vanaf wanneer rauw vlees?

Discussie in 'Voeding' gestart door MamaChantal, 23 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.540
    3.057
    113
    vanaf wanneer mag een kind rauw vlees?
    mn buurvrouwtje had t er over dat ze tartaar ging eten, dus ik zeg rauw of gebakken.. zegt ze dus ja gewoon rauw met alleen een ei erop.. dus ik zeg geef je dat L. ook? (hij is 6) toen zei ze nee.. maar ik geloof dat niet echt, ze schrok meer van mijn reactie dat ik dat vroeg..

    vanaf wanneer mag het eigenlijk?
     
  2. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Het voedingcentrum heeft het over kinderen tot en met de leeftijd van kleuter.. dus tot 6 jaar.
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik eet sushi en carpaccio, maar rauw vermalen vlees? No way!
    Als je kind een goede (darm)weerstand heeft, ach ... voor een keertje.;)
     
  4. Nova81

    Nova81 VIP lid

    18 nov 2009
    5.879
    1
    36
    Toevallig had ik laatst nog een discussie met mijn vriend over wanneer onze dochter filet americain zou mogen... Dit geven we nog niet, maar wij eten het wel regelmatig.
    Daar geldt dan dus ook voor vanaf 6 jaar??
     
  5. babyproject

    babyproject Niet meer actief

    Oh echt?
    Onze dreumes vindt het heerlijk :)
    Ik dacht dat ze vanaf 1 met de pot mee mochten eten??
     
  6. Duchess

    Duchess VIP lid

    26 jan 2006
    11.503
    3
    38
    Eindhoven
    Vanaf 1 rauw vlees zou ik echt nog niet doen persoonlijk.
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief


    Filet américain eten is niet zonder risico’s. Het is gemaakt van gemalen, rauw rundvlees. Dit vlees kan zijn besmet met bacteriën die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Zo blijkt dit broodbeleg de oorzaak van een groot aantal voedselinfecties. Het Voedingscentrum adviseert daarom ouderen, mensen met verminderde weerstand, zwangeren en jonge kinderen geen filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar te eten.

    Van onderzochte groepen mensen met een voedselinfectie bleek één groep besmet met een ziekteverwekkende E-coli-bacterie. Een andere groep was besmet met een type salmonella. In beide gevallen bleek filet américain de meest waarschijnlijke oorzaak. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, in samenwerking met de gemeentelijke gezondheidsdiensten en de Voedsel en Waren Autoriteit.

    Controle lastig

    Rundvlees kan zijn besmet met bacteriën. Op grond van de Warenwet is dat niet verboden. De meeste vleesproducten worden immers verhit voordat ze worden gegeten. Daarbij worden ziekteverwekkers gedood. Er zijn echter ook producten die rauw worden gegeten, Deze producten, zoals filet américain, ossenworst en carpaccio, mogen niet besmet zijn. Echter, zolang vlees besmet kan zijn met ziekteverwekkers, kan niet uitgesloten worden dat ook filet américain besmet is, in de grondstoffase is er geen onderscheid.

    Carpaccio, ossenworst en tartaar

    Als u filet américain eet, kunt u er dus niet van uitgaan dat die veilig is. Hetzelfde geldt voor ander rauw rundvlees, zoals carpaccio en ossenworst, en tartaartjes die niet goed zijn doorgebakken. Niet-doorgebakken biefstuk is wat salmonella en E.coli betreft wel veilig. Eventuele bacteriën zitten namelijk aan de buitenkant van het vlees. Het Voedingscentrum adviseert op te passen met rauw (rund)vlees. Aan risicogroepen wordt geadviseerd om filet américain, ossenworst en niet-doorbakken tartaar niet te eten. Risicogroepen zijn jonge kinderen (verhoogde gevoeligheid voor E.coli geldt voor kinderen tot 10 jaar), oude mensen (hier is geen leeftijd aan te geven: hun weerstand wordt geleidelijk minder), mensen met verminderde weerstand en zwangeren. Aan zwangeren is overigens al eerder alle rauw vlees ontraden. Risicogroepen worden eerder ziek of de gevolgen zijn ernstiger.


    bron: Voedingscentrum
     
  8. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.540
    3.057
    113
    Ons dochter krijgt geen rauw vlees.. Tartaar en biefstuk altijd doorbakken..filet nooit gehad.

    Thnx voor de info!
     
  9. Nova81

    Nova81 VIP lid

    18 nov 2009
    5.879
    1
    36
    Hier hebben we het ook nog nooit gegeven en ander vlees ook altijd gewoon goed doorbakken....
    Toevallig dat dit topic werd gestart, anders had ik een dergelijke vraag gesteld nav onze discussie hier thuis!
     
  10. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    AL zou ik zelf liever wachten tot ze tiener zijn, of liever nog tot ze hun rijbewijs hebben...
     
  11. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Volgens mij is het een illussie om te denken dat je het zo lang in de hand hebt.. maar goed, jij geeft je kind wel eendenlever zonder rijbewijs...
     
  12. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Nou Laat ik het zo zeggen: ik zal geen rauw gemalen vlees op tafel zetten, zonder dat zijn er al genoeg manieren om via je eten iets naars op te lopen.
     
  13. debby82

    debby82 VIP lid

    18 nov 2008
    25.903
    1
    0
    Hypotheekacceptant
    zaandam
    tartaar of biefstuk krijgen ze nog niet. Meer omdat ik het idd een beetje een raar idee vindt. Filet americain eten wij bijna nooit maar volgens mij heeft mijn dochter (bijna 3) wel eens een hapje van mijn man gehad daarmee.
    Als we gaan lunchen neem ik meestal een broodje carpaccio en zowel mijn zoontje (13 maanden) als mijn dochter mogen wel een hapje dan van me.
     
  14. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Niet doorbakken biefstuk is wat salmonella en E.coli betreft wel veilig. Eventuele bacteriën zitten namelijk aan de buitenkant van het vlees.

    Filet americain is echt gemalen rauw vlees. Bacteriebron pur sang.

    Verse biefstuk die nog een beetje rose is van binnen, maar wel verwarmd, kan je beter aan je kind geven.
     
  15. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Hier dus geen rauw vlees... geen filet, geen carpaccio, geen ossenworst, geen biefstuk. Niets.. ze weten niet beter.

    Kan zelf trouwens erg slecht tegen rauwvlees dus eet het zelf ook heel weinig.
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ohw ja joh? Wat jammer!

    Geef mij maar lekker schoon vers rauw rundvlees hoor, mmm en geen centje pijn! Laatst biologische waygu geproefd, gruwelijk!:)
    Als ik een varkenshaas gegeten heb, crepeer ik zowat.;)

    Voor mij geen gemalen rauw vlees en varkensvlees.

    Als mijn kind een keer filet americain wil proberen en hij heeft de leeftijd ervoor, dan mag hij dat, maar van huis uit zal hij het niet meekrijgen.
     
  17. Duchess

    Duchess VIP lid

    26 jan 2006
    11.503
    3
    38
    Eindhoven
    Joh ik eet 2 bakjes filet american in een week. Nooit bij stil gestaan dat dat misschien niet echt gezond is.;)
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Voor jou wel, jij bent geen klein kind.
    Als je gewoon gezond bent, kan je daar tegen.
    Kinderen, zieken en ouderen hebben vaker een zwakke (darm)weerstand.
     
  19. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Hier ooK, kan echt genieten van een mooie steak, saignant of à point, maar gemalen vlees wil ik pas als het volledig verhit geweest is.
    Varkensvlees kan ik alleen maar van dromen, dat is nl. niet halal verkrijgbaar. Ik kan dus echt slecht tegen kippenvlees, meestal flinke buikkrampen als ik dat eet (dus maak ik kip voor decfamilie, en eet ik zelf dan alleen maar groente).
     
  20. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Die paar keer dat ik bij de Japanner ben, eet ik het wel hoor.. heerlijk.. maar ik bestel nooit een carpaccio bijvoorbeeld! :D En de kinderen krijgen het dus allemaal niet.. manlief is dol op een heel rood biefstuk.. YECH :)
    Varkensvlees word hier ook weinig gegeten, kip daarin tegen wel weer veel (wel biologisch tegenwoordig.. die zijn veeeel lekkerder)
     

Deel Deze Pagina