Op dit moment zijn wij voor onze zoon een mooi speelhuis aan het bouwen inn de achtertuin. En met wij bedoel ik natuurlijk mijn man. Ik heb het ontwerp al gemaakt, dus mijn werk zit erop. Dat wil zeggen; ik ben nog op zoek naar wat tips. Wij willen namelijk ook nog een zandbak en wij zitten daarvoor te denken aaneen tractorband. We (mijn man dus) zullen hier zelf een deksel op maken. En hij staat onder een afdakje. Dus als het goed is zal er niet al te veel regen in vallen. Toch vraag ik ma af wat een goede ondergrond is voor een zandbak die open is aan de onderkant. Onze tuin is volledig bestraat. Het liefst wil ik onder het afdakje kunstgras leggen. Maar kun je gewoon een tractorband en een berg zand op kunstgras kwakken? Of kunnen we dan beter op dat stuk geen kunstgras leggen? Dan moeten we er dus een cirkel uit snijden en is de ondergrond gewoon van steen. Op internet lees ik ook dat er mensen zijn die hun zandbak op tuinaarde en worteldoek zetten omdat water dan beter afgevoerd wordt. Dat zou voor ons dus betekenen dat we stenen uit de tuin moeten halen. Dat vind ik voor nu geen ramp, maar dat krijg je er later natuurglijk nooit meer mooi in. En ik weet niet of ik over een jaar of 10 tijd, zin en eld heb om de achtertuin opnieuw te bestraten. Dus ik zou dit alleen doen als het echt nodig is omdat je anders steeds nat zand hebt. Iemand ervaring / tips? Ook andere ideeën wat betreft zandbak zijn welkom.
Hier komt binnenkort ook een zandbak voor de kleine man dus ik lees even mee Mijn idee was trouwens om het gewoon op de stenen te gooien..
Denk dat je het best gewoon op de stenen kunt doen hoor.. Wij hebben twee zandbakken op het moment. Eentje is ingegraven in de tuin met inderdaad worteldoek, houten frame in de beits gezet en een houten deksel (dat iets water doorlaat). Nu 9 maanden na plaatsing ziet het zand er nog prima uit en kon de oudste zo weer fanatiek aan het scheppen gaan De jongste zit in zo'n schelpachtige zandbak van plastic die vrijwel geheel afgesloten was.. Blijkbaar iets water in gekomen door een gaatje of iets, want zand was geheel groen: bahhh! Mocht het zand er nu niet lekker meer uitzien.. Tja, wat nieuw zand kost niet al te veel dus dan is het zo weer weggeschept of iets. Alhoewel dat dan weer makkelijker weg te halen zou zijn als je er bijv. een zeil/worteldoek onderin legt lijkt me. Wel leuk hoor zo'n tuin met speelhuisje en zandbak! Wij hebben dus sinds juni een tuin met speelhuis (1.20m hoog, raampjes en deurtjes erin, glijbaan en schommel eraan etc.) aan de hand van een door mijzelf ontworpen idee en iets later een zandbak gegraven in een mooi hoekje: en wat is het genieten voor de oudste!
Wij hebben de zandbak ook op kunstgras gehad met worteldoek eronder en nu gaan we hem gewoon op de stenen zetten ook met worteldoek eronder
Dat probleem ken ik.... Onze zandbak op de camping was ondanks dat hij echt goed dicht zat, na het prachtige weer van vorige zomer (weet je wel die regenbui die een hele zomer duurde) meer een modderbatje.
Nu ik die verhalen lees over groen zand, kan ik me best voorstellen dat zand ook wel een beetje moet kunnen luchten. Eens nadenken over dat deksel dus. Ik zat te denken om er een beugel aan te maken als handvat, maar misschien is een gat waar je je hand in kunt doen wel beter. Hij staat bij ons toch onder een afdak. Het kan wel een beetje inregenen, dus een deksel om verdwaalde regendrpels tegen te houden is misschien wel handig. Maar in de eerste plaats is het deksel toch vooral tegen de buurkatten. En om te voorkomen dat onze zoon elke seconde dat we in de tuin zijn gelijk in die bak springt, ook als het toch een keer een modderpoel zou worden. Ik zie hem al gaan op het moment die ik aan het hannesen ben om de fiets uit de schuur te halen. En dan zie ik mezelf al een zanderig en modderig kind terug mee naar binnen sleuren, terwijl ik vijf minuten geleden al bij de gastouder had moeten zijn. Het deksel moet dus ook zwaar zijn.
Bij onze zandbak zit aan de zijkant van deksel 2 beluchtingsgaten. Denk dat dat wel nodig is, een beetje luchtcirculatie.. Verder geen tips, wij hebben een plastic zandbak
Het speelhuis is af. En het is heel mooi geworden, al zeg ik het zelf. Zoontje heeft er nog niet echt mee kunnen spelen, want het was pas na het eten af en ik wil nog een paar balken schuren voor hij er echt in kan spelen. Maar hij heeft al wel even rondgekeken en hij was al volop bezig erin - eruit - erin - eruit en natuurlijk KIEKEBOE roepen vanuit de ramen en deuropening. Echt leuk om te zien. We kiezen bij nader inzien toch maar niet voor een tractorband. Dan blijft er voor het huisje maar erg weinig ruimte over. Je kunt dan 1 van de 2 deuropeningen ook echt alleemaar bereiken als je door de zandbak loopt. Dus gaat manlief ook nog 'even' een zandbak bouwen dit voorjaar. We zijn al druk plannen aan het maken. Hij had zelf het idee op vlonders op de tegels te zetten (en daar dan worteldoek over) zodat water dat in de zandbak komt wat makkelijker weg kan lopen. En dan leggen we het kunstgras gewoon om de zandbak heen in plaats van ook eronder. 't Is nu al mooi en het wordt alleen nog maar mooier. Zoon boft maar met zo'n mooi speelhuis straks!