwijze minder inzetbaar is.
    Naar de gyn of vk moet.Daarna zwangerschapsverlof. En, eventuele ouderschapsverlof, volledig of gedeeltelijk.
    Kortom, niet discrimineren om kolven,maar om het feit dat vrouwen nu eenmaal kinderen krijgen.
    Terwijl dat gewoon een deel van het leven is. Daar zijn wij vrouwen nu eenmaal voor.
    Dragen,baren en voeden.

    Kolven? Ik denk dat het gros van de werkgevers amper in aanraking komt met kolvende moeders, aangezien de meeste moeders met 12 weken geen borstvoeding meer geven.
    Kortom, weer die nadruk op de "belasting" van de werkgever.Die belasting begint als je zwanger bent, niet door die relatief korte periode van kolven.
    En helaas, dat weet je als werkgever. Dus is de keuze: alleen maar 50+ ers in dienst nemen, of wel investeren in kwaliteit. In de wetenschap dat een vrouw nu eenmaal een vrouw is.

    Overigens, het advies is 6 maanden exclusief borstvoeding.
    Dit ivm het beginnen met bijvoeding.
    En verder, ter info, met 6 maanden is je productie niet stabiel genoeg om niet te kolven overdag. Met 9.maanden wel. Die grens is dus absoluut niet zomaar gekozen.
     
  12. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Dat je uberhaupt nog wil werken joh haha..
     
  13. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Sterker nog: ik ben afgestudeerd en heb mijn scriptie geschreven met hem aan de borst ;) Ik kan best multitasken en werd door helemaal niemand betaald, allemaal in mijn eigen tijd ;) Ik ben daarna overigens niet gaan werken, vooral vanwege de gezondheid van mijn zoontje en die van mijzelf. En bovenal omdat ik de bv wilde laten slagen en het was zo al zwaar genoeg. Werk past daar, mede door dit soort narigheid rondom borstvoeding, voor mij niet bij. Erg blij dat mijn man nu genoeg verdient voor ons allemaal :)
     
  14. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.798
    5.937
    113
    Vrouw
    Helaas reageert er niemand (lastig om te beantwoorden?).
    Dus ik stel de vraag nogmaals:
    Wat is het verschil tussen de rechten voor de zwangere vrouw, de rechten ná de bevalling voor moeder,en het voedrecht?
     
  15. Butterfly1109

    Butterfly1109 Fanatiek lid

    3 jan 2015
    1.620
    43
    48
    Ik wel hoor... borstvoeding is een hele persoonlijke keuzen, en hier heeft je werkgever niets over te zeggen. Dus om kv te gaan geven als mijn baas dat wil of verwacht.... nou nee....

    Draai het eens om; zou jij je kindje andere voeding geven alleen maar omdat het beter uit komt met je werk?
     
  16. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.985
    6.733
    113
    zuid-holland zuid
    Wat ik interessant vind.. Uit het artikel ( wat heel erg warrig geschreven is) maak ik op dat ze is ingehuurd via een uitzendbureau. Dit uitzendbureau betaalt dus haar salaris en is dus haar werkgever... Moet dit uitzendburo dan niet haar kolfuren door betalen ipv de action? Hoe zit dat qua arbeidsrecht?

    Zelf werk ik bij mijn werkgever voor verschillende klanten en mijn werkgever wilde ook dat ik mijn kolfuren doorbelaste naar de klant waar ik op dat moment voor aan het werk was. Ik vond dat nogal oneerlijk... Maar ik vraag me wel af hoe het echt zou horen.
    Alleen vrouwen in loondienst hebben er nu wat aan, heb je een eigen zaak of 0 uren contract, zzp-er.. dan heb je er nog niks aan. Dan inderdaad liever het Scandinavische model waar je gewoon een jaar thuis bent of je nu kv of bv geeft.. Lijkt me heel (h)eerlijk! :)
     
  17. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Die wetenschappelijke feiten liggen (hoogstwaarschijnlijk) wel ten grondslag aan het voedrecht in de wet. Vrouwen hebben niets voor niets het recht op voeden, daar zit een reden achter, het is in algemene zin gunstig voor de samenleving. Iedere jonge moeder mag zelf de keuze maken of ze hier gebruik van wil maken. Heel eerlijk allemaal.
     
  18. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ben ik ook wel benieuwd naar idd ;)
     
  19. penseel

    penseel Niet meer actief

    Wat ik er van vind.

    Het is een drempel bij veel werk gevers. Werk je toevallig als ambtenaar dan heb je vaak een vrij goede zwangerschap.s en bv CAO.

    Om die drempel weg te halen zou het denk handiger zijn die kwart die je kwijt ben aan het kolven vergoed te krijgen via de zelfde weg als zwangerschapsverlof. Dan haal je die drempel al weg bij de werk gevers.

    Ben je toevallig al in vastdienst verband dan zullen ze ( Hun best doen om je te gemoed te komen omdat het in de wet staat) Maar ik denk dat meer dan 50 procent van de werk gevers. Niet staat te wachten om het kolfrecht te betalen ze doen het omdat het in de wet staat. Niet omdat ze het zo ( fijn vinden).

    Als je zwanger bent en solliciteert hoe groot is de kans dat je aangenomen woord. Vele maler kleiner dan als je niet zwanger bent.

    Het zou gewoon eenvoudiger moeten worden uitgevoerd zo dat je geen groot probleem krijgt of het krom is ja het is krom. De mensheid denk niet volledig aan het gezonde voor een baby de mensheid denkt voornamelijk allemaal van uit hun eigen portemonnee!! En daar ligt dus de boodschap.

    Toen ik zwanger was van mijn oudste werkte ik via een uitzendbureau. Was nog jong en naïef maar zo blij ik was zwanger!
    Dag later kon ik mijn ww gaan aanvragen. Bewijs maar eens dat het door je zwangerschap komt.!! Mondeling had ik al een contract voor een half jaar bij het uitzendbureau om ergens te gaan werken. Nooit meer dat contract kunnen tekenen.
     
  20. Butterfly1109

    Butterfly1109 Fanatiek lid

    3 jan 2015
    1.620
    43
    48
    Op je eerste vraag; De Action betaald toch het uitzendburo? Dus als Action niet betaald voor het kolven zou het uitzendburo het uit eigen zak moeten betalen, tja dat zou het uitzend buro toch ook niet willen?

    Goed punt over de ZZP-er, dan is het alsnog je eigen tijd. Voor een 0 uren contract denk ik niet; als je die dag 8 uur werkt of wellicht 5 uur heb je toch alsnog 1/4 recht om te kolven?

    Als Nederland lopen we hopeloos achter met het verlof model.... helemaal als je kindje in het ziekenhuis heeft gelegen ofzo... Mijn dochter is ruim 3 weken te vroeg geboren, alles gaat goed, dus was blij dat ik 3 weken extra bij haar mocht zijn. Moet er niet aan denken om je 10 weken oude kindje al bij de oppas achter te laten. Zo'n klein kindje hoort gewoon bij de moeder. Maar dat is een hele andere discussie :)
     

Deel Deze Pagina